Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов
Снимка: Сайт на Община Свиленград


Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него дигитализацията на системата „изяжда“ времето за лечение, а здравният туризъм край границата е мит.

Електронното здравеопазване, което в момента се въвежда, с нищо не подобрява диагностицирането и лечението на пациентите“ коментира той. По думите му с въвеждането на електронното здравеопазване административната тежест за медицинския персонал, в частност на лекаря, става огромна. По-рано техническите, немедицински дейности при прием на пациент, са се извършвали от технически специалисти, т.нар. „кодировчици“, които са улеснявали процеса, пренасяйки информацията от хартия на електронен носител. Сега за тази работа се губи ценно медицинско време. „На всички лекари са извадени електронни подписи и всяка визитация, всеки декурс, който отбелязваме се потвърждава с електронен подпис, всяка консултация от лекар от друго отделение – също", обясни ръководителят. Увеличава се и финансовото натоварване на лечебното заведение със закупуването на електронни подписи на всички лекари, а също и на компютри.

Според д-р Ермов няма механизъм, по който лекари и болници, които не са в обхвата на Националния рамков договор да бъдат задължени да въведат и спазват изискванията на електронното здравеопазване. „Ние, като общинска болница, единствена на територията на четири общини, се изправяме пред въпроса за пациенти, които търсят директно помощ в лечебното заведение в почивен ден, когато общопрактикуващите лекари не работят и няма как да получат електронно направление. Тези пациенти не следва да бъдат приемани, а да бъдат насочвани от лечебното заведение към Спешна помощ, което само по себе си звучи абсурдно. Ние нямаме разкрити кабинети по Спешна помощ, тъй като Законът казва, че те могат да се разкриват само в областните болници“, не спести критика директорът.

Той посочи още, че до момента разяснения и указания за дейностите по електронното здравеопазване медиците са получили само от фирмата, разработчик на софтуера, а не от здравното министерство. Няма нормативна база за прилагане на дигитализацията в системата.

Въвеждането на електронното здравеопазване не е истинската реформа в здравеопазването“, категоричен е д-р Ермов.

Поради близостта на границата, инцидентно болницата приема за лечение и граждани на други държави, но категорично не може да се говори за „здравен туризъм“. Единствено гърци идват да ползват стоматологични услуги, които са им много по-евтини у нас.

Както навсякъде в страната, в МБАЛ Свиленград също има затруднения с кадровото обезпечаване – няма наплив от млади лекари и медицински специалисти. „Имаме сестри и лекари, които са в напреднала възраст и пенсионерки, които работят. Може би след два-три години ще се изправим и ние пред тоя проблем да няма среден медицински персонал“, каза директорът.

Ние си вършим работата, ние работим медицина, а здравеопазването е политика. Тя се прави от политическите субекти, които управляват“, каза в заключение д-р Димитър Ермов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още

Готвят детското влакче в "Простор" за първи курс на 1 юни

Една от емблемите на Кърджали – детската железница в Парк Простор, трябва да започне курсове в Деня на детето, 1 юни, след двегодишно прекъсване заради ковид-пандемията. За първа година поддръжката и управлението са възложени на общинското предприятие  „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“. Каква е готовността влакчето за тръгне навреме и да..

публикувано на 25.05.23 в 11:58
Иво Инджов

Иво Инджов: Тази коалиция няма да бъде стабилна

“Тази коалиция е доста нестандартна, очевидно е правена под външен натиск и е много рискована от гледна точка на доверието на гражданите в обещанията на политическите партии“, това заяви в интервю за предаването „Сутрешен блок“ на Радио Кърджали политологът Иво Инджов. Той подчерта, че доминираща сила ще бъде ПП-ДБ, която ще..

публикувано на 23.05.23 в 15:06

Протестът в БНР за достойни заплати постави въпроса за оцеляването

Миналата седмица в сряда, Работещи в Българското национално радио протестираха за достойно възнаграждение на труда си. Акции на протест имаше както в столицата, така и в регионалните радиостанции, включително и в Радио Кърджали. Основното искане е за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 г. за БНР, което да направи..

публикувано на 22.05.23 в 17:35
Андреана Трифонова

Източните Родопи са горещо място на картата на биологичното разнообразие

На 22 май се отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие. България се нарежда на едно от първите места в Европа по своето биоразнообразие. Източните Родопи са специални в това отношение, защото са един от най-богатите в страната ни райони на животински и растителен свят.  "Източните Родопи са едно горещо място на картата на..

публикувано на 22.05.23 в 17:07

Матурата по английски е най-желана сред зрелостниците в Кърджали

В петък 1152 зрелостници в област Кърджали държаха матура по български език и литература, първият от двата задължителни държавни зрелостни изпити в края на средното образование. Във вторник, 23 май, е матурата по предмет по желание.  "От гледна точка на Регионалното управление по образованието организацията и провеждането на първия задължителен..

публикувано на 22.05.23 в 16:12

Проф. Владимир Чуков: Балотажът в Турция показва силната поляризация в обществото

При 100 процента обработени изборни книжа нито един от кандидатите за президентския пост в Турция не спечели над 50 процента от гласовете на изборите, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването.  Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган или кандидатът на опозицията лидерът на..

публикувано на 17.05.23 в 15:02

Проф. Юксел Йозкан: Турция е в дълбока икономическа криза

В Турция гласуват за президент и парламент. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, след 20 години начело на страната, е изправен пред най-трудното си изборно изпитание, защото вотът се провежда на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, последиците от големите земетресения през февруари и присъствието в страната на над 7..

публикувано на 14.05.23 в 11:55