Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва конкурсът "Широка лъка пее, свири и танцува“

с. Широка лъка
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Петият национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ 2023 ще се проведе в автентичното родопско село. Основните цели на популярното фолклорно събитие са да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Над 900 са участниците в конкурса от цялата страна, който тази година е на името на голямата родопска певица Христина Лютова. Те ще бъдат разпределени в пет възрастови групи, каза директорът на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка Стоянка Тенова:

„Първата възрастова група ни е от детската градина.Втората възрастова група - от 1 до 4 клас. Третата възрастова група - 5-7 клас. Четвърта възрастова група- от 8 до 12 клас. Имаме индивидуални изпълнители в народно пеене, гайда - каба и джура, кавал, гъдулка и тамбура и хорове, оркестри, камерни групи и групи за автентичен фолклор. 

Една от големите цели, които си поставихме, когато създадохме този конкурс, е именно да привличаме млади и талантливи хора от цялата страна, които да тръгнат по пътя на професионалното музикално, фолклорно изкуство; идвайки тук да имат възможност да се запознаят с базата, с преподавателите и всичко това, което би им помогнало творчески да се реализират като професионални музиканти. Бих казала, че доста деца, които са минали през нашите конкурси, вече са и наши ученици“.


Вижте още

Към София за протеста на "Възраждане" потеглиха от Кърджали и Хасково

Жители на Хасково и Кърджали отпътуваха тази сутрин за София, където ще се проведе протест на ПП” Възраждане”. По информация на Радио Кърджали един автобус и автомобили със симпатизанти на партията от Хасково са потеглили към столицата. С личен транспорт пътуваха и привърженици на партията от Кърджали. Протестът в София ще бъде от 12.00 ч. пред бившия..

публикувано на 21.09.23 в 10:43