Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: В Пловдив разликата от 20% трудно ще се преобърне

Политологът Татяна Буруджиева коментира пред Радио Пловдив втория тур на изборите в Пловдив: 

Според мен в Пловдив  ГЕРБ определено имаше проблем, включително с това, че както  на някои други места късно реши да си прави промените във вътрешнопартийните процеси, които се случват при него. Кампанията вървеше леко разколебана в началото – ставаше въпрос за смяната на един кандидат, който беше смятан за основен, важен и несменяем. Фактът, че ГЕРБ успя така да се мобилизира и да даде тази подкрепа на своя кандидат на мен ми говори, че на втори тур ще бъдат също така добре организирани.

Фактът, че ГЕРБ успя да се мобилизира и да даде тази подкрепа на своя кандидат, говори, че за втори тур също ще бъде мобилизиран ресурс.

В Пловдив има ресурс повече вляво, отколкото от дясното пространство. Аз не съм сигурна, че лявото ще гласува за Славчо Атанасов, защото той е част от управляващата коалиция в национален мащаб.

Ще се избира между две личности, и тук изборът ще бъде много индивидуален.

Вероятно гласовете ще се разпределят – и към единия, и към другия, но това трудно ще помогне за преобръщане на резултата В Пловдив. 20% не са малка разлика. 

Какви други гласове ще успее да привлече г-н Атанасов, освен тези, които е получил,  е въпрос. В Пловдив ако видите как е гласуването по листи има много повече ресурс вляво, отколкото вдясно. Дали тези избиратели ще решат да се противопоставят и да подкрепят г-н Славчо Атанасов вместо Здравко Димитров, аз да ви кажа не съм дълбоко убедена, че те имат някакъв сериозен аргумент, защото г-н Атанасов е част от управляващата коалиция. Ако спорът в Пловдив беше да има някаква промяна в статуквото, логично е онези избиратели, които имат това желание да го изразят в кандидата на антистатукво, но в случая ще се избира между две личности – и тук изборът ще бъде много индивидуален и персонален, защото и двете личности на практика ще правят  политики, които са в унисон с досегашните политики, които познава Пловдив, просто няма да бъдат така личностни маркирани, защото досегашният кмет на Пловдив доста персонално решаваше и действаше и когато нещата са в рамките на индивидуалното, те не могат да бъдат преценяване по никакъв начин с някакъв начин. Вероятно гласовете ще се разпределят по начина, по който казват някои социологически централи –  ще има и към единия, и към другия, но това трудно ще помогне за преобръщане на резултата. 20% не са малка разлика и когато нямате голям залог, когато нямате сериозна опозиция между двамата кандидати, те са просто техните персонални характеристики, аз мисля, че много ще бъде трудно на г-н Атанасов в този втори тур.

За София:

Онези, които ще гласуват в неделя, ще са с ясно решение. Ако подкрепата за Мая Манолова нарасне, това няма да е революция, а ще е знак към ГЕРБ, че така повече не може да се управлява. Ако Фандъкова победи, това означава, че  е победа на тенденцията, че няма какво да се променя и нищо няма да се променя.

В национален мащаб: 

ГЕРБ търпят много малка разлика в намаляване на процентите, за да се твърди, че това ще повлияе на разместването в национален мащаб.

За основната опозиционна сила БСП: 

Там няма ръст. Има някакво повишаване, но нищо особено.  Даже в тежката 2015 г. те имат 30 кметски места, сега имат двайсет. Което също не дава основание да се очаква разместване в национален мащаб. Много късно разбраха, че трябва да имат партньори, за да могат да управляват.  

По-интересното е при т.н. малки партии, които освобождават терен. Много от тях няма да могат да оцелеят. Това освобождава сериозен терен. Дали ще бъде зает от партията на Слави Трифонов, или други субекти, или ще бъде загубен, както се е случвало, и все повече намаляват хората, които гласуват, но то е, защото все по-малко хора не виждат възможност да бъдат представлявани от политически партии. При условно казано, т.н. малки партии, с най-добро представяне ВМРО.

Цялото интервю с Татяна Буруджиева е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София

Ръководството на БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София. Политическата подкрепа бе дадена след заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Още в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще настоява за това. Припомняме, че след обявяването на първите изборни резултати в деня на балотажа на 3..

публикувано на 05.11.19 в 21:18

Тотев: Без ГЕРБ е невъзможно управлението на Пловдив

"Резултатите на ГЕРБ от първия тур на местните избори в Пловдив са изключително добри и показват желанието на пловдивчани успешното управление на общината да продължи".  Това заяви областният лидер на партията и настоящ кмет на града Иван Тотев на пресконференция.  Той съобщи, че в новия Общински съвет ГЕРБ ще имат най-много общински..

публикувано на 29.10.19 в 16:30

В Пловдивско избраха 6-има кметове - 4-ма на ГЕРБ и по един на БСП и местна партия

От шестима избрани на първи тур кметове в Пловдивска област четирима са от ГЕРБ или подкрепени от партията – Димитър Иванов в „Марица“, Павел Гуджеров в Радовски, Георги Мараджиев в Стамболийски и Емил Кабаиванов в Карлово.  БСП печели от първи тур един кмет - в община Садово - досегашният Димитър Здравков.  Атанас Калчев е преизбран за..

публикувано на 29.10.19 в 14:25
Община Кърджали

Без инциденти преминава изборният ден в Кърджали

Според агенция „Галъп“, активността в област Кърджали към 11 часа е била малко над 15%, а преди четири години в същия час - около 22 на сто. Данните на ОИК към 12:30 часа посочват активност от 25%. До момента има 4 жалби за леки нарушения, които се проверяват. Прави впечатление, че в малките населени места в областта се гласува по-бързо и повече...

публикувано на 27.10.19 в 14:35

БЛАГОЕВГРАД - кандидати за кметове на общините в областта

Област Благоевград включва 14 общини – Благоевград, Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово, Якоруда. Кандидати за кметове на Община Благоевград: Заличен Александър Пламенов Стамболийски 8*. Росен Йорданов Георгиев НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА..

публикувано на 26.09.19 в 22:04