Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бенд джаз академия 2016 г.

  „Биг бенд джаз академия“ е проект на „Музикална къща БНР“ за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти. По идея на продуцента „Джаз, поп и рок музика“, Мая Райкова и диригента на Биг бенда Антони Дончев, през януари тази година, бе успешно поставено началото на поредицата от концерти - творческа лаборатория, която продължава традициите на общественото радио, да открива бъдещите звезди на музикалната сцена.

  Музикантите от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, ще представят втория концерт от проекта „Биг Бенд джаз академия“ на 10 ноември. Талантливите джаз изпълнители от новата генерация Лъчезар Кацарски - вокал, Тодор Бакърджиев - тромпет, Михаил Дончев – пиано и вокал и Евден Димитров - бас китара са млади, свежи и ентусиазирани да покажат своите качества на сцената в Първо студио. 

  Най младият - Лъчезар Кацарски е на 17 години. Изучава поп и джаз пеене в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и завидна за възрастта си вокална техника. Многократно е участвал, като солист в концерти на Биг бенд  Благоевград.  Вдъхновяват го забележителни изпълнители като  Ерик Клептън , Рей Чарлс , Ал Жаро, Фреди Меркюри, Луис Армстронг. Обожава джаз и блус. Има идеи и за свои авторски композиции.

  Тодор Бакърджиев е впечатляващ  с опита си млад  тромпетист. Възпитаник на  НМУ  „Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров”.  Като ученик прави първите си записи в БНР с Момчил Атанасов трио. Той е един от съоснователите на Брас Асоциация и участва в редица проекти за популяризиране на медните духови инструменти, като „Биг Бенд Брас Асоциация”, „Брас Асоциация Комбо” и „БрасВилиДЖ”. През 2011 по покана на Милчо Левиев, свири в сформирания оркестър, по случай фестивала „Биг Бенд Олимпикс” в Лос Анджелис. През 2014г. участва в концертното представяне на проекта на БНР „Пътешествие в два свята” по музика на Милчо Левиев, с  Биг бенда на БНР и Народен хор „Космически гласове”.

  Евден Димитров е един от обещаващите млади бас китаристи. Завършил е езикова гимназия в родния си град Монтана. Воден от страстта към музиката, продължава образованието си в НМА „Панчо Владигеров”.  Има сериозно  присъствие в проектите, свързани със съвременната българска клубна сцена - „Southwick“, „DAYO“, „Funky Miracle“, „Тhe Golden Project“, „Koka Mass Jazz“ .

  Михаил Дончев е от семейството на забележителни български музиканти - Кирил Дончев, Антони Дончев Георги Дончев. Завършил е НМУ „Любомир Пипков“ със специалности пиано и поп и джаз пеене. Продължава обучението си в Грьонинген, Холандия, където получава  уникална възможност да музицира с  изпълнители като Джийн Джаксън,  Алекс Сипиагин, Адам Нъсбаум,  Дебора Браун и много други. На концерта  на 10 ноември, ще направи своя дебют като солист на Биг бенда на БНР.

  БНР е най-старият продуцент в България. В Първо студио са направени първите записи на много от звездите на българската музика – инструменталисти и певци. Биг бенд джаз академията продължава тази традиция. Биг бендът е свързван с най-големите музикални събития в историята на българската популярна музика, а във фонотеката на БНР се съхраняват първите записи на най-големите ни звезди, които са започнали кариерата си от радиото. Тази традиция продължава и днес. Началото на записи и участия в концерти с Биг бенда в Първо студио, са направили Маги Джанаварова, Криста, Нора Караджова, Богомил Бонев, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Михаела Филева, Михаела Маринова и инструменталисти от новата генерация музиканти.

Утвърдените джазмени от бенда, с диригент Антони Дончев ще дадат възможност на младите изпълнители да се изявят и да покажат своите качества пред публиката в Първо студио. 

Датата е 10 ноеври 2016 г, 19:30 ч. в Първо студио на БНР.


Билети може да закупите от ticketsbg.com и eventim, както и на касата на РИЦ в двора на БНР на бул. "Драган Цанков №4". Касата ще работи до началото на концерта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35

Weather Report Tribute

Биг  бендът на Б ългарското национално радио с диригент Антони Дончев  и солистите – Антони Дончев –клавишни,  Радослав  Славчев (Riverman) – бас китара,  Боян Ивкович – перкусии и вокал представят Weather Report Tribute . Birdland, Mysterious Traveller, А Remark You Made, Elegant People са само част от пиесите, с които музикантите ще..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Когато Биг Бендът среща Мюзикъла или когато Коул Портър среща Уилям Шекспир

„Целуни ме Кейт!“ музикална версия на Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата“  с участието на Биг бенда на БНР „Целуни ме Кейт!“ /“ Kiss Me, Kate !“ /на Коул Портър е първият мюзикъл, в който музиката и текста плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на този автор и..

публикувано на 16.02.16 в 11:23

Юбилеен концерт на Емануил Манолов - Бадема и Генчо Въртовски

Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще отбележи юбилея на Емануил Манолов- Бадема и Генчо Въртовски  на 18.12.2014 г. от 19.00 часа в Първо студио на БНР. В концерта са включени и изпълнения на Sentimental swingers, Даниела Атанасова, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Стефка Оникян, Денис Попстоев, Божидар Василев и много други. Билети на касата..

публикувано на 16.12.14 в 16:25
Биг бенд БНР

Искаме Коледа!

"Искаме Коледа!"   е заглавието на поредния концерт, с който Биг бендът на БНР под диригентството на Антони Дончев ще зарадва публиката си. Маестро Дончев е подбрал за програмата пиеси, които ще ни накарат да се откъснем от забързаното ежедневие и да се пренесем в топлата атмосфера на предстоящите празници. Гостите ще почувстват..

обновено на 26.11.14 в 13:12