Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оставиха в ареста измамник, ужилил корейска фирма с 23 милиона щатски долара

Мярка за неотклонение „ временно задържане за срок до 60 дни“ , на 59-годишен мъж, който е турски  и германски гражданин, определи днес Хасковският окръжен съд.  
Той се издирва с червен бюлетин от ИНТЕРПОЛ Вашингтон, САЩ. 
На 28.09.2022 г. обвиняемият е задържан на влизане в страната ни на ГКПП „Капитан Андреево“. Същият се издирва за извършени в периода от м. юни до м. октомври 2018 г. престъпления за пощенска измама, банкова измама и пране на пари. 
В Ню Джърси, САЩ след предварителен договор с други лица, чрез изпращане на измамливи имейли, пощенски писма и съобщения заблудил служители
на договорна компания на Министерство на отбраната в САЩ, компания за рафиниране на петрол със седалище в Южна Корея, с което набавил за себе и съучастниците си парична сума от 23 милиона, предназначени за компанията. 
За така извършеното престъпление е предвидено по закона на САЩ наказание „Лишаване от свобода“ до 30 години.
Съдът прие, че представеното искане отговаря на всички изисквания по чл. 11 от договора за екстрадиция между България и САЩ. От представените документи от
Окръжна прокуратура – Хасково, приложени към искането за екстрадиция, са установени самоличността и гражданството на лицето, характера, мястото и времето на извършване на престъплението. 
Съдът отчете, че заповедта е издадена от съдия в Ню Джърси. Също така се взема под внимание и факта, че М.К. е чужд гражданин, няма трайна уседналост, няма постоянен или настоящ адрес на територията на Р България.
Тези обстоятелства налагат вземането на мярка за неотклонение „временно задържане за срок до 60 дни“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в
съдебно заседание. 
В случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд – Пловдив на 06.10.2022 г. от 10 ч.

По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Общинският съвет на Ардино проведе ноемврийска сесия

Общинският съвет в Ардино одобри компенсирани промени между отделните обекти от поименния списък в Програмата за капиталови разходи за 2022 година. Решението беше взето на ноемврийската сесия.  Сред другите одобрени точки са още предложенията общината да кандидатства по Програма Развитие на човешките ресурси с проекти за предоставяне на качествени..

публикувано на 01.12.22 в 11:12

Издирват кърджалиец задигнал знак за Синя зона

Досъдебно производство за кражба е образувано в РУ-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. На 19 октомври срещу 20 октомври от улица в града била открадната метална стойка за знак, обозначаващ Синя зона.  Сектор „Криминална полиция“ издирва извършителя на деянието. Разследващ полицай продължава работата по изясняване на случая. Съобщиха от..

публикувано на 01.12.22 в 10:56

Днес ще се задържи облачно с валежи предимно от дъжд

Предупреждение от първа степен -Жълт код, за валежи от дъжд до 35 мм е обявен за областите Кърджали и Хасково за днес. За област Смолян се очакват валежи от дъжд и сняг, предупреждават от Националиня институт по метеорология и хидрология. В района на Източните Родопи днес ще се задържи облачно с валежи предимно от дъжд, в планините над 1700м от сняг. Ще..

публикувано на 01.12.22 в 10:16

От 1 до 9 декември РЗИ изследва безплатно за ХИВ, хепатит и сифилис

Кампанията е традиционна за Регионалната здравна инспекция в Кърджали, която я организира, и се провежда по повод 1 декември - световния ден за борба срещу СПИН. Росица Чилингирова от РЗИ-Кърджали представи акцията за Радио Кърджали: Всички, които искат да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в лабораторията в РЗИ Кърджали. Всеки може безплатно..

публикувано на 01.12.22 в 10:10

Жители на кв. "Гледка" в Кърджали блокираха кръстовище по пътя за Гърция (ОБНОВЕНА)

Жители на квартал "Гледка" в Кърджали излязоха на протест в 8,30 ч. заради увеличения тежкотоварен трафик в района. Те блокираха за половин час едно от натоварените кръстовища по пътя за Гърция. Недоволните граждани твърдят, че няма решение на проблема въпреки многото писма, изпращани до институциите.  Според Роса Соколова, жител на квартала,..

публикувано на 01.12.22 в 08:09

Изборният кодекс отново е в дневния ред на Народното събрание

Промените в Изборния кодекс са точка първа в дневния ред на депутатите днес. До този момент - след две пленарни заседания, едното продължило повече от 15 часа - до полунощ, те са гласували единствено заглавието. Най-спорните изменения са връщането на хартиената бюлетина и въвеждане на смесено гласуване, както и промяната в начина на броене на..

публикувано на 01.12.22 в 08:06

Новозаразените с коронавирус са 221, няма починали

221 са новите случаи на коронавирус в България, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са над 5 процента от направените 3938 теста за изминалото денонощие. Област Кърджали и област Смолян няма отчетени новозаразени за последното денонощие. В Хасково-3ма. 370 пациенти са в болница с Covid-19. 42 от тях са в интензивно..

публикувано на 01.12.22 в 08:03