Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Биг-бендът на БНР открива своя сезон с почит към Каунт Бейзи и Дюк Елингтън

Водени от своя диригент Антони Дончев, музикантите от Биг бенда на БНР стартират новия си сезон на 16 октомври с една програма, в която има и очаквани стандарти – и като музика, и като класа, и едно наистина специално гостуване от страна на американския пианист Стивън Прутсман.

След едно лято, изпълнено с участия в различни джаз фестивали из страната, след концерт на Аполония и мини турне из България, сега Биг бендът отново излиза пред софийската публика, за да отдаде почит на двама от най-големите в джаза – Дюк Елингтън и Каунт Бейзи.

Солисти ще бъдат певицата Лилия Илиева и китаристът Александър Логозаров. Те и двамата са възпитаници на консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, имат и реализирани съвместни проекти сред които фолк/джаз линията Songs Of Aeon.  Лилия Илиева се занимава и с вокални аранжименти, има и собствени композиции. Музикалните й търсения я отвеждат къде ли не, включително и в Барселона, където създава своя певческа група – Acapella. Александър Логозаров пък е участвал в редица проекти с имена от ранга на Ренди Брекер и Кенди Дълфър.

Стивън Прутсман – това е изненадата в програмата. Американският пианист има награди от най-престижните клавирни конкурси в света – П.И. Чайковски в Москва  и Кралица Елизабет в Брюксел, свирил е с най-големите световни оркестри, има много записи, сред които се открояват концертите на Самюъл Барбър. Но Стивън Прутсман е откривател, той обича да „прекрачва границите“ в музиката, затова е работил и със знаковия квартет „Кронос“, написвайки над  40 аранжимента специално за тях, и с Йо-йо Ма, но и с Том Уейтс, Джошуа Редман, Джон Андерсън от „Йес“. Прутцман живее в Сан Франциско. Обича да експериментира ида пътува, да реализира различни проекти, свързани с музикалното образование, да създава фестивали на далечни места – като Гуам или пък  в малко градче в Тексас. Музикант от голям калибър, той е в България по покана на струнния квартет „МузикАнтс“, в който музикантите са от Симфоничния оркестър на БНР.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

Weather Report Tribute

Биг  бендът на Б ългарското национално радио с диригент Антони Дончев  и солистите – Антони Дончев –клавишни,  Радослав  Славчев (Riverman) – бас китара,  Боян Ивкович – перкусии и вокал представят Weather Report Tribute . Birdland, Mysterious Traveller, А Remark You Made, Elegant People са само част от пиесите, с които музикантите ще..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Биг бенд джаз академия 2016 г.

  „Биг бенд джаз академия“ е проект на „Музикална къща БНР“ за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти. По идея на продуцента „Джаз, поп и рок музика“, Мая Райкова и диригента на Биг бенда Антони Дончев, през януари тази година, бе успешно поставено началото на поредицата от концерти - творческа лаборатория, която..

публикувано на 24.10.16 в 12:44

Когато Биг Бендът среща Мюзикъла или когато Коул Портър среща Уилям Шекспир

„Целуни ме Кейт!“ музикална версия на Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата“  с участието на Биг бенда на БНР „Целуни ме Кейт!“ /“ Kiss Me, Kate !“ /на Коул Портър е първият мюзикъл, в който музиката и текста плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на този автор и..

публикувано на 16.02.16 в 11:23

Юбилеен концерт на Емануил Манолов - Бадема и Генчо Въртовски

Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще отбележи юбилея на Емануил Манолов- Бадема и Генчо Въртовски  на 18.12.2014 г. от 19.00 часа в Първо студио на БНР. В концерта са включени и изпълнения на Sentimental swingers, Даниела Атанасова, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Стефка Оникян, Денис Попстоев, Божидар Василев и много други. Билети на касата..

публикувано на 16.12.14 в 16:25