Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милчо Левиев с премиера на албума „Пътешествие в два свята“

Музикалната къща на БНР продуцира уникален хибриден проект на Милчо Левиев и хора Космически гласове с диригент Ваня Монева и с участието на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев. На 31-ви октомври ще се състои концертната промоция на албума в зала България от 19 часа. Днес в пресцентъра на БНР се състоя пресконференция, на която директорът на Музикалната къща Хелия Чавдарова съобщи, че ще направи всичко необходимо  този диск да кандидатства за наградите Грами.
С „Пътешествие в два свята“ Милчо Левиев сбъдва мечтата си да обедини богатата българска  фолклорна култура със средствата на съвременния джаз.
Сюитата по български народни песни е вдъхновена от изкуството на хора Космически гласове. Изградена е на основата на пет песни, носещи имена на жени, а Америка е представено чрез емблематичната за новия свят "Рапсодия в синьо" на Гершуин.
В прикачените звукови файлове ще чуете фрагменти от  разговора с Милчо Левиев, Ваня Монева и Антони Дончев. Основните теми са импровизацията, спонтанността, смесването на културите, работния процес и бъдещето на новия проект.


Милчо Левиев:  Чист джаз няма, както и чист фолклор не съществува никъде. Той непрекъснато се изменя, както животът се изменя и музиката. Винаги са ме интересували приликите между културите, а не толкова разликите.
Рапсодия в синьо е най-гениалната фузия между класическата музика и джаза.
В джаза няма грешки. Всяка грешка веднага трябва да се превърне в ефект. Да бъде употребена по правилния начин.


Ваня Монева:  Музиката е животът ни. Работата с Милчо е изключително интересна и преобразяваща.
Милчо вкарва в този проект един женски етнически хор, който се справя с тънкостите на джаза.
Народният музикант по-трудно влиза в тази стилистика, това са моменти, когато трябва да има суинг, а същността на народния музикант е друга.
Рапсодия в синьо наистина е голямо предизвикателство, защото такъв вариант до този момент няма. Милчо включва женски  фолклорен хор, което е голямо предизвикателство.
Милчо импулсира всички нас да гледаме извън нотите, за да случим нещата по най-добрия начин.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симфоничен оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР ще участва на фестивала „Мартенски музикални дни“

На 22 септември Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще участва на международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе. Тази година ще се проведе 60-тото издание на един от най-старите и престижни български форуми. Концертът на Радиосимфониците ще бъде дългоочаквано завръщане на състава след 6-годишно отсъствие. Оркестърът..

публикувано на 21.09.21 в 11:09

Музикалните състави на БНР с ярки програми и блестящи солисти през новия концертен сезон

Ярки програми, очаквани премиери и блестящи солисти ще предложат музикалните състави на Българското национално радио през новия концертен сезон. Билетите за концертите вече са в продажба в системата на EVENTIM. Над 40 концерта в различни жанрове са подготвили музикантите на БНР за сезон 2021/2022. Симфонична, фолклорна, хорова, детска и..

публикувано на 27.08.21 в 13:05

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

На 1 октомври, Международния ден на музиката, Симфо ничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин открива своя нов сезон в зала „България“. Ярките концептуални програми са отличителна черта в последните сезони на Радиооркестъра, прибавящи му нови почитатели. В предстоящите концерти публиката я очакват поредни смели идеи, звездни млади..

публикувано на 27.08.21 в 09:00

Галаконцерт на радиоконкурса за нови български поп и рок песни „Пролет 2021“

Скъпи почитатели на новата българска поп и рок музика! Елате и споделете с нас галаконцерта на 52-рото издание на Конкурса за нова поп и рок песен "Пролет 2021". Ще чуете атрактивни групи и изпълнители и новите им музикални предложения.   На 28 юли , сряда, ще бъдат връчени наградите на тазгодишните победители в конкурса. Кои са те ще стане..

обновено на 21.07.21 в 16:39
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 05.07.21 в 16:01