Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служебното правителство приема план-сметката на разходите за изборите

Снимка: Ани Петрова

След като встъпи в длъжност, новото служебно правителство ще заседава за да приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април.

ЦИК вече изпрати до министерството на финансите планираните си разходи за подготовката на предсрочния вот, не като пожела отделно да се предвидят средства за обществени поръчки, които ще бъдат обявени, най вероятно пак за логистиката на машините за гласуване.

Предвидени са средства за възнагражденията на членовете на Районните и секционните комисии, хартията за машинната бюлетина и за отпечатването на хартиената.

Предвидени са и средства да разяснителна кампания, медийни пакети, обучение на членовете на СИК и РИК. Като разходни пера в план сметката фигурират и тези за охраната от МВР, на ГД ГРАО, както и за преброяването на резултатите от "Информационно обслужване" и организацията на вота зад граница от МВнР.

Предходните парламентарни избори на 2 октомври струваха около 80 милиона лева, сега обаче се очаква да са необходими повече средства заради инфлацията и заради новите моменти в Изборния кодекс - по отношение на възнагражденията на членовете на СИК, които са една четвърт от минималната заплата, сега и хартията, която набавя печатницата на БНБ е по-скъпа, ще се купуват и камери за видеонаблюдението, логистиката при доставката на машините по места и обслужването им също ще изискват повече средства.


Вижте още
Община Ивайловград

Община Ивайловград ще актуализира таксите за туристически услуги

Община Ивайловград ще актуализира  Наредба за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община та. Причина е високата инфлация и увеличените туристически услуги. От администрацията казват, че следва да бъдат изменени текущите такси за посещения и услуги на Общинския исторически музей, Туристически..

публикувано на 20.03.23 в 16:08

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има увеличена..

публикувано на 20.03.23 в 14:29

Полицията е започнала втора проверка срещу областния управител на Хасково

Сигналите за купен вот се увеличават всеки ден, като растат с проценти и лавинообразно. Това заяви в Хасково вътрешният министър Иван Демерджиев. „Не толкова като брой, колкото като тенденция нарастват лавионообразно. Всяка от дирекциите работи активно. Всеки от директорите ще бъде изслушан в София по темите свързани с изборите, за това..

публикувано на 20.03.23 в 14:19

20 задържани при спецакция на полицията в Хасково

В хода на полицейска операция на територията на област Хасково са издирени 11 и са задържани 20 човека.Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в южния град. Акцията бе по линия на битовата престъпност, контрабандата на акцизни стоки, опазване на обществения ред и издирвани лица. Един от акцентите в нея беше и превенцията срещу..

публикувано на 20.03.23 в 13:48

Полицията в Кърджали задържа двама за кражба на метали

 На 18 март от строителен обект в Кърджали били откраднати чугунени радиатори. В хода на започналата проверка полицейски служители на РУ-Кърджали са установили извършителите – жена на 31 г. и мъж на 47 г. Двамата са задържани в РУ-Кърджали за кражба на метали. Откраднатите предмети са намерени в пункт за вторични суровини. Сектор „Криминална..

публикувано на 20.03.23 в 11:57

Новото лечение на атопичния дерматит не е за деца

Открито е ново лекарство за лечение на атопичния дерматит, което представлява малка революция в борбата с тази болест. Новината съобщи доц.д-р Жана Казанджиева от Александровска болница, която бе в Кърджали за да проведе училище за родители на деца с атопичен дерматит. Доц. Казанджиева уточни, че :" Новото лечение наистина е факт,..

публикувано на 20.03.23 в 10:09

Със спортни прояви община Кирково ще отбележи 109 години от създаването си

Три спортни турнира и една творческа проява ще бележат празника на община Кирково, която отбелязва 109 години от създаването си. Проявите започват на 22 март с футбол, като за Купата на кмета ще се състезават ученици от 8 до 12 клас от учебните заведения в общината. На 23 март своите умения във волейбола ще покажат отборите на..

публикувано на 20.03.23 в 10:08