Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Варненски плаж-2
Снимка: бгнес


Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен въпрос. С този въпрос Илияна Типова се обърна към педиатъра д-р Нели Димова (педиатър, шуслеров терапевт): 

Най-честите заболявания, които могат да споходят децата, а и родителите по време на почивка са ентеровирусните. Те протичат с повръщане, разстройство и температура. Съветът на д-р Нели Димова е поне 10 дни преди почивката да се взима превантивно пробиотик всеки ден, както и по време на почивката

Най-важното е температурно-понижаващите средства. Това са групата на Парацетамола,  Панадола, Еферелгана, те са от една група и другото е Нурофенът. При много висока температура, хубаво е майките да си носят капки от така наречения Метамизол, капките аналгиновите. Против повръщането е натриев цитрат на сироп, капките Вомитусхил. Вомитусхилът е на разтвор на капки, а има го и във вариант свещичка. Когато детето има и разтройство свещичка не бива да се прилага, защото още повече ще ускори изхожданията и няма да се повлияе добре. За разстройството бих препоръчала първо по възможност да се ограничи храната, която поемат децата. Да няма месо, да няма пресни плодове и зеленчуци, да няма мазнина, да не е запържена. Добра работа ще свършат варено картофче, варен ориз. Супички с оризче, с картофче, с морковче. Ако могат и имат възможност, разбира се. На пазара има доста лечебни храни, които са на оризова основа, като оризова каша, която могат да ползват. Да им дават повечко течности. Ако могат да направят шипков чай. 

Пробиотиците като "живи микроорганизми” имат профилактично и терапевтично действие, подобрявайки вътрешния микробен баланс. Когато е нарушен микро балансът на тялото, се появяват различни симптоми като повръщане и разтройство. Д-р Димова разделя лекарствата против разтройство на два вида - първите са тези които спират директно неразположението, а вторите са пробиотиците:

Тазектанът прахче като идея против разстройство е добра. Около 3 прахчета за деня е хубаво да се приемат. Адирекс също са добри прахчета. Те са в два варианта възрастови – за бебета и за деца над 3-годишна възраст. Има и Хидрасек. Смектата децата не я обичат, не знам защо така. Така, че малко с едно наум е казвам. Другото, което е добро са т.нар. група на пробиотиците. Ентерол е добър, макар че той не е чист пробиотик. Той е дрожди, но върши пекрасна работа. Напоследък на пазара се появиха и пообработени пробиотици, които са насочени да предотвратят разстройството и всъщност да го стопират. Рекомфорт е такъв, Ленодиар е такъв и вече чистите пробиотици. Това са Линекс, Био баланс и още ред други, които са в аптечната мрежа.

Превантивните мерки срещу алергични обриви, слънчеви изгаряния и кожни раздразнения са кремовете със защитен фактор. За децата има специална детска серия, която е с висок слънцезащитен фактор - 50 плюс фактор. Това съветва д-р Нели Димова, като допълва още:

Силицевият двуокис който е в пясъка е много агресивен към кожата. На фона на Слънцето и на солта, все пак знаем, че морският пясък е солен, предразполага към много алергии. Още повече, че и самото слънце също напоследък го водят много, че алергизира, особено кожните колеги. Препоръчвам да си поставят слънцезащитните фактори. Ако евентуално са ухапани нека измият мястото. Има много препарати, които ще намалят сърбежа и оттока. Бих препоръчала на майките, има едно хомеопатично лекарство, което върши много добра профилактична работа. Казва се Ледум палустре. Да го дават 3 пъти по 5 гранулки и мисля, че комарите няма да ги нападат, пък и другите гадини по плажа. И един съвет – хубаво е все пак детето да си бъде с бански от чисто хигиенична гледна точка, защото пясъкът е много агресивен и да не им нарани местата, защото са нежнички.

Понякога от водата се получава и възпаление на ушите. Самото влизане във водата повишава налягането вътре в ухото и върху мембраната, защото морската вода все пак е по-плътна от въздуха. Хубаво е като излязат навън, родителите да подсушат ушичките на децата и да си имат едни капки за всеки случай като тръгват. Те ги знаят Фуроталгин, Отипакс, да си ги носят.  

Д-р Нели Димова пожела на родителите безаварийно пребиваване на морето и на блакана. Да се насладят на почивката и на това, че все пак са със семейството си, почиват си, наслаждават се на на общуването с децата и на Слънцето.