Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Снимка: БГНЕС
Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност.
Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето случаи тя остава недиагностицирана, защото много пушачи не обръщат внимание на предупредителните сигнали - кашлица и храчки. Какво съветва пулмолога д-р Надежда Чаушева, обратимо е заболяването, какви са прогнозите за лечение?

Дали всички пушачи са застрашени: "Не бих казала, че всеки пушач е застрашен, защото заболеваемостта зависи и от наследствен фон и от интензивност и продължителност на тютюнопушенето, но всеки, който в продължение на 10 години употребява по един пакет цигари, дневно, е вече рисков".

Много пушачи попадат в групата на скрития ХОББ. "Такъв ХОББ прогресира, води до неприятни усложнения, води до дихателна недостатъчност, сърдечно обременяване, и в крайна сметка на инвалидизация".

Затова лекарите са заинтересовани да открият навреме болестта. При ХОББ се прилагат: "бронходилататори, джобни инхалатори, отделно лекарства противовъзпалителни, отхрачващи, голямо значение има и физическата рехабилитация на тези пациенти. А когато се стигне до усложнение, има и кислородолечение...."

Болестта води до стесняване на бронхите и за "съжаление, при повечето пушачи тази болест се развива незабележимо". Често тя се открива, когато има сериозни поръжения върху белия дроб.

Изследването е със спирометър, пациентът трябва да духне в тръба, за да му се измери дихателния обем.

Не само тютюнопушене води до ХОББ, уточни още д-р Чаушева.

Неправилно лекуваната бронхиална астма, също може да прогресира в ХОББ.

Първите признаци са: "Кашлица, храчки, бързо заморяване при физически усилия, а по-нататък и задух в покой". Понякога пациентът усеща, че е преминавал 2-3 км без усилия, но вече започва да спира, или пък спира при изкачване на стълби.

Вижте още
Личен архив

Божана Илеева: Данъчното облекчение за ремонт все-още не е популярно

За втора поредна година хората, които са ремонтирали дома си, ще могат да ползват данъчното облекчение за ремонт . За да стане това,  подобренията трябва да са направени през изминалата 2022 година. Данъчните облекчения са в размер на до 2000 лева и се отнасят до плащанията за труд. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, реално дължимите данъци може..

обновено на 07.02.23 в 12:38

Деян Николов:Правителството се опитва малко ’’под масата’’ да ни вкара в Еврозоната

Инициативен комитет настоя българите да бъдат питани на референдум дали са съгласни България да запази българският лев като единствена официална валута до 2043 г. "В България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в Еврозоната“, смята говорителят на инициативния комитет Деян Николов. Той е икономист. Завършил е „Бизнес и..

обновено на 07.02.23 в 09:43

ЕС отпуска до 15 000 лева на домакинство за собствен соларен панел

Европейския съюз отпусна средства, с които домакинствата в България да могат да кандидатстват за изграждане на собствени фотоволтаични системи. „Това е огромен шанс, социална мярка, която достига директно до хората. Очаквам тя да има дълготраен и силно положителен ефект както за икономиката и екологията като цяло, така и за всички, които..

публикувано на 06.02.23 в 10:17

Експерти проучват нагласите за екообразование в Кърджали

Ученици от Кърджали ще създават еко ядра в училищата за повишаване на знанията за опазване на околната среда. Кърджалийски школа и организации са откликнали на предложение на екоспециалисти за обучителна програма. „Ние създадохме рамката на тази образователна програма, която предполага повишаване на екологичните знания, съвместни действия в..

публикувано на 05.02.23 в 22:37
Григор Захариев

Григор Захариев: Парламентът работеше под външен натиск

Като недобра оцени работата на отминалото 48-мо народно събрание депутатът от Кърджали от партия „Български възход“ Григор Захариев. Сред трудните решения, взети от закрития вече парламент, той посочи свързаните със закупуването на втора ескадрила от F16. Екс депутатът призна, че на Комисията по отбрана се е наложило да направи неоправдана на..

публикувано на 04.02.23 в 15:53
Павлин Кръстев

Павлин Кръстев: В приключилия парламент започнахме диалог

Четиридесет и осмото народно събрание е на започнатия диалог между политическите сили. Такава оценка даде за приключилия вече работа парламент депутатът в него Павлин Кръстев от Движението за права и свободи. Коалициите, в които влизаше ДПС в 48-ия парламент са били премерени и в полза на добрите решения за избирателите, коментира депутатът от..

публикувано на 04.02.23 в 15:30
Байрам Байрам

Байрам Байрам: ДПС ще участва в следващото редовно правителство

Заявка за участие на Движението за права и свободи в бъдещото редовно правителство след по-голяма избирателна активност на предстоящите избори направи пред Радио Кърджали екс депутатът от Кърджали Байрам Байрам. Той оцени като успешна работата на парламентарната група на Движението в 48-то народно събрание. Екс народният представител посочи..

публикувано на 04.02.23 в 15:22