Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Табаков

От 2008-а година начело на оркестъра е маестро Емил Табаков. Под неговото ръководство СО на БНР намира един отличен баланс между обичаните и чаканите от публиката творби и предизвикателствата, които всеки добър оркестър трябва да поставя и пред себе си, и пред своите почитатели.

СнимкаЕмил Табаков е завършил Националната музикална академия в класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов и в класа по композиция на акад. Марин Големинов. Бил е диригент на Русенската филхармония, на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и главен диригент на Софийската филхармония.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а и като гост-диригент  в почти цяла Европа, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор. Колумбия, Куба, Бразилия, Израел.

Дирижирал е оперни спектакли на най-престижни световни сцени като теaтър “Ла Фениче” (Венеция), Теaтър “Реджо” (Торино), Арена ди Верона, а сред оркестрите, дирижирани от маестро Табаков са Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър “D'ile de France”, Националните оркестри на Лил, Нант, Кан, Авиньон, Симфоничния оркестър “Чайковски” на Московското радио, Филхармония “Джордже Енеску” (Букурещ), Атински филхармоничен оркестър

Награди:

-  Музикант на Годината на Българското Национално Радио за 1992 г.

-  „Кристална лира“ на СБМТД – 2009 г.

-  Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж

-  Сред 100-те най-добри професионалисти според Международния биографичен център в Англия за 2012 година


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Оригинална програма с подбрани творби ще представят Радиосимфониците в концерта си на 9 декември в зала „България“. Зад диригентския пулт този път ще застане младият диригент Мартин Георгиев. Заедно с емблематичния радиооркестър той ще представи своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни". За първи път в концерта ще прозвучи "Морска песен" III,..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  ще представи Симфония №5 на  Густав Малер - е дна от великите симфонии на композитора, в която се преплитат човешките чувства и преживявания. Прочутото Adagietto (четвъртата част от симфонията), за което се говори, че е написано от Малер като музикално признание за..

публикувано на 22.11.22 в 13:00

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа.  Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на..

публикувано на 13.10.22 в 14:20

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15