Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешова Задушница е

Снимка: БГНЕС

Днес в Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре - на 50 дни след Възкресение Христово, Денят на Христовата Църква.

Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината това е най-разпространеният плод, който често се добавя към трапезата за помените заедно с житото и питките. 

В православната традиция, за душата на починалите най-важни са молитвата и милостинята. За Задушница много хора записват имената на починали свои близки, за да бъдат споменати по време на Заупокойната литургия и Панихидата, които се отслужват в храмовете.

Столичната община осигурява допълнителен транспорт днес. Общините в Бургас, Варна, Дупница, Перник и в други по-големи населени места променят в маршрутите на обществения транспорт за улеснение на гражданите, които искат да посетят гробищата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни прегледи на деца организира Община Момчилград

Два вида безплатни прегледи за деца организира Община Момчилград. На 8 и 9 май специалистът-офтамолог д-р Ерай Дурмуш ще прегледа близо 200 деца от детските градини, чиито родители са дали съгласие. Уредът за изследванията - рефрактометър, ще бъде осигурен от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски". Целта е да бъде установено здравословното състояние на децата и..

публикувано на 28.03.24 в 14:28

33-годишна бременна жена почина в болницата в Кърджали

На 28.03.2024г. в 5.00ч  сутринта в акушеро –гинекологичното отделение  на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“АД  в Кърджали е транспортирана бременна жена на 33 г. от екип на ЦСМП-Кърджали в изключително тежко септично състояние, затруднено дишане, ускорена сърдечна дейност и висока температура.  Събран е спешен екип и е взето  решение за абдоминално..

публикувано на 28.03.24 в 12:26

Млади музиканти от Кърджали получиха международна награда

Нова международна награда получиха млади музиканти от Кърджали. Те участваха във фестивал в Англия и се класираха на второ място в категория „вокално и хорово изпълнение“. Това е поредното признание за учениците от вокално-фолклорната група „Звънче и солисти“ към средно училище „Отец Паисий“. Приели музиката за своя мисия, те показват пред света магията..

публикувано на 28.03.24 в 12:05

Дървосекачи се сбиха в село Вълкович

Проверка за хулиганство е започната в РУ-Джебел след скандал и сбиване.  Конфликтът между трима дървосекачи започнал около 9,30 часа вчера в Джебел. По първоначални данни мотивът за свадата е от личен характер. При пристигането на работното място в района на село Вълкович между двама мъже на 37 г. и 56 г. и жена на 33 г. скандалът ескалирал и прераснал в..

публикувано на 28.03.24 в 10:57

Полицията в Смолян започва срещи с жители на отдалечените населени места

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян ще проведат традиционните срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на областта. В екипите са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, Икономическа полиция и Охранителна полиция. Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Библиотеката в Кърджали подреди изложба с книги с посвещения

Изложба от книги с автографи и посвещения от самите автори или дарители към Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ подреди културната институция в Кърджали. Те са част от фонда й и са събирани в продължение на няколко десетилетия, като първите са от шейсетте години на миналия век.  „Книгите с автографи и думи на автора са подарявани на библиотеката..

публикувано на 28.03.24 в 08:39

Жълт код за силен вятър в 12 области на страната

Много ветровито ще бъде в четвъртък със силен вятър с посока от юг-югозапад. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост до около 90 км/ч е обявено в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Още по-ветровито ще бъде в планините със силен, по високите и..

публикувано на 28.03.24 в 08:34