Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, посветен на 100 години от рождението на Мара Петкова

Мара ПетковаТази година се навършват 100 години от рождението на пианистката Мара Петкова  - една от  ценните личности за музикалната ни култура. Много музиканти свързват своя творчески път с нейното име – като  ученици от клас  й  в Консерваторията / сега Национална музикална академия Панчо Владигеров/, където Мара Петкова е дългогодишен преподавател по пиано и професор по същата дисциплна. Сред тях са Антони Дончев, Филип Павлов, Роксана Богданова, Савка Шопова Маркова, Марио Ангелов.Освен  педагогическата си дейност Мара Петкова извършва огромна  редакторска работа на клавирни издания.Пианистката изнася първия си самостоятелен концерт едва  на  11 годишна възраст. Дипломира се в Държавната музикална Академия  в София в класа на професор Панка Пелешек, а след това  специализира в Берлинската консерватория при Клаудио Арау, който  отбелязва  “Изумява ме феноменалната техника и музикалност на Мара Петкова“.

Мара Петкова концертира  у нас и в чужбина. В широкоспектърния й репертоар присъства  и българска музика –като класиците ни Веселин Стоянов и Панчо Владигеров. Интересен факт е , че Панчо Владигеров подарява копие от манускрипта на Третия си клавирен концерт именно на пианистката Мара Петкова.

25 юни 2016  11.00 

1 студио на БНР

Марио Ангелов – пиано

записи на Мара Петкова от Фонда на БНР

Вход с покани


Марио Ангелов
Марио Ангелов е роден на 10 септември 1966 в град София.Учи в Средно музикално училище „Любомир Пипков“ (Национално музикално училище „Любомир Пипков“) при Людмила Ченкова и професор Николай Евров. Завършва средното си образование през 1985. От 1987 до 1991 следва в Държавна музикална академия (Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) при професор Мара Петкова, една от изтъкнатите ученички на световноизвестния пианист Клаудио Арау. По време на своето обучение Ангелов печели множество награди от национални и международни клавирни конкурси.През годините Марио Ангелов е търсен и редовен участник в престижни национални фестивали, както и на такива, провеждащи се в чужбина. Дейността му като пианист е многообразна: той се изявява като солист на симфонични оркестри, участник в различни камерни формации, осъществява самостоятелни клавирни рецитали. Реализира огромно количество записи във всякакви формати. В репертоара му присъстват произведения от барока до музика на XX век. От 1991 до сега, с няколко прекъсвания, продължава да заема позицията на пианист в Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Програма:

I Морис Равел – Алборада дел грациозо

Марио Ангелов

II Волфганг Амадеус Моцарт – Соната KV.309 C - Dur

  Мара Петкова

Запис от фонда на БНР

III  Ференц  Лист –Вариации по мотива от Йохан Себастиан Бах

 „ Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen”

  Марио Ангелов

IV Феликс Менделсон Бартолди – Сериозни вариации опус 54

Мара Петкова

Запис от фонда на БНР

V Дмитрий Шостакович – Прелюд и фуга №24 d – moll

Марио Ангелов


ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28