Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Емил Табаков

От 2008-а година начело на оркестъра е маестро Емил Табаков. Под неговото ръководство СО на БНР намира един отличен баланс между обичаните и чаканите от публиката творби и предизвикателствата, които всеки добър оркестър трябва да поставя и пред себе си, и пред своите почитатели.

СнимкаЕмил Табаков е завършил Националната музикална академия в класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов и в класа по композиция на акад. Марин Големинов. Бил е диригент на Русенската филхармония, на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и главен диригент на Софийската филхармония.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а и като гост-диригент  в почти цяла Европа, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор. Колумбия, Куба, Бразилия, Израел.

Дирижирал е оперни спектакли на най-престижни световни сцени като теaтър “Ла Фениче” (Венеция), Теaтър “Реджо” (Торино), Арена ди Верона, а сред оркестрите, дирижирани от маестро Табаков са Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър “D'ile de France”, Националните оркестри на Лил, Нант, Кан, Авиньон, Симфоничния оркестър “Чайковски” на Московското радио, Филхармония “Джордже Енеску” (Букурещ), Атински филхармоничен оркестър

Награди:

-  Музикант на Годината на Българското Национално Радио за 1992 г.

-  „Кристална лира“ на СБМТД – 2009 г.

-  Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж

-  Сред 100-те най-добри професионалисти според Международния биографичен център в Англия за 2012 година


ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестранти втори цигулки

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, Втори цигулки с двама солист-оркестранти. Изискване към кандидатите: ·   образование – висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·   комуникативност. Начинът на провеждане..

публикувано на 06.08.18 в 14:42
cello виолончело 610

График за явяване на кандидатите за конкурсен изпит за солист-оркестрант в група виолончели и група валдхорни

ГРАФИК За явяване на кандидатите на конкурсен изпит за попълване на състава на СО на БНР със солист-оркестрант в групата на виолончелите, който ще се проведе на 30.04.2018 г. в първо студио на БНР: 1. Мария Станимирова Василева  10.00-10.20 ч. 2. Стилияна Богомилова Попова  10.20-10.40 ч. 3. Таньо Владимиров Кондарев  10.40-11.00 ч...

публикувано на 28.04.18 в 10:06