Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почистват чешми в кърджалийско, част от национална кампания

Стартира  кампания “СъЖиви чешма”, целяща възстановяването на 60 чешми, които са в лошо състояние, в покрайнините на населените места и из дивите пътеки. Инициативата се организира от екипа на фондация “Наука за природата”. Стремежът им е запазването на водата като природно богатство, съхранението на чешмите, освен като важни оазиси на биоразнообразието, така и като неразделна част от българската култура и традиции.

До момента екипът е възстановил чешми на важни за биологичното разнообразие места. Това каза за Радио Кърджали Светла Тодорова, еколог към фондация “Наука за природата”.

"Искаме тази наша дейност да се разпространи повече и да възстановим възможно най-много чешми, тъй като според нас водата е изключително ценен ресурс както за хора, така и за животни, включително домашни, диви.

Бихме искали съмишленици в тази наша кауза и затова решихме да разпространим тази наша кауза по този начин, за да може различни хора от цялата страна да се включат. Имаме избрани чешми в различни райони на страната, като Кърджали е един от тях, и ако могат още хора да се включат, за да може колкото се може повече чешми да почистим, за да може водата, която е там да се съхрани."


По публикацията работи: Мартина Дякова
Вижте още

Турският посланик Секизкьок: Турско-българските отношения се развиват изключително благоприятно

При последното се посещение в кърджалийско, посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкйок, каза, че тя е единственият посланик, който от 30 години насам е работил в най-спокойна атмосфера в двустранните отношенията. „През последните години турско-българските отношения се развиват изключително благоприятно. Връзките ни се развиват във всички сфери..

публикувано на 22.09.23 в 13:17