Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха се проектите за промени в Закона за закрила на детето

Снимка: БТА

НС отхвърли на първо четене всичките пет проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорни бяха предложенията, които се отнасят до смяната на пола на лица под 18 години. Проектът на ИТН предвиждаше пълна забрана, в едно от предложенията на ПП-ДБ се даваше такава възможност - по медицинска препоръка, ако съществува сериозна опасност за здравето и живота на децата.

Освен срещу проекта на ИТН, депутатите от ПП-ДБ гласуваха против собствените си 4 предложения. Това предизвика председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов иронично да гласува ЗА по един тях и обясни от парламентарната трибуна: 

"Колеги, гласувах "за", за да окажа морална подкрепа на сексуално неориентираната група, която предложи закона, която доказва, че сексуалната неориентираност води до душевна такава, защото предлагат нещо, което не могат да подкрепят след това самите те. Правилно отхвърлихме закона, но някой трябваше да подкрепи морално тези объркани хорица с розови еднорогчета на седалчиците". 

Георги Иванов от „Възраждане“ получи наказание забележка от председателя на НС Рая Назарян заради обвинение към ПП-ДБ, че подкрепят педофилията, тъй като в 47-мия парламент отказали да подкрепят предложение за по-строги санкции за това престъпление. Зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов отговори:

"Знаете, че един от законопроектите е именно за ограничаване на престъпленията, на сексуалните посегателства срещу малолетни, така че този коментар беше абсолютно несъстоятелен".

Най-много гласове - 79, но недостатъчно, получи проектът на ИТН. Сред отхвърлените предложения е и забраната за политическата пропаганда в училище, ограниченията за заемане на длъжности, свързани с работа с деца от осъдени за сексуални посегателства и забраната за продажба на деца на алкохол, тютюневи изделия и райски газ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни

Днес официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.Тя ще приключи в полунощ  на 25 октомври. Кампанията трябва да бъде водена на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 27.09.24 в 10:31

"Тренд": Седем политически формации влизат в следващия парламент

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на вестник "24 часа". Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1..

публикувано на 27.09.24 в 09:25

Времето ще е слънчево и топло за сезона

Слънчево време прогнозират синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса, в София – около 29 градуса. В Кърджали ще е слънчево с температури между 13 в най-студените сутрешни до летните 31 градуса в най-топлите часове на деня. И в Хасково ще е същото, даже..

публикувано на 27.09.24 в 09:16

"Йовковци" се включват в Европейския ден на спорта в училище

СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали за поредна година се включва в инициативата на сдружение „BG Бъди активен“  -  Европейски ден на спорта в училище. Днешният ден ще бъде посветен на физическата активност и състезателните умения на учениците.  Училищното ръководство заедно с учителите и учениците са подготвили спортна програма, която включва различни..

публикувано на 27.09.24 в 08:00

Резултатите от черната кутия на разбилия се самолет ще бъдат ясни до дни

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Резултатите от разчитането на черната..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

Министерството на финансите подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:05

ДПС на Доган с почти 2% пред "Ново начало" на Пеевски сочи проучване на "Алфа Рисърч"

7 партии биха влезли в новия парламент ако изборите бяха днес, сочи проучване на агенция "Алфа рисърч". И двете крила в разцепилото се ДПС ще бъдат представени в 51-вото Народно събрание, като хората около Ахмед Доган ще са с почти два процента преднина пред тези около Делян Пеевски. Според социолозите първи ще са ГЕРБ с близо 24% от гласовете на..

публикувано на 26.09.24 в 14:32