Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Снимка: Данаил Николов, фермер

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак" животновъди показват местни породи животни, които отглеждат. Производители от района дават възможност на посетителите на феста да дегустират продукцията им. 

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27 април. На Ротондата пред Историческия музей ще се проведе "Дефиле на народната носия - живата традиция на региона".
Празничният за Харманли  втори май ще започне с тържествена литургия и молебен за преуспяване в храма "Св. Атанасий". На тържествената сесия на Общинския съвет ще бъде  връчено званието "Почетен гражданин". Кулминацията на тържествата ще е концертът на площад "Възраждане", който ще завърши със заря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в България..

публикувано на 31.08.24 в 11:00

Над 600 бойци от България и Балканите участват в „битки“ край Хасково

Военно-симулативната еърсофт игра стартира днес на бившата авиобаза Узунджово. Организатори са Община Хасково и Сдружение „Еърсофт София“. За трета поредна година е част от празничния календар на Хасково по повод Деня на града – 8 септември, съобщиха от общината. Преди да се разрази тридневният „военен“ конфликт участниците представиха екипировката,..

публикувано на 30.08.24 в 15:55

Служители на МВР Кърджали заснеха за ден 31 клипа за превишена скорост

Полицейски служители заснеха 31 клипа за превишена скорост при проверка на близо 270 моторни превозни средства в област Кърджали в четвъртък. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Пътните полицаи са съставили 2 акта, връчили са и 41 фиша за констатирани нарушения. 17 шофьори са получили електронни фишове.

публикувано на 30.08.24 в 15:08

Извънредно пръскане срещу комари разпореди на общините РЗИ Кърджали заради западнонилската треска

Съгласно указания на Здравното министерство, от РЗИ – Кърджали са информирали медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната по отношение на западнонилската треска, механизма на предаването и клиничната картина на заболяването, каза за радио Кърджали Петя Папазова, секретар на Здравната инспекция. Тя каза още, че следващата..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. Двама пациенти вече починаха след усложнения от заразата, а мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение. Двама със заподнонилска..

публикувано на 30.08.24 в 13:05

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37