Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магията на Родопите отново събира млади художници и фотографи

Снимка: pixabay.com

За 16- та поредна година Община Кърджали и Общински детски комплекс обявяват провеждането на Националният празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”, посветен на 21 октомври - Деня на Кърджали.

Националната проява включва два конкурса: Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки”.

Организатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието, Община Кърджали и Общински детски комплекс.

Проявата е включена в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2023/2024 г.

Националните конкурси имат за цел да откриват, популяризират и подпомагат развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство и фотографията и да предоставят възможност за творческа изява на даровитите деца от цяла България.

Регламент за участие:

В Националният конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите” могат да участват деца и ученици на възраст от 6 до 19 г. Няма ограничение в техниката на рисуване. Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби. Размерите на рисунката трябва да са 35/50 см. Оценка и класиране на участниците ще се извърши в три възрастови групи: 6 – 10 г.; 11 – 14 г. и 15 – 19 г.

В Националният конкурс по фотография „Фотоприказки” могат да участват ученици от V до ХІІ клас в категориите „Художествена фотография“ и „Пейзаж и природа“. Учениците ще се състезават в две възрастови групи: V – VІІІ кл. и ІХ – ХІІ кл.

Участието във фотоконкурса е индивидуално. Всеки ученик може да участва с черно-бели и цветни снимки до 5 броя с формат на фотографиите – най-малко 20/30 см.

Крайният срок за получаване на рисунките и фотографиите е 20.10.2023 г. в ОДК гр.Кърджали.

И в двата конкурса ще бъдат връчени специални награди и награди за І, ІІ и ІІІ място, които са осигурени от Община Кърджали.

Официалното откриване на изложбите и връчване на наградите на победителите ще се състои на 4.11.2023 г. от 17.30 часа в ОДК гр. Кърджали.


Вижте още
Асен Василев

Асен Василев: Исканията на културните дейци не могат да бъдат удовлетворени

Финансовият министър Асен Василев коментира , че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени. " Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата годин а - с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28,5 милиона за музеи, читалища и библиотеки.  Така че н е виждам за какво протестира т. Ако някой в държавата..

публикувано на 06.12.23 в 17:19

След акция в Смолян собственици преместиха колите си от общински терени

След акциите на община Смолян срещу недобросъвестни собственици на излезли от употреба коли, паркирани или изоставени на терени общинска собственост от началото на годината досега са съставени 97 предписания за преместване. 43 коли са преместени от собствениците им, една кола е принудително преместена, а още 54 коли са с предписания, но срокът им не е..

публикувано на 06.12.23 в 17:14

Над 2 000 протестиращи за повече средства за култура

Културни дейци, музиканти, артисти и служители на музеите и библиотекит е излязоха на втори национален протест в рамките на месец. Под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“,  те се събраха пред Министерството на културата, за да изразят своите искания. Представител на драматичния театър в Кърджали Руми Николаева:  Това е втори..

публикувано на 06.12.23 в 16:43

Анкета проверява нагласите на кърджалийци за Синята зона

В 15 въпроса община Кърджали пита жителите на областния град за мнението им за „Синята зона“ , съобщава сайтът на институцията. Общината подготвя създаване на работна група, която да преразгледа обхвата на зоната за платено паркиране, Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали и..

публикувано на 06.12.23 в 14:09

На 7 декември спират временно водата в квартали в Кърджали и околни села

„ВИК” – Кърджали съобщава на абонатите, че на 7 декември, четвъртък, поради направа на връзки по проекта за Воден цикъл ще бъде преустановено водоподаването в някои райони и околните села. От 6 до 18 часа без вода ще останат живущите в квартал „Възрожденци” – блокове от 1 до 12, 52 до 55, от 60 до 62 и новоизградените кооперации в тези райони...

публикувано на 06.12.23 в 13:50

Асфалтираха проблемен пътен участък между селата Прогрес и Чуково

Напълно обновен е общинският път с дължина почти 3,5 километра между момчилградските села Прогрес и Чуково. Състоянието на пътя преди ремонта беше тежко -  много дупки, неравности и пукнатини по асфалта. Сериозен проблем беше и отводняването на участъка. След среща с жителите на двете села и с оглед безопасността на движение бе взето решение в..

публикувано на 06.12.23 в 12:07

Читалище "Юмер Лютфи" събира дрехи и лакомства за деца сираци

Традиционна коледна дарителска акция “Подай ръка” организира читалище „Юмер Лютфи“.  От 1 декември читалището ще събира дрехи и лакомства за децата сираци. Дарителската акция се провежда всяка година от  женския клуб при читалище “Юмер Лютфи” - Кърджали. За първи път “Подай ръка” бе организирана от “Клуб на младата интелигенция“  през 2005 година...

публикувано на 06.12.23 в 11:53