Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро - Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ .
Една от интересните части на тази програма е безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца. Нейни автори и съорганизатори са Теодор Василев, Лета Панайотова и Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006". В края на юли и през август ще се проведат академиите в Крумовград, Странджево в община Крумовград, Чакаларово, Бенковски в община Кирково, Караманци в община Минерални бани и Стамболово и Силен в община Стамболово. Освен по тези места, детски академии се има и в още 16 села и градове в петте тютюнопроизводителни района на България. Участие в тях ще вземат над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години.
Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда. Дните на детските академии ще бъдат изпълнени с образователни и забавни занимания, игри, заплетени загадки и приключения в света на науката, изкуството и себепознанието. Това разказа за Радио Кърджали Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006".
Ние работим с децата на ниво връзка със себе си, връзка с другите и връзка със света. Според мен всички деца имат скрити таланти. Вярвам, че децата се раждат с голям спектър от заложби, въпросът е да имат пространство те да бъдат проявени. Да има връзка с децата, в която те да се чувстват сигурни, спокойни да изследват, да споделят и да има адекватни възрастни, които да могат да забележат навреме и да подкрепят таланта, каза Константина Челебиева.
В "Забавно лято" всяка година имаме наратив, под който преминава. Тази година децата ще бъдат събирачи на знание. Имат мисията да открият и върнат изгубеното знание обратно в селото. И те търсят знанието в себе си, в околните, в приятелите, родителите, мъдреците на селото, както и сред природата и заобикалящия ги свят. Те се превръщат в журналисти, сценаристи, оператори, водещи, творци. Заснемат и представят своите открития и ги споделят в общността и с останалите събирачи на знания, които са из цяла България. Това минава през истории, приказки, чрез които те осъзнават емоциите си, а по този начин достигат и до основната ни цел - да развият емоционалната си интелигентност, разказа още Константина Челебиева.
Детската академия изпълнява още една цел - повишава умението за комуникация и работа в екип, емпатията към другите и изграждането на общност. Това минава през много игри, които целят взимане на решения. Тази година например имаме книга-игра, в която се минава през една история и в определени моменти децата имат право да тръгнат по един или по друг път. Спрямо това какво решение взима цялата група, цялата история се променя. Така те стават автори и взимат важни решения заедно, коментира Константина Челебиева.
И тази годината децата от Крумовград, Странджево, Чакаларово, Бенковски, Стамболово, Караманци и Силен ще разгърнат скритите си таланти и ще се научат на общуване и емоционална интелигентност, социални умения и отношение към заобикалящия ги свят в детските образователно-приключенски академии "Забавно лято".  Една академия в едно населено място продължава пет дни и се провежда в две възрастови групи - 1-ви - 4-ти клас и 5-ти - 7-ми клас. Има обаче няколко места в страната, където интересът е силен, активността на децата - голяма и затова там се правят повече от една детски академии. Такова място е и Крумовград, където ще се проведат три академии, казва Константина Челебиева. В област Кърджали те започват от 29 юли и ще продължат целия месец август.

Още за детските образователно-приключенски академии "Забавно лято" може да чуете в целия разговор на Станислава Георгиева с Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега" в прикачения звуков файл.