Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фотографии на младежи от „Славейков“ са победители в конкурса на РИОСВ – Смолян

Фотография на водна лилия спечели първото място на Венета Димитрова от 9в клас на СУ „П. Р. Славейков“ във фотоконкурса на РИОСВ – Смолян на тема „Редките и защитени видове около нас“. 

След оценка от пет членно жури от фотографи, ботаник и експерти по биоразнообразие, две снимки – лилията на Венета и пеперудите на Станислав от град Кюстендил получиха еднакъв брой точки, което ги класира на първо място. На второ място е отличена фотографията на див божур на Сейрула Лютви от 9а клас на „Славейков“.

И двамата с Венета са членове на новосъздадения клуб по фотография към училището с ръководител Мехмед Реджеб – Мечо. Той е доказан професионалист в тази област с 23-годишен стаж като фоторепортер на вестник „Нов живот“, понастоящем звукорежисьор в БНР – Кърджали, работил като оператор за Канал 1 и Нова телевизия.

Идеята за създаването на клуба по фотография към училище „Славейков“ и привличането на ръководител отвън е на директора Милко Багдасаров. В новата формация с ентусиазъм се включват част от учениците от иновативния технологичен клуб WhiteHat, както и други любители на фотографията. Излизат заедно да снимат сред природата, както е било и за конкурса „Редките и защитени видове около нас“, за който всички от членовете изпращат авторски снимки. Заснемат също събития в града с обществено значение. Амбицията им е да продължат да участват в тематични конкурси, но и да се развиват по-професионално. Да снимат етюди и пейзажи като част от работата си, но да наблегнат повече върху фоторепортерството, защото в региона се отчита глад на добри фоторепортери.

Победителката Венета Димитрова разказва, че за нея фотографията е отдавнашна страст, която в момента има възможност да осъществи. Активна волейболистка, Вени от години се справя с предизвикателствата на комбинирането на сериозната подготовка за учебния процес и наситената с тренировки програма. В момента обаче твърди, че фотографията й носи по-голямо удовлетворение дори от спорта и тя се потапя изцяло в магията й.

Първите награди за младите славейковски фотографи са всъщност от националния конкурс „Фотоприказки“ – Кърджали 2022, където Айрин Минчева от 9а клас печели трето място в категория „Пейзаж и природа“, а на всички участници в клуба на Мехмед Реджеб фотографиите са включени в изложбата в ОДК.Вижте още

Полицията разкри 16-годишен крадец на автомобил

В районното управление Крумовград била подадена жалба, че на 31 януари срещу 1 февруари в село Полковник Желязово бил откраднат лек автомобил, собственост на 49-годишен жител на общината. В хода на започналата проверка полицейски служители открили колата, изоставена по пътя от Крумовград към село Пелин. Издирен е бил и извършителят на деянието –..

публикувано на 02.02.23 в 12:07

200 души от община Смолян ще получават топъл обяд

От началото на месеца започва раздаването на топъл обяд, финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейски социален фонд плюс. Услугата ще получават 200 лица от община Смолян. Предвидено е проектът да продължи до 30.09.2025 г. Потребители по проекта са хора от целевите групи:..

публикувано на 02.02.23 в 12:03

Изплащането на пенсиите ще се извърши по график

Изплащането на пенсиите през февруари чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 февруари (вторник) до 20 февруари (понеделник). Преводите на сумите за февруарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 февруари, съобщават от Националния осигурителен..

публикувано на 02.02.23 в 12:00
Мелек Субашъ предизвика интереса на милиони в Турция.

Изселничка от България предизвика интереса на милиони в Турция

35-годишната зам.-кметица на община Биледжик Мелек Субашъ, която е родена в България, предизвика интереса на милиони в Турция. Младата кметица събуди интереса на милиони турци с приликата си с английската актриса Лина Хийди от паметния сериал "Игра на тронове". Социалните мрежи бяха залети с коментари и въпроси, свързани с нея. На..

публикувано на 02.02.23 в 10:28

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Анкара

Днес и утре вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в турската столица Анкара, където ще се срещне с турския вицепрезидент Фуат Октай. Илияна Йотова ще разговаря с ръководството на Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се обучават 70 студенти. Вицепрезидентът ще бъде гост на откриването..

публикувано на 02.02.23 в 08:42

Над планините облачността ще е значителна

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за февруари. Днес преди обяд облачността ще бъде разкъсана, по-значителна главно над планинските райони и на отделни места там ще превали слаб сняг. След обяд от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще започнат слаби валежи от дъжд, които вечерта ще преминават в сняг и в..

публикувано на 02.02.23 в 08:39

Очаква се указът на президента за разпускане на Народното събрание

Очаква се указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на избори за нов парламент.  С друг указ държавният глава трябва да назначи служебно правителство.  Президентът обяви миналата седмица решението си предсрочните избори да се проведат в първата неделя на април и начело на служебното правителство отново да е..

публикувано на 02.02.23 в 08:36