Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": Седем политически формации влизат в следващия парламент

Снимка: Тренд

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент.

Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на вестник "24 часа".

Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1 %.

Проучването показва, че и двете крила на ДПС биха били част от новия парламент. Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" води с близо 3 на сто (2,7%) пред формацията около Делян Пеевски "ДПС – Ново начало". 

С изравнени позиции са "Има такъв народ" и "БСП – Обединена левица" с 6,9 % от всички гласуващи. 

Две партии са под прага за влизане в парламента, но с шансове за участие в следващото Народно събрание, показва още проучването на "Тренд" – това са партиите "Морал, Единство, Чест - МЕЧ"  - с 3,5%  и "Величие" - с 3,4 на сто.

Две трети, или 66% от анкетираните, са на мнение, че след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният мотопедист, който е настанен в Хасковската болница с опасност за живота. Мъжът с тротинетката е напуснал..

публикувано на 27.09.24 в 12:00

Над 5600 контрабандни парфюма задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Недекларирани 5611 парфюма и тоалетни води с лога на известни марки откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил.  На 24 септември на пункта пристига влекач с полуремарке с българска регистрация. Шофьорът – български гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока –..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Откриха новоизградения алпийски тролей край Дяволския мост

В община Ардино откриха новоизградения въжен атракцион „Алпийски тролей“ (ZipLine - зиплайн) над река Арда при Дяволския мост. Съоръжението е с дължина на въжето 150 метра и пресича река Арда. Максималната скорост, която може да се развие е до 50 км/ч. А максимално допустимото тегло е 110 кг. ZipLine представлява спускане по въже, като тялото на..

публикувано на 27.09.24 в 10:53

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни

Днес официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.Тя ще приключи в полунощ  на 25 октомври. Кампанията трябва да бъде водена на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 27.09.24 в 10:31

Времето ще е слънчево и топло за сезона

Слънчево време прогнозират синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса, в София – около 29 градуса. В Кърджали ще е слънчево с температури между 13 в най-студените сутрешни до летните 31 градуса в най-топлите часове на деня. И в Хасково ще е същото, даже..

публикувано на 27.09.24 в 09:16

"Йовковци" се включват в Европейския ден на спорта в училище (ОБНОВЕНА)

СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали за поредна година се включва в инициативата на сдружение „BG Бъди активен“  -  Европейски ден на спорта в училище. Днешният ден ще бъде посветен на физическата активност и състезателните умения на учениците.  Училищното ръководство заедно с учителите и учениците са подготвили спортна програма, която включва различни..

публикувано на 27.09.24 в 08:00

Резултатите от черната кутия на разбилия се самолет ще бъдат ясни до дни

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Резултатите от разчитането на черната..

публикувано на 26.09.24 в 16:45