Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца дирижират Радиосимфониците

Над 60 деца от столичната детска градина „Света София“ посетиха на 13 януари репетицията в Първо студио на БНР за концерта „Любими арии, дуети и хорове“.  Срещата със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР бе част от Образователната програма на „Музикална къща БНР“, която се провежда от няколко години. Диригентът Григор Паликаров, солистите Цветелина Василева и Кирил Манолов, музикантите и хористите омагьосаха децата с красива класическа музика. Преди да влязат в Първо студио на БНР, децата се запознаха с видовете оперни гласове, научиха какво е опера и симфоничен оркестър, и дори измислиха свое собствено либрето. В него те преплетоха принцове, принцеси, лоши и добри герои, но в края любовта и доброто възтържествуваха. Героите в операта на децата бяха вдъхновени от изпълненията на оперните певци от  Смесения хор на БНР. Те специално им изпяха емблематични арии и  разказаха интересни факти от света на оперното изкуство. Досегът на малчуганите с ударните инструменти предизвика в тях неподправени реакции на радост и възторг. Музикантите от ударната група на Оркестъра с охота демонстрираха разнообразието на инструментите и учеха децата как се свири на тях.

На първия си урок в Образователната програма на „Музикална къща БНР“ децата научиха какво е диригент, сопран, мецосопран, тенор, баритон и бас, как се свири на кастанети, триангел и дайре,  какво е тимпан. Това бяха само част от нещата, с които те се запознаха от света на класическата музика. Образователната програма предвижда още много срещи на най-малките със съставите на БНР и нови проекти през 2016 година.

За информация и записване за участие: Петя Цветанова – 0884 498 810.

https://www.facebook.com/SimfonicenOrkestrNaBnr/videos/1246603922020010/Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пролет 2020

Обявяване на лауреатите от конкурса Пролет 2020

Очаквайте в програмите на Българското национално радиo обявяването на лауреатите от конкурса „Пролет 2020“. В радиопредаването „Пролет 2020 – лауреати“ ще чуете песните финалисти, мнението на членовете на журито - Кирил Маричков, Етиен Леви, Стенли, Антони Дончев, Краси Куртев, Милен Кукошаров, Мирослав Иванов и носителите на награди. Водещи - Диляна..

публикувано на 30.07.20 в 16:03
Пролет 2020

Лауреати на 51-то издание на радиоконкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет 2020”

13-те песни финалисти в 51-то издание на радиоконкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет 2020” бяха прослушани и класирани от професионално жури в състав: Кирил Маричков, Етиен Леви, Милен Кукошаров, Антони Дончев, Красимир Куртев,  Мирослав Иванов, Станислав Сланев – Стенли.  Чрез своето гласуване журито определи носителите на..

публикувано на 08.06.20 в 15:03

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

обновено на 18.05.20 в 10:02

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една..

публикувано на 13.05.20 в 14:29

Програмата на Симфоничния оркестър на БНР ще се излъчи на 13.03.2020 г. по "Христо Ботев"

Уважаема публика, Програмата на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 13 март ще се излъчи документално по "Христо Ботев" от 19:30 часа същия ден от Първо студио на Радиото.  Закупените билети за концерта могат да бъдат презаверени за следващия концерт на Радиосимфониците на 10 април или върнати, срещу представен касов..

обновено на 10.03.20 в 17:35