Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Центърът за социална интеграция и рехабилитация в Кърджали ще има външен асансьор

В сградата, в която се помещава Центърът за социална рехабилитация и интеграция „Недялка Камбурова”, ще изградят външен асансьор. 

Центърът се посещава от хора със зрителни проблеми и асансьорът е необходимо условие за достъпност на социалната услуга. Община Кърджали ще кандидатства с проектно предложение пред Социалното министерство за изграждане на външния асансьор.  Това решиха с пълно единодушие на мартенското заседание на Общинския съвет общинските съветници. Срокът за кандидатстване с проектното предложение е 31 март.

Вносителят на предложението - кметът Хасан Азис, поясни, че целта е да се осигури достъпна среда на 20-те потребители на центъра. 

"Те държат центърът да се намира точно в тази сграда, защото е в непосредствена близост до Съюза на слепите, а също така от години са ползватели на услугата, знаят къде се намира и им е по-лесно да дойдат до тук", каза за Радио Кърджали ръководителят на Център "Недялка Камбурова" Мюжгян Адем.

Тя уточни, че фирма вече е направила оглед и е потвърдила, че има възможност да се изгради външен асансьор. Преди това обаче организацията трябва да ,дължи срока на договора с областната администрация за ползване на сградата, която е държавна собственост.

Максималното финансиране от Фонд "Социална закрила" е до 50 хиляди лева и съфинансиране от страна на кандидата минимум 10 процента от общия бюджет на проектното предложение. Общинските съветници дадоха съгласие Община Кърджали да осигури финансиране в размер на 25 %.

По публикацията работи: Станислава Георгиева
Вижте още

Средният успех на матурата по български език и литература след 12 клас е 3.83

Средният успех на задължителната матура по български език и литература след 12 клас в област Кърджали е добър 3.83. Така областта се нарежда на 10 място в страната по успех. От явилите се 1149 ученици, само един е с пълна шестица - това е ученик от средно училище в Крумовград. Ангелина Костова, директор на Регионалното управление по..

публикувано на 09.06.23 в 13:16
Радослав Гидженов (в средата).

Гидженов ще ръководи Левски - Арда

Радослав Гидженов ще ръководи баража за участие в евротурнирите между Левски и Арда (Кърджали).  Двубоят ще се играе в неделя, 11 юни, от 19 часа на стадион "Георги Аспарухов". Помощници на Гидженов ще бъдат Иво Колев и Мирослав Иванов, а четвърти арбитър е Кристиян Колев. ВАР:  Ивайло Стоянов,  АВАР: Светослав Енчев. Съдийски наблюдател ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм  Travelnews  съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква около 30% ръст..

публикувано на 09.06.23 в 10:26

Тамара Димитрова е номинирана за „Дарител на архива за 2022 г.“

9 юни e Международен ден на архивите. Денят се отбелязва от 2008-а, като в неговото честване е заложена идеята да се припомня значението на архивите в съвременния контекст, както и възможността те да бъдат на разположение на обществеността.   Често пъти архивите се възприемат като документи само за  тясно специализирана употреба, които са..

публикувано на 09.06.23 в 10:20

Гюлай Исмаилова от Житница е обявена за общодържавно издирване

38-годишната Гюлай Мюмюнова Исмаилова е в неизвестност от 3.06.2023 г. и е обявена за общодържавно издирване.  Жената е живяла в село Житница, община Черноочене. Висока е 165 см, със сини очи, облечена е била със синя блуза с дълги ръкави и черен клин. Полицията призовава гражданите, които разпознаят жената и могат да дадат информация за..

публикувано на 09.06.23 в 08:43

Международна среща на момчилградчани ще се проведе от 24 до 29 юли

Международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми" ще се проведе от 24 до 29 юли.  Проявата се организира от община Момчилград за 14-ти път. По традиция в последната седмица на юли в родния край се завръщат хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят. Именно това стана причина да бъде организирана уникалната по рода си среща...

публикувано на 09.06.23 в 08:39
Залез над остров Кос.

Какви са промените за летовниците в Северна Гърция

В Гърция летният сезон вече е в разгара си.  За година цените в Гърция са се увеличили между 20-30% заради инфлацията. През април обаче тя е 3%, което е най-ниското ниво от 2021 г. , съобщава БНТ. Голямо поскъпване има при туристическите услуги - за нощувка цената е от 50 до 200 евро. В Северна Гърция почти всички хотели и квартири са резервирани..

публикувано на 09.06.23 в 08:10