Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хасково вече притежава камък–реликва от връх Вола

Снимка: Община Хасково

За първи път днес в подножието на паметника на Христо Ботев в Хасково беше положен камък от връх Вола. Реликвата от лобното място на Христо Ботев е дарена на кмета на Община Хасково Станислав Дечев от о.з.инж. Георги Герасимов Димитров от Вършец. Той е служил на летище Узунджово от 1979 до 1983 година. По повод 147 години от гибелта на Ботев инж.Димитров изпрати, чрез д-р Теодосий Андровски, камък от най-трагичния български връх-лобното място на поета-революционер. Преди 3 години, отново със съдействието на д-р Андровски, Хасково получи пръст от Козлодуйския бряг. Реликвите, символизиращи началото на пътя към безсмъртието и края на земния път на поета, са предадени на директора на РИМ Хасково Пенко Добрев. И всяка година на 2 юни ще бъдат част от тържествения ритуал в памет на Ботев и българските национални герои.

„2 юни е един от дните с най-висок заряд в българския исторически календар. За това вероятно допринасят тези 2 минути, когато точно в 12, оставаме безмълвни под воя на сирените, застиваме пред мъжеството на героите и свеждаме глави пред паметта жертвите! И всеки от нас си дава сметка  за смисъла, за смъртта, за свободата!“, каза в словото си кметът на Хасково Станислав Дечев. Той припомни, че нашите национални герои са тръгвали с клетва пред Бога по пътя на свободата и призова ние, свободните българи, от днес нататък, всяка година на 2 юни да преподновяваме нашата клетва пред България – да бъдем достойни, да бъдем горди, да бъдем българи!По публикацията работи: Гинка Динчева
Вижте още
Снимката е илюстративна

Работещите в ТЕЦ Димитровград заявиха стачна готовност

Над 350 служители на Топлоелектрическата централа в Димитровград обявиха стачна готовност. В момента ТЕЦ-Димитровград произвежда електроенергия и персоналът не може лично да участва в протестите, но са готови във всеки един момент да се включат. Това каза в интервю за Радио Кърджали главният юрисконсулт на предприятието  Юлиян Семерджиев. По..

публикувано на 03.10.23 в 17:30

Срещата между протестиращите енергетици, правителството и депутати продължава в работен формат

Срещата между протестиращите енергетици и миньори, правителството и парламентарно представените формации продължава в работен формат. Сформирана е работна група, която да търси решение на поставените от протестиращите, съобщиха източници на БНР от преговарящите екипи. Не е изключен и вариант за изработване на общ документ, който да бъде подписан от..

публикувано на 03.10.23 в 16:56

Разкриха хиляди контрабандни "маркови" стоки

Над 8 200 недекларирани текстилни изделия откриха митнически служители при сканиране с рентгенова апаратура на контейнер, част от товарна влакова композиция, влизаща в България от Турция. На митнически пункт ЖП Гара Свиленград пристига контейнер, натоварен на влакова композиция, пътуваща за Германия. Контейнерът е селектиран за щателна митническа..

публикувано на 03.10.23 в 15:17

Виктория Бешлийска е гост в рамките на програмата за Деня на Кърджали

Нашумялата авторка на романите "Глина" и "Сърце"  Виктория Бешлийска ще гостува тази вечер на Кърджали . Тя ще представи своите книги пред почитателите си в Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ от 17.30 часа в Читалнята на втория етаж. Писателката е поканена в рамките на празничната програма на библиотеката за Деня на Кърджали 21..

публикувано на 03.10.23 в 14:36
Снимката е илюстративна

Над килограм марихуана откриха в две жилища на кърджалиец

Над един килограм наркотик е открит и иззет в хода на специализирана операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Кърджали, съобщават от пресцентъра на институцията. Полицейски служители са извършили претърсване в две жилища, собственост на 51-годишен кърджалиец. От единия апартамент са били иззети 1040 грама суха листна маса,..

публикувано на 03.10.23 в 11:17
д-р Виктор Кирчев

Отново ваксинират срещу COVID 19 в РЗИ-Кърджали

Кабинетът за ваксиниране срещу COVID 19 в Регионалната здравна инспекция в Кърджали заработи отново, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р Виктор Кирчев.  „Има доста хора от сутринта. Интересът е добър и даже би трябвало да се увеличи. Всеки ден, който желае може да дойде в работното време на Инспекцията до 4 часа, защото след това..

публикувано на 03.10.23 в 11:09

Българите спасиха гръцкото Лято 2023

Българите спасиха летния сезон в Гърция тази година. Това каза за Радио Кърджали Рени Александрова, която от дълги години живее и развива туристически бизнес в Северна Гърция. Тя допълни, че туроператорите в южната ни съседка отчитат лятото на  2023 година като „рекордно“. „ Изненадващо дори за нас беше, когато започнаха много отрано...

публикувано на 03.10.23 в 10:28