Приключи частичното преброяване на недействителните бюлетини за общински съветници в Кирково

| обновено на 08.11.19 в 09:40След като вчера приключи преброяването на недействителните бюлетини от избора за общински съветници на 27-и октомври в община Кирково за пет села, днес е насрочено ново заседание по делото. Както знаем, делото бе определено да започне в 14 часа вчера в Административния съд. В началото съдия Ангел Момчилов, определен да го гледа, даде ход след като счете, че има процесуални предпоставки за това. И уточни, че бюлетините се намират в помещение с метални врати. След което един по един чувалите бяха внасяни в заседателната зала и съдия Ангел Момчилов собственоръчно ги брои под погледите на адвокатите, ответника Общинската избирателна комисия в Кирково в лицето на председателя й Стефан Радионов и наблюдатели, новоизбрани съветници. Между участниците в производството бяха Бисер Николов, избран за общински съветник от листата на Коалиция БСП за България и Сали Рамадан, председател на Общинския съвет.
Нека да припомним, че вчера в Административния съд бяха преброявани само недействителните бюлетини от 14 избирателни секции само в селата Чорбаджийско, Тихомир, Бенковски, Чакаларово и Дрангово. Така определи на по-ранно заседание съдия Ангел Момчилов, председател на Административния съд.
Социалистите имат един представител в местния парламент и считат, че са ощетени с 1 мандат от Общинската избирателна комисия в Кирково.
Според БСП разликата в гласовете между ГЕРБ и БСП за спорния мандат е само 6 гласа.
Преброяването на недействителните бюлетини в Административния съд продължи близо 3 часа. В някои от чувалите бяха отчетени повече бюлетини, отколкото са вписани по протокол. Сред преброените в съда бюлетини бяха отчетени действителни бюлетини сред недействителните, но малко от тях за БСП. Само за пример, в секция със 102 недействителни бюлетини, две се оказаха за ДПС. В други секции бяха отчетени и гласове за ГЕРБ, за СДС, както и за НДПС.
След края на заседанието, адвокат Муса Юсуф отчете, че са "отчетени минимален брой действителни бюлетини за БСП" по време на преброяването. Но в същото време каза, че има сериозни разминаване в самото отчитане на гласовете - и действителни, и недействителни в самите секционно избирателни протоколи. Нека чуем пълния му коментар, потърсен от Радка Петкова.