Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конкурсът "Широка лъка пее, свири и танцува“

с. Широка лъка
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Петият национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ 2023 ще се проведе в автентичното родопско село. Основните цели на популярното фолклорно събитие са да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Над 900 са участниците в конкурса от цялата страна, който тази година е на името на голямата родопска певица Христина Лютова. Те ще бъдат разпределени в пет възрастови групи, каза директорът на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка Стоянка Тенова:

„Първата възрастова група ни е от детската градина.Втората възрастова група - от 1 до 4 клас. Третата възрастова група - 5-7 клас. Четвърта възрастова група- от 8 до 12 клас. Имаме индивидуални изпълнители в народно пеене, гайда - каба и джура, кавал, гъдулка и тамбура и хорове, оркестри, камерни групи и групи за автентичен фолклор. 

Една от големите цели, които си поставихме, когато създадохме този конкурс, е именно да привличаме млади и талантливи хора от цялата страна, които да тръгнат по пътя на професионалното музикално, фолклорно изкуство; идвайки тук да имат възможност да се запознаят с базата, с преподавателите и всичко това, което би им помогнало творчески да се реализират като професионални музиканти. Бих казала, че доста деца, които са минали през нашите конкурси, вече са и наши ученици“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забрана на рекламата на хазарт в медиите разглеждат депутатите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:34

Облаци и захлаждане

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 25 април.  В четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има..

публикувано на 25.04.24 в 07:50

Изтича срокът за заявки за повишаване на оценки от матури

Зрелостниците, които са положили успешен изпит на държавно външно оценяване, но не са доволни от резултата си, могат да се явят за повишаване на оценката. За целта е нужно да заявят това си желание в съответното училище, а срокът да го направят е едва тридневен - от 24 до 26 април . Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното..

публикувано на 25.04.24 в 01:09

Любомир Колев се класира за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация

Любомир Колев: "Той разглежда три основни проблема - единият със замърсяването на околната среда , вторият с вандализма и третият с агресията при младите хора. Едни хора се събират на едно място и започват да мърсят. Но у единият герой се поражда това, че казва: "Защо да мърсим, ние се събираме тук често, защо да мърсим. Не е ли по-добре да..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

РЗИ: Водата в четирите села е вече годна за пиене

Четирите села в Кърджалийска област Секирка и с.Гривяк в общ. Кирково и с.Богатино и с. Боровица в общ. Ардино, чиито вода беше заразена с бактерията ешерихия коли в момента е годна за косумация. Д-р Виктор Кирчев: " Пуснали сме предписание към ВиК-оператора, водата е дезинфекцирана допълнително, взети са нови проби и всичко вече е в..

публикувано на 24.04.24 в 16:34

Една от най-търсените услуги в НАП е уточняване на здравен статус

Близо 16 000 граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на тази година до края на март. Една от най-търсена услуга в НАП е уточняване на здравен статос, за койото са изтеглени 2 700 билета, съобщават от офиса на местната приходна агенция. Какви са другите услуги, които отчитат ръст, съобщава Нериман Сали, директора на офиса на НАП в..

публикувано на 24.04.24 в 15:10

Кметовете на села със заразена вода не са уведомени за това

Жителите на селата Боровица и Богатино, община Ардино и на Гривяк, община Кирково, не са уведомени, че пият заразена вода.  Нито една институция не е предупредила за наличието на бактерията.  Кметицата на Боровица Айел Мехмед: "Да ви кажа аз нямам такава информация, поне на мен не ми се обадиха. Ей сега ще звънна на ВиК. Към кметството имаме шест..

публикувано на 24.04.24 в 14:35