Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българската следа в музиката на Дон Елис

| обновено на 03.05.16 в 16:21

Биг бендът на БНР представя „Българската следа в музиката на Дон Елис“

Дългоочакваният концерт със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ ще се проведе на 5 май, 2016 г. от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио.Ще свирят невероятните музиканти от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост-солист ще бъде изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш, а специалното участие на SkilleR ще внесе необичайна атмосфера.

В програмата са включени емблематични произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис - новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на световната джаз сцена. Неговата дългогодишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди, сред които и Грами за темата на филма „Френска връзка“ (The French Connection).

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да представи пред българската публика тази забележителна програма с майсторството на Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра. Ганш свири на необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който е наречен „Ганш тромпет“ (Gansch Horn). Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти „Шагерл“ (Schagerl).

На 5 май - четвъртък, за първи път българската публика ще има удоволствието да чуе музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо звучене, изпълнена от оригинални български джазмени – най-подходящия начин да бъде поднесена тази невероятна музика. Това е концерт, които със сигурност ще остане в историята

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург. Томас започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/. Когато започва своята музикантска кариера, само на 17 годишна възраст, той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn"/. Инструментът прилича на стандартен B♭джаз тромпет с вентил система, но притежава странна форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява всички видове качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestrafeat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.

Билети може да закупите от www.ticketsbg.com и eventim.

Заповядайте!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зашеметяваща и безупречна, младата руска цигуларка Альона Баева за първи път с Радиосимфониците

На 28 февруари Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-ярките и талантливи млади руски звезди – Альона Баева .Тя ще изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. „Нейният магнетизъм, пълнотата на тона, удивително точната интонация,..

публикувано на 12.02.20 в 18:25

Приказки за малки и големи

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов представя „Приказки за малки и големи“ – концерт, с участието на талантливи деца от музикалните училища в Котел, Широка лъка, Плевен, Варна и София. Те ще изпълнят емблематични произведения от старите майстори, както и от съвременните ярки инструменталисти...

публикувано на 03.02.20 в 15:33

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в..

публикувано на 03.02.20 в 14:15

SoulBmoll в „Биг Бенд джаз академия“

Група SoulBmoll има зад гърба си едва четири години история, но тя е наситена с ярки творчески събития. „Броят на музикантите в бандата нараства постепенно до девет, като девет парчета от един ФЪНКастичен пъзел“ – инструменталисти и певци със свежо и уникално звучене, вкус и естетика, които влияят на стила им. Те са: Момчил Косев – китара/вокал,..

публикувано на 21.01.20 в 11:29

Лукас Генюшас - солист в концерта на Радиосимфониците

На 17 януари за първи път в София с Радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин ще свири блестящият руски пианист Лукас Генюшас. Той  ще изпълни Втори концерт на Рахманинов - един от най-ярките клавирни концерти на композитора. Лукас Генюшас е роден в Москва в семейство на потомствени музиканти. Той се утвърждава като един от..

публикувано на 09.01.20 в 16:57