Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската следа в музиката на Дон Елис

| обновено на 03.05.16 в 16:21

Биг бендът на БНР представя „Българската следа в музиката на Дон Елис“

Дългоочакваният концерт със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ ще се проведе на 5 май, 2016 г. от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио.Ще свирят невероятните музиканти от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост-солист ще бъде изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш, а специалното участие на SkilleR ще внесе необичайна атмосфера.

В програмата са включени емблематични произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис - новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на световната джаз сцена. Неговата дългогодишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди, сред които и Грами за темата на филма „Френска връзка“ (The French Connection).

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да представи пред българската публика тази забележителна програма с майсторството на Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра. Ганш свири на необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който е наречен „Ганш тромпет“ (Gansch Horn). Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти „Шагерл“ (Schagerl).

На 5 май - четвъртък, за първи път българската публика ще има удоволствието да чуе музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо звучене, изпълнена от оригинални български джазмени – най-подходящия начин да бъде поднесена тази невероятна музика. Това е концерт, които със сигурност ще остане в историята

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург. Томас започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/. Когато започва своята музикантска кариера, само на 17 годишна възраст, той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn"/. Инструментът прилича на стандартен B♭джаз тромпет с вентил система, но притежава странна форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява всички видове качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestrafeat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.

Билети може да закупите от www.ticketsbg.com и eventim.

Заповядайте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят за първи път „Стабат Матер“ от Франц Шуберт. Един от най-великите композитори на западната класическа..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28