Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обновяват центъра и пешеходната зона в Ардино

В Ардино започва обновяване на площада и пешеходната зона. Това ще се случи, чрез проект спечелен от Общината по Програмата за развитие на селските райони, който е на стойност 389 978 лв. Идеята на ръководството е да се подобри достъпа на населението до публични услуги, посредством обновен площад за широко обществено ползване. Замисълът на проекта е да се модернизира съществуващата монотонна и износена градска среда на старото пешеходно пространство. За целта се предлага алейна мрежа с живописен характер, нови трайни декоративни настилки и озеленяване. Старите квадратни кътове с чемшири се демонтират, като на тяхно място се оформят няколко къта за почивка с дървени перголи с пълзяща растителност за сянка върху тях. В средата на главната ос се оформя кът с кръгъл фонтан с двустранен кът за почивка с кръгли пейки и перголи. В източна посока оста се разделя на три алеи – една северна (към пешеходна рампа за пешеходния мост, средна алея (към кръглото площадно пространство) и една южна – към споделената улица.В източната част на пешеходната зона се оформя кръгло площадно пространство, създаващо възможност за ограничени масови обществени прояви. Площадът е с декоративна цветна композиция от трапецовидни бетонови елементи и обхванато от кътове за почивка с дървени пейки и дървени перголи с пълзяща растителност. В североизточната част на зоната е решен изключително важният пешеходен достъп до Пазара и съществуващия пешеходен мост с осигурена достъпна среда.

„Този площад ще бъде част от концепцията за обновяването на цялата централна градска част. Целта ни е след обновяването му да се посещава масово и да се използва. Започнахме с централния площад, детската площадка, пешеходната зона между площада и стария център. Сега продължаваме с тази пешеходна зона. Изгради се много хубав общински пазар. Предстоят още няколко елемента, които трябва да направим. Идеята ни е цялата централна част в град Ардино да бъде една от най-модерните“, заяви кметът Изет Шабан. Той уточни, че за първи път в 63-годишната история на град Ардино се прави цялостно обновяване на цялата централна градска среда, като цяло, а на пешеходната зона след 22 години.По публикацията работи: Илияна Типова
Вижте още
Асен Василев

Асен Василев: Исканията на културните дейци не могат да бъдат удовлетворени

Финансовият министър Асен Василев коментира , че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени. " Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата годин а - с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28,5 милиона за музеи, читалища и библиотеки.  Така че н е виждам за какво протестира т. Ако някой в държавата..

публикувано на 06.12.23 в 17:19

След акция в Смолян собственици преместиха колите си от общински терени

След акциите на община Смолян срещу недобросъвестни собственици на излезли от употреба коли, паркирани или изоставени на терени общинска собственост от началото на годината досега са съставени 97 предписания за преместване. 43 коли са преместени от собствениците им, една кола е принудително преместена, а още 54 коли са с предписания, но срокът им не е..

публикувано на 06.12.23 в 17:14

Над 2 000 протестиращи за повече средства за култура

Културни дейци, музиканти, артисти и служители на музеите и библиотекит е излязоха на втори национален протест в рамките на месец. Под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“,  те се събраха пред Министерството на културата, за да изразят своите искания. Представител на драматичния театър в Кърджали Руми Николаева:  Това е втори..

публикувано на 06.12.23 в 16:43

Анкета проверява нагласите на кърджалийци за Синята зона

В 15 въпроса община Кърджали пита жителите на областния град за мнението им за „Синята зона“ , съобщава сайтът на институцията. Общината подготвя създаване на работна група, която да преразгледа обхвата на зоната за платено паркиране, Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали и..

публикувано на 06.12.23 в 14:09

На 7 декември спират временно водата в квартали в Кърджали и околни села

„ВИК” – Кърджали съобщава на абонатите, че на 7 декември, четвъртък, поради направа на връзки по проекта за Воден цикъл ще бъде преустановено водоподаването в някои райони и околните села. От 6 до 18 часа без вода ще останат живущите в квартал „Възрожденци” – блокове от 1 до 12, 52 до 55, от 60 до 62 и новоизградените кооперации в тези райони...

публикувано на 06.12.23 в 13:50

Асфалтираха проблемен пътен участък между селата Прогрес и Чуково

Напълно обновен е общинският път с дължина почти 3,5 километра между момчилградските села Прогрес и Чуково. Състоянието на пътя преди ремонта беше тежко -  много дупки, неравности и пукнатини по асфалта. Сериозен проблем беше и отводняването на участъка. След среща с жителите на двете села и с оглед безопасността на движение бе взето решение в..

публикувано на 06.12.23 в 12:07

Читалище "Юмер Лютфи" събира дрехи и лакомства за деца сираци

Традиционна коледна дарителска акция “Подай ръка” организира читалище „Юмер Лютфи“.  От 1 декември читалището ще събира дрехи и лакомства за децата сираци. Дарителската акция се провежда всяка година от  женския клуб при читалище “Юмер Лютфи” - Кърджали. За първи път “Подай ръка” бе организирана от “Клуб на младата интелигенция“  през 2005 година...

публикувано на 06.12.23 в 11:53