Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Открива се сезонът за групов лов на дива свиня

Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари следващата година. За утрешния изборен ден обаче, няма да се утвърждават графици за групово ловуване, предупреждават от Министерството на земеделието.

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се прави в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари  водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок от един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.


По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още

Гръцкият гирос поскъпна, клиентите са намалели с 50%

Кризата засегна и традиционния гръцки сандвич "гирос" - цената му вече е прекалено висока и много от заведенията от този тип спират да работят. Затворени са много магазини и малки ресторантчета, които до скоро предлагаха гръцки "гирос" и "сувлаки". Това бяха най-предпочитаните и достъпни като цена сандвичи, популярни и сред чужденците. Собствениците..

публикувано на 04.12.22 в 15:09

Допълнителната помощ за отопление ще се изплаща между 12 и 23 декември

Между 12 и 23 ти декември ще се плаща гласуваната от служебното правителство допълнителна еднократна помощ за отопление от 300 лева на около 50 хиляди домакинства.  Целевите групи са идентифицирани и не подават заявления, а средствата ще се получат по начина, по който лицата получават останалите си социални плащания. Новата подкрепа няма да се..

публикувано на 04.12.22 в 15:04

Железопътна линия Подкова - Комотини може да разшири пазарите

Ако бъде завършен проектът за жп линията между Подкова и Комотини, регионът ще стане важна транспортна точка. Проектът ще допринесе за разширяване на пазарите, каза председателят на Хасковската търговско-промишлена палата  Янчо Янев:

публикувано на 04.12.22 в 15:01

Препоръчват да следим дали гирляндите отговарят на изискванията за безопасност

Най-важното при избор на електрически гирлянди е да се следи дали има информация за търговеца и вносителя, ако липсва такава, това е съществен сигнал, че е възможно стоката да бъде опасна. Предупреждението идва от експертите на платформата "Ние, потребителите", повече от Габриела Руменова:

публикувано на 04.12.22 в 10:53
Икона на Св. Варвара

Църквата отбелязва празника на Света великомъченица Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара, отбелязван и от православието, и от католицизма. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Съществува вярването, че от Варвара до Игнат денят се "вдига" колкото иглен връх. Също с толкова се "вдига" и от Игнат до Васил (от 20..

публикувано на 04.12.22 в 10:47

Няма нови случаи на КОВИД-19 в Кърджали и Хасково

Няма нови  случаи на КОВИД-19 в Кърджали и Хасково, двама  са доказано заразени в Смолян през последното денонощие. 58 са новите случаи на коронавирус в България, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са 5,8 процента от направените 993 теста за изминалото денонощие. Един човек е починал през последните 24 часа заради..

публикувано на 04.12.22 в 10:43

Полицията в Кърджали със засилени мерки за студентския празник

Служителите на МВР в областта предприемат мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност преди и по време на студентския празник – 8 декември. Планирано е засилено полицейско присъствие около местата, където ще се организират тържества, а също и по пътищата за гарантиране на безопасно движение. В деня на празника и..

публикувано на 03.12.22 в 15:23