Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изплащат увеличените пенсии на близо 900 000 пенсионери

Снимка: БГНЕС

Близо 900 000 пенсионери започват да получават от днес увеличените си пенсии, след направеното преизчисляване към 1-ви октомври по модифицирано швейцарско правило. Това са почти половината от хората с отпуснати трудови пенсии до края на миналата година. Плащането е по график в пощенските станции, от днес до 20- ти октомври. Също днес хората, които получават парите си по банкова сметка, ще получат превод.

Преизчисляването намалява разликата между отпуснатите назад във времето трудови пенсии с тези от последните години. Статистиката показва, че 894 хиляди 249 възрастни вече имат по висок изплащан размер от този месец а средното увеличение постигнато от прилагането на мофдифицираната формула е 123 лева.

Най-много са хората с по-високи размери на пенсиите, които са отпуснати до 2007 г. включително - или над 550 000.

Според данните на НОИ между 50 и 100 лева към изплащаната пенсия спрямо септември, през октомври добавят 237 000 възрастни, между 100 и 200 лева други 224 000, диапазона от 10 до 50 лева увеличение имат 216 000. От този месец и таванът на пенсиите е повишен на 3 400 лв.

 Разпорежданията с новите размери могат да се видят през интернет страницата на НОИ и електронната услуга достъпна с ЕГН и Персонален идентификационен код /ПИК/.

Документа може да се получи при поискване и в приемните на НОИ. Въпроси могат да се задават на Гореща телефонна линия за пенсионни консултации - стационарен телефонен номер 02 926 1111 и мобилен номер 0882 187 111 (от 8.00 до 16.30 ч. всеки работен ден) .


Вижте още

Депутатите обсъждат на първо четене удължения закон за бюджета

Народните представители ще обсъдят на първо четене удължителния закон за бюджета, предаде репортер на БНР. Текстовете са подготвени от финансовото министерство с аргумента, че служебния кабинет няма право да предлага политики, каквито биха залегнали в изцяло нови закони за бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване и за държавния..

публикувано на 29.11.22 в 08:05

Все още не е ясно дали ПП и ДБ ще се явят заедно на местните избори в Кърджали

Предстои да бъде обсъдено и решено дали Продължаваме промяната и Демократична България ще се явят заедно на местните избори в Кърджали или поотделно. Решение ще бъде взето за всяка една община. Това стана ясно на пресконференция на заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев от Продължаваме промяната:  "За Кърджали не сме коментирали..

публикувано на 28.11.22 в 17:19
Никола Минчев

"Продължаваме промяната" пита регионалния министър за обходния път на Кърджали

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев ще се срещне с регионалния министър Иван Шишков, за да бъде изяснено каква е проектната готовност за изграждане на обходен път на Кърджали. Това съобщи Никола Минчев пред журналисти в Кърджали.  "Първото нещо - инициирахме среща с регионалния министър Шишков по повод състоянието на..

публикувано на 28.11.22 в 16:53
Стефан Янев

От Български възход готови да подкрепят правителство

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Според него най-доброто решение е експертно правителство, базирано на важни цели за обединение на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, но с ясна политическа отговорност. "Дори правителството да е..

публикувано на 28.11.22 в 16:15

При трагичен инцидент по време на лов загина директорът на училището в Черноочене Иван Стойков

Дългогодишният директор на СУ "Христо Смирненски" в Черноочене и председател на общинската организация на БСП в Черноочене Иван Стойков е загинал при трагичен инцидент по време на лов. Той е намерен с прострелна рана и е починал в землището на село Лясково в събота.  В официалното съобщение от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали се казва, че..

публикувано на 28.11.22 в 15:00

Елхата в Момчилград грейва на 1 декември

На 1 декември от 17.30 часа ще бъдат запалени светлините на елхата в Момчилград. Тържеството ще се състои на откритата сцена в градския парк. В програмата ще вземат участие състави от ОДК в Момчилград. Специално за тържеството ще пристигнат Дядо Коледа и Снежанка, които ще почерпят с лакомства малчуганите.  Празничният дух вече обзема..

публикувано на 28.11.22 в 14:57

Никола Минчев в Кърджали: Не е ясно дали ще се излъчи правителство

Не е ясно дали ще може да бъде излъчено правителство в рамките на 48-ия парламент. Това заяви пред журналисти в Кърджали Никола Минчев, заместник-председател на Народното събрание.  "Виждате, че политическата обстановка в страната почти два месеца след изборите продължава да е несигурна. Още липсва връчен първи мандат, макар че очакваме това да се случи..

публикувано на 28.11.22 в 14:47