Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

55 години Биг бенд на БНР! Музиката на Мария Шнайдер! 21 години мимолетност!

17-ти февруари, 19:00 часа, Първо студио на БНР

·  55 години Биг бенд при Българско национално радио

·  Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще посрещне публиката с концерт, озаглавен „21 години мимолетност“и музиката на забележителната Мария Шнайдер.

С музиката на тази американска композиторка, диригент на собствен джаз бенд и аранжор, се поставя началото на юбилеен цикъл концерти на Биг бенда на БНР. В кратко интервю лидера на Биг бенда на БНР, Антони Дончев, споделя причините да избере именно музиката от първия албум на Мария Шнайдер, за да открие юбилейният сезон на Биг бенда.

Q:  Биг бендът на БНР става на 55 години, композиторката Мария Шнайдер също! Толкова лесно ли се спряхте на музиката на тази дама?

A:  Избрах музиката на Мария Шнайдер, защото е емоционална, различна, изпълнена с любов. Годините са просто съвпадение.

Q:  Защо 21 години мимолетност? За какво става въпрос?

A:  Музиката е преходна, отлита във времето, изчезва... Това е и заглавието на първия албум, който излиза преди 21 години. Ние ще изсвирим пиесите от този албум.

Q:   С какво печели мястото си на чест гост в джаз формации като композитор и аранжор? Защо колаборациите с нея са толкова желани и с какво е толкова различна?

A:  Музиката на Мария Шнайдер е близо до симфоничния звук, до съвременната класическа музика. Едновременно с това има влияния от рок и поп музиката - наистина интересно съчетание.

Q:  Странно – жена композитор, диригент. Как си е извоювала тя място пред оркестъра? Имали ли сте възможността да работите с подобен автор?

A:  Фактът, че е жена, не е от значение - за музикантите е важно да бъдат въвлечени в магията. А музиката на Мария Шнайдер е наистина магична, не можеш да спреш да я слушаш, пристастяваща е!

Q:  За 55 години имало ли е жена в състава на Биг бенда на БНР?

A:  До сега не е имало жени в Биг бенда. Но сме свирили пиеси на Боряна Димитрова, която живее в Германия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Симфоничен оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Радиосимфониците представят "Руската зима"

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще  представят и..

публикувано на 14.01.22 в 10:43
Вокален ансамбъл Gli Accordati

Коледен концерт на Gli Accordati

На 14 декември от 19.00 ч. в Първо студио на Българското национално радио Вокален ансамбъл Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов ще изнесат Коледния си концерт „Абати и хистриони“ , в който ще представят разнообразие от сакрални молитви, цветни виланели и шансони на майстори от XVI и XX век. В програмата творби от Ласо, Свелинк, Виларт,..

публикувано на 08.12.21 в 10:34

Променени дати на концертите на БНР

Уважаема публика, Информираме Ви за промените в концертните сезони на музикалните състави на БНР: Концертът  "Тайните на българските инструменти - Изкуството на гайдата" на Оркестъра за народна музика на БНР (16.12.2021 г.) ще се състои на 10.03.2022 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Концертът..

публикувано на 02.12.21 в 16:48

Предколедна магия с Орлин Павлов и Биг бенда на БНР

Орлин Павлов е един от най-вълнуващите български гласове с характерен и разпознаваем тембър, успешен и доказал се на съвременната българска сцена с многобройните си проекти.  Чаровният изпълнител на любимите хитове „Вместо мен“, „Лорейн“, „Още малко“ ще подари една незабравима предколедна вечер на своите почитатели в столичната зала „България“ на 17..

публикувано на 02.12.21 в 16:14

Напусна ни Галя Траянова

Напусна ни Галя Траянова - дългогодишен главен продуцент на дирек ция "Музикална къща БНР" и доскорошен неин директор. Тя беше олицетворение на доброта, всеотдайност и професионализъм. Завинаги ще бъде в сърцата ни! Светъл път!  Галина Траянова завършва музикална педагогика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив.  Започва работа като..

публикувано на 17.11.21 в 10:13
Подкасти от БНР