Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Христина Въчева: Никога не съм напускала Родината си


Поетесата Христина Въчева представи пред кърджалийска публика своите последни творби. Ценителите на изящното слово се докоснаха до новите й книги  "Слово в багри" и "Гласът на сърцето" - белетристика и публицистика и лирика. Събитието се организира със съдействието на Военния клуб и Спортно-интелектуален клуб "Ахридос". Вечерта бе истинска наслада за тези, които обичат българско слово и хубава музика.
Христина Въчева е педагог, филолог, поетеса и журналист на свободна практика. От няколко години живее в Хамбург. Автор на книгите "Усмихнати небеса", "Изворен звън", "Родопа, люлка за сърцето ми", Светлина от миналото".
Казва, че е напускала държавата, но не и Родината си. И че пише с много любов от чужбина за България.
Не изпитва носталгия, защото обича страната си и не минава ден без да прочете български вестник или чуе българска песен. В прозаичната си книга "Слово в багри" тя призовава да не затваряме сетивата си за красотата, да не забравяме човешките повели на сърцето, да бъдем добри към по-слабия. Израз намират и наблюденията над млади хора в чужбина - едните, милеещи за родното, а други загърбили дори родителите си. Чуйте разговора на Радка Петкова с Христина Въчева:

Галерия

Вижте още

Божидара Ангелова подпомага с книга талантливи деца в неравностойно положение

Наскоро, в София бе представена Книгата за деца „ Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти“  на кърджалийската детска писателка и поет Божидара Ангелова.  Изданието ще се разпространява , за да набира  финансови средства з а деца, които са в неравностойно положение, а инициативата подпомага Операция "Плюшено мече" . П о този..

публикувано на 05.12.23 в 14:41

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с новата книга на Божидара Ангелова, която се издава благотворително, в помощ на деца -  „Талантливото мече Мони и вълшебството на сбъднатите мечти”. Следва рецепта за пълен шаран на празнуващата рожден ден на Никулден наша задгранична приятелка Петя Аргирова. Очакват Ви и други изненади, само..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Приоритет в програмата и на новия кмет на Рудозем е туризма

Община Рудозем запазва посоката си на развитие в туризма и като балнеоложки център след, категоричен е новият кмет на родопската община инж. Недко Кулевски. Преди това Кулевски е бил три мандата заместник - кмет на Рудозем с ресор строителство и благоустройство. Амбицията на новия кмет и екипа му е да създадат предпоставки за  икономическо развитие..

публикувано на 04.12.23 в 14:17

Чителището в село Пчеларово отбеляза с концерт обновената си сграда

Народно читалище “Иван Буюклиев” село Пчеларово отбеляза с концерт ремонтираната сграда на културната институция. С дарителски средства са ремонтирани покривът и концертна зала в читалището. Председателят Ваня Михалева съобщи за Радио Кърджали:  "Сградата е реновирана през 2020  година, но от тогава освен  ремонт на покрива и някои  ремонти, които..

публикувано на 02.12.23 в 14:32
Фолклорен ансамбъл

Ансамбъл "Родопа" за пореден път впечатли публиката с новия си спектакъл "Изтървани ритми"

Фолклорен ансамбъл “Родопа” - Смолян представи в цялост новия си спектакъл, трилогията “Изтървани ритми” в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян. Музиканти, певци и танцьори впечатлиха публиката с таланта си. Сюжетът разказва, как едно момиче остава заключено в етнографски музей и нощем манекените оживяват. Артистите от "Родопа"..

публикувано на 01.12.23 в 10:40

"Вкусен следобед" - кулинарна неделя с Радка Петкова

Следват още две рецепти, подходящи за сезона - тиква с плодове и орехи и бутчета с пушено сирене. Във втората част на предаването, продължаваме с разточителната кулинарна разходка с любими рецепти на Ути Бъчваров - с кисело зеле! Следва един сгряващ душата и тялото разказ за Малдивите, ако не си юпи с бърн аут, щастлив интроверт или пък..

публикувано на 30.11.23 в 15:13

Иванка Караколева, КНСБ: Настояваме за 10% номинален ръст на заплатите за всички работещи в обществения сектор

КНСБ дава по-скоро негативна оценка на така съставения Бюджет 2024 . Това каза областният координатор на синдиката Иванка Караколева след координационния съвет, на който присъстваха всички областни лидери на КНСБ. Позитивната страна е покачване на минималната работна заплата и предвижданият ръст на пенсиите от 11 % другата..

публикувано на 30.11.23 в 15:12