Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Левиев с премиера на албума „Пътешествие в два свята“

Музикалната къща на БНР продуцира уникален хибриден проект на Милчо Левиев и хора Космически гласове с диригент Ваня Монева и с участието на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев. На 31-ви октомври ще се състои концертната промоция на албума в зала България от 19 часа. Днес в пресцентъра на БНР се състоя пресконференция, на която директорът на Музикалната къща Хелия Чавдарова съобщи, че ще направи всичко необходимо  този диск да кандидатства за наградите Грами.
С „Пътешествие в два свята“ Милчо Левиев сбъдва мечтата си да обедини богатата българска  фолклорна култура със средствата на съвременния джаз.
Сюитата по български народни песни е вдъхновена от изкуството на хора Космически гласове. Изградена е на основата на пет песни, носещи имена на жени, а Америка е представено чрез емблематичната за новия свят "Рапсодия в синьо" на Гершуин.
В прикачените звукови файлове ще чуете фрагменти от  разговора с Милчо Левиев, Ваня Монева и Антони Дончев. Основните теми са импровизацията, спонтанността, смесването на културите, работния процес и бъдещето на новия проект.


Милчо Левиев:  Чист джаз няма, както и чист фолклор не съществува никъде. Той непрекъснато се изменя, както животът се изменя и музиката. Винаги са ме интересували приликите между културите, а не толкова разликите.
Рапсодия в синьо е най-гениалната фузия между класическата музика и джаза.
В джаза няма грешки. Всяка грешка веднага трябва да се превърне в ефект. Да бъде употребена по правилния начин.


Ваня Монева:  Музиката е животът ни. Работата с Милчо е изключително интересна и преобразяваща.
Милчо вкарва в този проект един женски етнически хор, който се справя с тънкостите на джаза.
Народният музикант по-трудно влиза в тази стилистика, това са моменти, когато трябва да има суинг, а същността на народния музикант е друга.
Рапсодия в синьо наистина е голямо предизвикателство, защото такъв вариант до този момент няма. Милчо включва женски  фолклорен хор, което е голямо предизвикателство.
Милчо импулсира всички нас да гледаме извън нотите, за да случим нещата по най-добрия начин.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28