Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Служебният министър на земеделието Явор Гечев
Снимка: БГНЕС

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на Гълъб Донев. В Пловдив министърът участва в среща, организирана от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и от Националната асоциация на картофопроизводителите.

Въпросите, които протестиращите поставят, са основателни и министерството вече е в процедура на правене на новите технологични карти и нова методика за определяне на цени за подпомагане в земеделието. Пълният обем информация ще бъде представен до 10-15 дни, обяви Явор Гечев.

"Нали не очаквате ние по искането на осем организации да пренебрегнем другите 150. Тоест, когато сме готови - всичко е на масата. Трябва да е ясно обаче, че когато не са както трябва ставките, парите няма да станат повече. Те трябва да се вземат от едни ставки на едни продукти и ще трябва да се дадат там, където на практика покажат анализите повече. Така че при всички положения някой недоволен ще има в цялата ситуация. Това, което искаме този път, е пълна публичност. Така че стратегическият план ще бъде променен."

По повод недоволството на  производителите на слънчоглед, които се оплакаха, че заради украинското зърно не могат да продадат продукцията си, министърът допълни, че се готви наредба за регистрация на складовете на едро.

"Поне да знаем къде е тази продукция. И не само за зърното, разбира се. Тъй че очаквайте и там развитие, ако се отвори кризисният резерв, ние сме готови с разчети за допълнително подпомагане, стига да има пари за това", каза Явор Гечев.

Тази седмица представители на организации от сектор "Плодове и зеленчуци" настояха за спешни промени в Стратегическия план, който според тях вкарва производителите в капан. Те призоваха президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев да настояват пред бъдещия земеделски министър, който и да е той, да преразгледа плана с участието на браншовите организации.

Членове и симпатизанти на тези браншови организации излизат днес на мирен протест при "Дунав мост" в Русе. Според производителите на плодове и зеленчуци политиката на държавата води до унищожаване на българското производство.


Вижте още

Турция е най-предпочитан бизнес партньор според БТПП

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се..

публикувано на 26.03.23 в 13:19
Търсят се смели млади предприемачи и от област Кърджали

Фондът на фондовете и алма-матер с нов конкурс за младежки стартъпи

Фондът на фондовете и Софийският университет „Св. Климент Охридски" стартираха второто издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България”. Това съобщи за Радио Кърджали доц. Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ в Стопански факултет на Софийския университет. Конкурсът е отворен..

публикувано на 24.03.23 в 22:01

Провеждат информационна кампания за кърджалийските фермери

Български фермерски съюз провежда Национална информационна кампания в помощ на заетите в сектора. Това каза председателят Георги Стоянов за Радио Кърджали. Събитието ще се проведе днес в Кърджали и е първото такова за областта. Кампанията е оформена така, че да отговори на питания от страна на фермерите. Експерти от Министерството на земеделието ще..

публикувано на 22.03.23 в 10:30

Българка: Вярвам, че Георги ще продължи добрите дела на баща си отец Александър Чакърък

Вярвам, че синът на отец Александър Чакърък Георги, както и цялото му семейство ще продължат делото му – да бъде мост между българския и турския народи, а също да съхранява традициите на предците си. Това каза Розалина Гьобеклиева от Хасково в ефира на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали. Семейството на Гьобеклиева има..

обновено на 19.03.23 в 18:48
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Предизборната кампания е вяла, политиците не искат да дразнят избирателите

Това е най-скучната и невидима предизборна кампания. Това заяви в ефира на Радио Кърджали политологът Иво Маев и кометира причините. " Дневният ред на хората е друг. Притиснати са от икономически обстоятелства и влошена социално-икономическа среда. В този смисъл, правенето на активна кампания в голяма степен може по-скоро да дразни избирателите,..

публикувано на 17.03.23 в 12:49

От Паспал: Апелът към политиците е да се съвземат

70 годишният Христо Омаров от село Паспал, община Ардино вярва, че след изборите на 2 април политическата картина в страната ще се промени към по-добро. Апелът му към политиците е да се съвземат и вече да почнат да правят нещо добро за България.  Пенсионираният миньор понякога отскача и до Мадан, където също има жилище, но не може да..

публикувано на 17.03.23 в 10:04

Дигитализираха сто графики на Владимир Чукич

С то графични рисунки на кърджалийския художник Владимир Чукич бяха представени в  Керимовата къща в Кърджали.  Рисунките, създадени и публикувани в местните вестници в периода 1979 - 2009 г., са адаптирани чрез графична компютърна обработка. Изложбата е в рамките на проект на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров" - „Дигитални..

публикувано на 16.03.23 в 12:47