Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейската комисия прие облекчения за България при търговията с живи свине и продукти от свинско

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на земеделието. 

С по-облекчен режим на търговия са животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в следните населени места по области: Благоевград (Сандански, Струмяни и Петрич), Пловдив (Хисар, Съединение, Марица, Родопи и Пловдив) и Варна (Бяла и Долни Чифлик).

Ограниченията, приложими за зони в част III от приложението на регламента, определящ специални мерки за контрол по отношение на Африканската чума по свинете, остават само за животновъдни обекти в няколко населени места в област Пазарджик (Априлци, Сбор, Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците и Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и с. Свобода), допълват от аграрното министерство.

И още: "След публикуването на изменението, с изключение на посочените населени места от област Пазарджик, в останалата част от територията на България ще се прилагат мерките за ограничителна зона от част II, с огнища на АЧС при диви свине, съгласно категоризацията на ЕС".

Рискът по отношение на АЧС остава висок поради повсеместното разпространение на заболяването в популацията на дивите свине в Европа, включително при дивите свине на територията на България, отбелязват още от министерството. 


Вижте още

Средният успех на матурата по български език и литература след 12 клас е 3.83

Средният успех на задължителната матура по български език и литература след 12 клас в област Кърджали е добър 3.83. Така областта се нарежда на 10 място в страната по успех. От явилите се 1149 ученици, само един е с пълна шестица - това е ученик от средно училище в Крумовград. Ангелина Костова, директор на Регионалното управление по..

публикувано на 09.06.23 в 13:16
Радослав Гидженов (в средата).

Гидженов ще ръководи Левски - Арда

Радослав Гидженов ще ръководи баража за участие в евротурнирите между Левски и Арда (Кърджали).  Двубоят ще се играе в неделя, 11 юни, от 19 часа на стадион "Георги Аспарухов". Помощници на Гидженов ще бъдат Иво Колев и Мирослав Иванов, а четвърти арбитър е Кристиян Колев. ВАР:  Ивайло Стоянов,  АВАР: Светослав Енчев. Съдийски наблюдател ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм  Travelnews  съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква около 30% ръст..

публикувано на 09.06.23 в 10:26

Тамара Димитрова е номинирана за „Дарител на архива за 2022 г.“

9 юни e Международен ден на архивите. Денят се отбелязва от 2008-а, като в неговото честване е заложена идеята да се припомня значението на архивите в съвременния контекст, както и възможността те да бъдат на разположение на обществеността.   Често пъти архивите се възприемат като документи само за  тясно специализирана употреба, които са..

публикувано на 09.06.23 в 10:20

Гюлай Исмаилова от Житница е обявена за общодържавно издирване

38-годишната Гюлай Мюмюнова Исмаилова е в неизвестност от 3.06.2023 г. и е обявена за общодържавно издирване.  Жената е живяла в село Житница, община Черноочене. Висока е 165 см, със сини очи, облечена е била със синя блуза с дълги ръкави и черен клин. Полицията призовава гражданите, които разпознаят жената и могат да дадат информация за..

публикувано на 09.06.23 в 08:43

Международна среща на момчилградчани ще се проведе от 24 до 29 юли

Международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми" ще се проведе от 24 до 29 юли.  Проявата се организира от община Момчилград за 14-ти път. По традиция в последната седмица на юли в родния край се завръщат хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят. Именно това стана причина да бъде организирана уникалната по рода си среща...

публикувано на 09.06.23 в 08:39
Залез над остров Кос.

Какви са промените за летовниците в Северна Гърция

В Гърция летният сезон вече е в разгара си.  За година цените в Гърция са се увеличили между 20-30% заради инфлацията. През април обаче тя е 3%, което е най-ниското ниво от 2021 г. , съобщава БНТ. Голямо поскъпване има при туристическите услуги - за нощувка цената е от 50 до 200 евро. В Северна Гърция почти всички хотели и квартири са резервирани..

публикувано на 09.06.23 в 08:10