Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Намалиха месечния абонамент на синята зона за работещи

Снимка: Мехмед Реджеб

От 22 март вече е са в сила промените в Наредбата за синята зона. Сред тях е намаляване на таксата за месечния абонамент с 12 лв., а също и 50% отстъпка на абонамента за работещи многодетни майки. От ОП “Паркинги, гаражи и зони за паркиране” съобщиха, че при заплащане на абонамента еднократно за една година, лицето получава отстъпка в размер на 5% от цялата сума. Стойността за месечен абонамент за зона е 30 лв. без ДДС. Абонаментът се закупува от ОП “Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ или от търговските обекти, партньори на предприятието. Броят на местата за паркиране с този вид абонамент не може да надвишава 20 % от общия брой места в зоната за почасово платено паркиране.

Работещи многодетни майки с деца до навършване на 18 години, ползват 50% намаление в зоните за почасово платено паркиране от стойността на абонамента.

Ето и останалите промени, които вече са в сила:

  • Промяна на работното време на синята зона - от понеделник до петък става от 08.30-17.30 ч. и от 08.30-13.30 ч. в събота.  

  • Промени в условията за отдаване на платени паркоместа на юридически лица- всички фирми трябва да подадат отново заявления за одобряване на паркоместа.

  • Забранено е поставянето на антипаркинг устройства след изтичане на работното време на ОП“ Паркинги, гаражи и зони за паркиране“- абонаментът важи само в работно време. При установяване на нарушения същите се премахват без предупреждение.

  • Промяна в цената на месечния абонамент за физически лица- от 48 лв. на месец стана 36 лв. на месец. За многодетни майки се допуска намаление от 50% от цената на месец при представяне на копия от актове за раждане или друг документ, удостоверяващ 3 или повече непълнолетни живи деца.

  • Лицата с увреждания могат да паркират само на места, обозначени със знак Д21 за период не повече от 3 часа. При паркиране на места, които не са обозначени си заплащат по установения ред за зона за платено паркиране.

  •  Абонамент по постоянен/настоящ адрес- за първоначално заявяване на абонамент се кандидатства с документ удостоверяващ наличие на постоянен адрес или настоящ адрес. За подновяване на абонамент се попълва декларация за липса на промяна в обстоятелствата.

  • На буферния паркинг на стадиона таксуването на паркавтомата е 1 лев за ден.

  • Служителите от ОП“ Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ ще осъществяват контрол по движението, спирането и престоя на всички превозни средства в пешеходни зони и зелени площи за обществено ползване. Те също ще контролират местодомуването на автобуси над 10 пътнико места, товарни автомобили над 3.5 тона, трактори, ремаркета и др. самоходни машини в границите на града, освен в собствени или наети гаражни площи. Служителите на синята зона ще следят и за ограждането на паркоместа и монтиране на гаражни клетки и приспособления за паркиране на МПС по улици, тротоари, зелени площи и междублокови пространства. Ще следят и за съхраняването на катастрофирали и снети от движение МПС или купета по улици, тротоари, зелени площи и междублокови пространства. Ще оказват и контрол върху струпването на строителни материали, амбалаж, стоки и др. по улици и тротоари на града. Освен това ще оказват и контрол върху предлагането на ППС за покупко-продажба по улиците, площадите, тротоарните плочници, зелените площи и другите територии за обществено ползване. 

По публикацията работи: Илияна Типова
Вижте още
Снимката е илюстративна

Два дни Хасково ще е в плен на художествената гимнастика

Грацията, красотата и амбицията си дават среща тази седмица в Хасково.  Два дни градът ще е в плен на един от любимите на българите спортове. Петият международен турнир по художествена гимнастика „Кралица на Аида” ще се проведе в спортна зала “Дружба ” на 3  /събота/ и 4 /неделя /юни. Президентът на СКХГ “Аида” Яна Михайлова каза, че..

обновено на 02.06.23 в 17:08

Хасково вече притежава камък–реликва от връх Вола

За първи път днес в подножието на паметника на Христо Ботев в Хасково беше положен камък от връх Вола. Реликвата от лобното място на Христо Ботев е дарена на кмета на Община Хасково Станислав Дечев от о.з.инж. Георги Герасимов Димитров от Вършец. Той е служил на летище Узунджово от 1979 до 1983 година. По повод 147 години от..

публикувано на 02.06.23 в 15:29
ГКПП Маказа

5600 електронни цигари и 74 кашона с никотинова течност задържаха на Маказа

Районна прокуратура-Кърджали наблюдава досъдебно производство за държане на акцизни стоки без бандерол - престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 31.05.2023 г. около 18,15 ч на ГКПП-Маказа, обл. Кърджали, в товарен  автомобил, марка "Пежо Боксер", с варненска регистрация, управляван от Г.К., на 64 г., била извършена..

публикувано на 02.06.23 в 15:22

Риболовният фест край Дяволския мост ще се проведе и тази година

Риболовци ще премерят късмета си в слуката отново във водите на река Арда под знаковия за община Ардино Дяволски мост. Станалият вече традиционен Риболовен фест „Дяволския мост - 2023“ ще се състои на 17 юни под патронажа на кмета на община Ардино Изет Шабан. И тази година фестивалът включва състезание по улов на речна риба, туристически поход..

публикувано на 02.06.23 в 14:52

Зачестяват случаите на деца с аутизъм в Кърджали?

Има тенденция на зачестяване на случаите на деца с аутизъм, наблюдава в работата си педиатърът с дългогодишна практика и 3000 малки пациенти д-р Христо Бонев. Така той коментира мнения на свои колеги и лични лекари от цялата страна , че има все повече деца, страдащи от болести от аутистичния спектър. Д-р Бонев отдава това и като..

публикувано на 02.06.23 в 14:36
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова е разтревожена от недоверието между партньорите в бъдещия кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че е разтревожена от недоверието между партньорите в бъдещото правителство и коментира думите на Николай Денков, че между тях няма доверие. "Каза, че влиза в това управление без да има никакво доверие в своите коалиционни партньори – политическа партия ГЕРБ, че има доверие само на г-жа Мария..

публикувано на 02.06.23 в 14:31

Д-р Гюлестан: "Възраждане" имат интерес от ескалация

Ако днес има вече огласени имена на министри, то вчера нещата не изглеждаха толкова оптимистично. Заседанието на НС беше прекъснато след спречкване между депутати от ПП-ДБ и "Възраждане” с размяна на обидни думи, хвърляне на хартиени топчета и раздрана буза на единия от депутатите. Това, което се случи в Народното събрание е безсилие,..

публикувано на 02.06.23 в 14:08