Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животновъди и пчелари могат да искат обезщетения за природни бедствия

Снимка: Мехмед Реджеб

От днес до 31 март животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения за загинали при природни бедствия животни.

Утвърденият размер на държавната помощ е 80 хиляди лева, съобщават от Държавен фонд "Земеделие".

Подпомагането е за земеделски стопани, които имат протоколи за установени загинали животни и пчелни семейства при наводнения, свлачища или горски пожари, възникнали по естествен път.

Средствата ще бъдат изплатени до 21 април 2023 г.


Вижте още

Георги Иванов спечели родопски коч в турнира по борба на фармфеста край Момчилград

Георги Иванов спечели турнира по борба във втория ден на фармфеста "Красотите на Родопите", който се проведе в подножието на лесопарк "Момчил юнак" край Момчилград. Победителят отнесе наградата - родопски коч, осигурен от организаторите на фестивала  - Община Момчилград и Сдружението на "Обединени български животновъди". В турнира се включиха 60 борци..

публикувано на 28.05.23 в 17:39

Повече от 50 фермери участваха във фармфест в Момчилград

Повече от 50 фермери и производители на хранителни продукти от Момчилградско демонстрираха продукцията си в рамките на първото издание на фармфеста "Красотата на Родопите". Сред представените животни бяха специфични породи, от които оцелелите от столетия местни видове, сред които: родопски цигай, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо,..

публикувано на 28.05.23 в 16:01
Кемал Кълъчдароглу и Реджеп Ердоган

Ердоган и Калъчдароглу гласуваха на балотажа за президент

Продължава гласуването на балотажа за президент в Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган гласува в средното училище "Сафет Чеби" в квартал Юскюдар, Истанбул, а опонентът му, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу - в столицата Анкара. След като гласува Ердоган каза пред журналисти, че няма държава в света, където избирателна активност достига..

публикувано на 28.05.23 в 15:41

Висшата избирателна комисия на Турция: Изборният ден протича нормално

В Турция започна гласуването на втория тур на президентските избори. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да гласува в Истанбул, а неговият съперник - кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, в Анкара.  Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, съобщи, че изборният процес в..

публикувано на 28.05.23 в 14:26

Десетки участваха в мае на Дамбалъ

Десетки жители на селата около планинската местност Дамбалъ се събраха да отдадат почит на Яран баба. Неговото тюрбе се намира под популярния връх, от чиито скали блика лечебна вода. Маето е част от пролетния цикъл празници, които се отбелязват в района. Към местните хора се присъедини и кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, общинските съветници..

публикувано на 28.05.23 в 12:47

Маргарита Павлова стана носител на националната награда Петя Караколева

Маргарита Павлова от Кърджали стана носител на Националната награда за детска литература Петя Караколева за 2022 година. Детската писателка получи отличието за книгата с 12 приказки „Пламъчка и Пламъчко“ в началото на 14-то издание на Фестивала за детско творчество „Петя Караколева“. Маргарита Павлова е първият творец от Кърджали, който печели..

публикувано на 28.05.23 в 10:06

Турция гласува на исторически президентски балотаж

Турците гласуват на първия в историята на страната балотаж на президентски избори. Действащият държавен глава Реджеп Ердоган не успя за много малко да си осигури победата още на първи тур. Днес той ще се изправи срещу опозиционера Кемал Кълъчдароглу. На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия..

публикувано на 28.05.23 в 09:57