Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правителството одобри промени в Закона за устройство на територията

2
Закон за устройство на територията
Снимка: https://gplawbg.com/

Правителството одобри промени в Закона за устройството на територията, с които се намалява на 5 години срокът за обезщетение на собствениците, чиито имоти попадат в озеленени площи. Въведеният по-дълъг, 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен в края на 2020 г.
С промените се дава възможност за „търпимост“ на строежите или части от тях, когато са от техническата инфраструктура и отговарят на нормите, но са изградени без изискващите се строителни книжа. Ако предложеният законопроект бъде приет в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

Галерия

Вижте още

Партиите в Хасково не се споразумяха за секретарското място

Консултациите с парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции за състава на РИК-Хасково се проведоха днес в зала „Марица“. Те бяха водени от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов. За изборни райони до 9 мандата, какъвто е 29 МИР-Хасково, в състава на РИК влизат 13..

публикувано на 05.02.23 в 13:05

Пътищата в област Кърджали са почистени и проходими

В област Кърджали няма затворени пътища заради падналия сняг. Пътните артерии са почистени и проходими. Сутринта снегорини работеха по основните шосета в посока Асеновград през Паничково, в посока Хасково и в посока Крумовград. Пътят за Ардино в най-високата му част - Далджата, също е почистен и проходим, съобщи за Радио Кърджали дежурният в..

публикувано на 05.02.23 в 11:43

Изнедващо бързо партиите се споразумяха за РИК Кърджали

За първи път от няколко години, за по-малко от половин час, партиите и коалициите в Кърджали се споразумяха  за състава на РИК. Председател е Павел Гатев, секретар Беркант Барзат. За заместник председатели  бяха избрани Величка Георгиева и Петър Захариев. Това стана на свиканите от областния управител Даниел Делчев  консултации  за определяне на..

публикувано на 05.02.23 в 11:38

Без положителни Ковид-проби са 17 области в страната, сред тях и Кърджали

Няма нови случаи на коронавирус в областите Кърджали, Хасково и Смолян за изминалото денонощие. Това показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ на 5 февруари. В страната 22 са новите случаи на COVID-19. От направените 806 теста, положителни са 2,72 на сто от пробите. Общо 17 области са без нито един случай...

публикувано на 05.02.23 в 11:26

БНТ излъчва церемонията „Футболист на годината"

Българската национална телевизия ще излъчи церемонията „Футболист на годината" в неделя, 5 февруари от 19:00 ч. Спортното събитие ще се проведе в София и ще събере най-изявените футболисти на България през 2022 година. Зрителите на БНТ ще разберат призовата тройка и новият носител на най-ценната индивидуална футболна награда у нас, за..

публикувано на 05.02.23 в 09:29

НС на БСП заседава днес, депутатите отчитат свършеното от тях в 48-ото Народно събрание

Националният съвет на БСП ще заседава днес в столицата. Той е свикан от  Изпълнителното бюро на БСП. Очаква се депутатите от парламентарната група на коалиция "БСП за България" да направят отчет за свършеното от тях в 48-ото Народно събрание. Сред приетите закони са предложените от БСП безплатни учебници за  деца до 12-и клас, помощ от 300..

публикувано на 05.02.23 в 09:15

Мразовит неделен ден в Родопите

С прехвърчащ сняг осъмна Кърджали. През днешният 5 февруари атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца. Днес с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг. Преди обяд..

публикувано на 05.02.23 в 08:55