Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прокурори и съдебни служители изнесоха открит урок за защитата на пострадалите от домашно насилие

Прокурори и съдебни служители от Районна прокуратура – Кърджали изнесоха открит урок за превенцията и защитата на пострадалите от домашно насилие пред ученици от ЕГ „Христо Ботев“ в града.

Дискусията беше организирана по повод кампанията „16 дни активност против насилието над жени“, която се провежда ежегодно в периода от 25 ноември, когато отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жени и 10 декември - Международния ден за правата на човека.

Районният прокурор на гр. Кърджали Стоян Моневски говори с участниците в дискусията за взаимодействието между институциите, които са пряко ангажирани с противодействието и работата срещу престъпленията, свързани с домашното насилие. Той обясни къде и как да се подадат сигнали, ако гражданите станат свидетели или пострадат от този вид деяния.

„Не се страхувайте да съобщите, защото в такива случаи ще помагате на себе си и околните“, обърна се Стоян Моневски към учениците.

За провеждането на дискусията екип от прокурори и съдебни служители от Районна прокуратура-Кърджали подготвиха кратка лекция и презентация по темата. 

Тя бе представена от Марияна Качарова, прокурор в Районна прокуратура-Кърджали. Учениците благодариха на магистратите за представянето и изразиха желание за нова среща и дискусия по темата.

С провеждането на открития урок Районна прокуратура-Кърджали проявява съпричастност към жертвите и нетърпимост към насилието.


Вижте още

Леден ден ни очаква в понеделник

 От НИМХ обявиха жълт код за цялата страна за максимални температури под нулата и студен силен северен вятър в 11 области, включително Кърджали, Хасково и Смолян. Очакват се пориви на вятъра до 20-24 метра в секунда. За област Сливен предупреждението е за оранжев код.

публикувано на 05.02.23 в 16:29

В Смолян не постигнаха съгласие за секретар на РИК

Областният управител проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно определяне състава  на РИК - Смолян за произвеждане на избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г. За..

публикувано на 05.02.23 в 15:46
Снимката е илюстративна

Провал на заседанието на Националния съвет на БСП, нямаше кворум

Провали се заседанието на Националния съвет на БСП. То бе насрочено за 11:00 часа, но не можа да събере кворум. От пресцентъра на социалистите разпространиха информация, че има различни причини това да се случи – лошото време в страната, отказ да се регистрират членове на Националния съвет, които са присъствали в залата на "Позитано 20", с..

публикувано на 05.02.23 в 15:01

Монтирани са информационните табели край чапловата колония в Кърджали

Вече са монтирани информационните табели на новия мост над Арда край чапловата колония в Кърджали, видя репортер на Радио Кърджали. Те популяризират птиците в единствената в Европа подобна колония в населено място и указват разрешените и забранените дейности на нейна територия. Информационните табели са част от проекта „Градът на чаплите“, който се..

публикувано на 05.02.23 в 14:10

Партиите в Хасково не се споразумяха за секретарското място

Консултациите с парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции за състава на РИК-Хасково се проведоха днес в зала „Марица“. Те бяха водени от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов. За изборни райони до 9 мандата, какъвто е 29 МИР-Хасково, в състава на РИК влизат 13..

публикувано на 05.02.23 в 13:05

Пътищата в област Кърджали са почистени и проходими

В област Кърджали няма затворени пътища заради падналия сняг. Пътните артерии са почистени и проходими. Сутринта снегорини работеха по основните шосета в посока Асеновград през Паничково, в посока Хасково и в посока Крумовград. Пътят за Ардино в най-високата му част - Далджата, също е почистен и проходим, съобщи за Радио Кърджали дежурният в..

публикувано на 05.02.23 в 11:43

Изнедващо бързо партиите се споразумяха за РИК Кърджали

За първи път от няколко години, за по-малко от половин час, партиите и коалициите в Кърджали се споразумяха  за състава на РИК. Председател е Павел Гатев, секретар Беркант Барзат. За заместник председатели  бяха избрани Величка Георгиева и Петър Захариев. Това стана на свиканите от областния управител Даниел Делчев  консултации  за определяне на..

публикувано на 05.02.23 в 11:38