Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт, посветен на 100 години от рождението на Мара Петкова

Мара ПетковаТази година се навършват 100 години от рождението на пианистката Мара Петкова  - една от  ценните личности за музикалната ни култура. Много музиканти свързват своя творчески път с нейното име – като  ученици от клас  й  в Консерваторията / сега Национална музикална академия Панчо Владигеров/, където Мара Петкова е дългогодишен преподавател по пиано и професор по същата дисциплна. Сред тях са Антони Дончев, Филип Павлов, Роксана Богданова, Савка Шопова Маркова, Марио Ангелов.Освен  педагогическата си дейност Мара Петкова извършва огромна  редакторска работа на клавирни издания.Пианистката изнася първия си самостоятелен концерт едва  на  11 годишна възраст. Дипломира се в Държавната музикална Академия  в София в класа на професор Панка Пелешек, а след това  специализира в Берлинската консерватория при Клаудио Арау, който  отбелязва  “Изумява ме феноменалната техника и музикалност на Мара Петкова“.

Мара Петкова концертира  у нас и в чужбина. В широкоспектърния й репертоар присъства  и българска музика –като класиците ни Веселин Стоянов и Панчо Владигеров. Интересен факт е , че Панчо Владигеров подарява копие от манускрипта на Третия си клавирен концерт именно на пианистката Мара Петкова.

25 юни 2016  11.00 

1 студио на БНР

Марио Ангелов – пиано

записи на Мара Петкова от Фонда на БНР

Вход с покани


Марио Ангелов
Марио Ангелов е роден на 10 септември 1966 в град София.Учи в Средно музикално училище „Любомир Пипков“ (Национално музикално училище „Любомир Пипков“) при Людмила Ченкова и професор Николай Евров. Завършва средното си образование през 1985. От 1987 до 1991 следва в Държавна музикална академия (Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) при професор Мара Петкова, една от изтъкнатите ученички на световноизвестния пианист Клаудио Арау. По време на своето обучение Ангелов печели множество награди от национални и международни клавирни конкурси.През годините Марио Ангелов е търсен и редовен участник в престижни национални фестивали, както и на такива, провеждащи се в чужбина. Дейността му като пианист е многообразна: той се изявява като солист на симфонични оркестри, участник в различни камерни формации, осъществява самостоятелни клавирни рецитали. Реализира огромно количество записи във всякакви формати. В репертоара му присъстват произведения от барока до музика на XX век. От 1991 до сега, с няколко прекъсвания, продължава да заема позицията на пианист в Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Програма:

I Морис Равел – Алборада дел грациозо

Марио Ангелов

II Волфганг Амадеус Моцарт – Соната KV.309 C - Dur

  Мара Петкова

Запис от фонда на БНР

III  Ференц  Лист –Вариации по мотива от Йохан Себастиан Бах

 „ Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen”

  Марио Ангелов

IV Феликс Менделсон Бартолди – Сериозни вариации опус 54

Мара Петкова

Запис от фонда на БНР

V Дмитрий Шостакович – Прелюд и фуга №24 d – moll

Марио Ангелов


ВИЖТЕ ОЩЕ

Променени дати на концертите на БНР

Уважаема публика, Информираме Ви за промените в концертните сезони на музикалните състави на БНР: Концертът  "Тайните на българските инструменти - Изкуството на гайдата" на Оркестъра за народна музика на БНР (16.12.2021 г.) ще се състои на 10.03.2022 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Концертът..

публикувано на 02.12.21 в 16:48

Предколедна магия с Орлин Павлов и Биг бенда на БНР

Орлин Павлов е един от най-вълнуващите български гласове с характерен и разпознаваем тембър, успешен и доказал се на съвременната българска сцена с многобройните си проекти.  Чаровният изпълнител на любимите хитове „Вместо мен“, „Лорейн“, „Още малко“ ще подари една незабравима предколедна вечер на своите почитатели в столичната зала „България“ на 17..

публикувано на 02.12.21 в 16:14

Напусна ни Галя Траянова

Напусна ни Галя Траянова - дългогодишен главен продуцент на дирек ция "Музикална къща БНР" и доскорошен нейн директор. Тя беше олицетворение на доброта, всеотдайност и професионализъм. Завинаги ще бъде в сърцата ни! Светъл път!  Галина Траянова завършва музикална педагогика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив.  Започва работа като..

публикувано на 17.11.21 в 10:13

Авторски концерт на Михаил Йосифов

В следващия концерт от сезона си Биг бендът на БНР представя  Авторски концерт на Михаил Йосифов – един от най-обичаните и утвърдени български музиканти, тромпетист с характерен атрактивен, виртуозен стил, автор на музика и аранжименти за десетки клубни и студийни проекти, които се открояват с неподражаем творчески почерк.  На 18 ноември в..

обновено на 11.11.21 в 11:22
Гиорги Гигашвили

Феноменалният Гиорги Гигашвили гостува на Радиосимфониците

Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19 часа в зала „България“ . Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава..

публикувано на 09.11.21 в 16:37
Подкасти от БНР