Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР открива концертния сезон с нов диригент и амбициозна програма

От 1 ноември Любомира Александрова ще дирижира една от най-авторитетните хорови формации в България - Смесеният хор на БНР. Любомира Александрова завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в Българска държавна консерватория. От 1984 до 1998 г. работи като диригент и главен диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна, а от 1993 до 1998 г. е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. След това в продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в Музикалния факултет на университета Билкент в Анкара (Турция). От 2012 г. досега работи като главен диригент на хора на Държавната опера на Анкара. Като гост-диригент Любомира Александрова Субашева е работила с хора на Софийската опера, с Държавния полифоничен хор към Министерството на културата в Турция и оперния хор на Държавна опера Анталия. Прави записи и изнася концерти с български произведения със Смесения хор на Държавното радио на Република Турция. В България е работила с диригентите Емил Табаков, Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Михаил Ангелов, Йордан Дафов и Лучано ди Мартино, а в Турция – с Хосе Кура, Сунай Муратов, Ренгим Гьокмен, Гюрер Айкал, Винфрид Мюлер, Гаетано Солиман, Флориан Франек и др.

 
За новия концертен сезон Смесеният хор е подготвил амбициозна програма. Първата среща с публиката беше в Нощта на музиката и поезията на БНР, когато хористите на националното радио изпълниха произведения на Ф. Павлов, Елгар и Бърнстейн, а заедно със Симфоничния оркестър на БНР – изключителния хор “Алилуя“ на оратория „Месия“ на Хендел.

На 11 ноември мъжката формация на Смесения хор участва в концертно изпълнение на операта „Парсифал“ на Рихард Вагнер заедно с оркестъра и хора на Мюнхенската филхармония под диригентството на Валерий Гергиев. Новият диригент Любомира Александрова ще излезе за първи път на сцена със Смесения хор на БНР на 25 ноември
в зала „България“ в концерт, посветен на 1100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски. Събитието е част от културния календар на ЮНЕСКО.
 
В началото на следващата година хористите на националното радио ще изнесат акапелен концерт с ортодоксална музика в храм „Света София“. На 9-и май 2017 г. Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР заедно със Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" ще изпълнят "Военен реквием" от Бритън. На сцената с музикантите ще излязат известният български сопран Александрина Пендачанска и немският баритон Карстен Мевес. Заедно със Симфоничния оркестър на БНР ще слушаме изпълнения на хора и в монументалната оратория „Елиас“ от Феликс Менделсон-Бертолди и „Сирени“ от Клод Дебюси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще изненада своята публика в юбилейния си 70-и сезон с впечатляваща изцяло българска програма. На 23 ноември от 19 часа в Централния военен клуб емблематичният вокален радио състав ще представи: Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов,..

публикувано на 18.11.22 в 13:20

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей

На 4 ноември от 19.00 часа в зала „България“ Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР ще представят българска премиера на Ораторията „Христос на маслиновата планина“ от Бетовен . Това е първото от поредицата събития, с които Смесеният хор на радиото с диригент Любомира Александрова отбелязва своя 70-годишен юбилей. В..

публикувано на 31.10.22 в 18:08

Графика на допуснатите кандидати в конкурса за артист- хорист в СХ на БНР на 4 май 2018г.

Графика на допуснатите кандидати в конкурса за артист- хорист   в СХ на БНР  на 4 май 2018г. Mецосопран 1.   Неделина Стефанова - 11.00 2.   Диляна Рачева   - 11.15 3.   Кремена Борисова   - 11.30 4.   Милена Захариева   - 11.45 5.   Ралица Анкова   - 12.00 6...

публикувано на 03.05.18 в 13:29

Конкурс за попълване състава на Смесения хор с артист-хористи - тенор и алт

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Смесения хор с артист-хористи - тенори и алт. Конкурсът ще се проведе на 4 май 2018 г. от 11 ч. в репетиционното помещение на хора - ул. "Г. С. Раковски" № 108. Кандидатите да бъдат със средно или висше музикално образование. Необходимите документи: молба и подробна..

публикувано на 02.04.18 в 12:05
Смесен хор

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за артист-хорист - тенор и бас

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за артист-хорист – тенор в Смесения хор на БНР 12 юли 2017 г. Ул.“Г.С.Раковски“108, Ет. 2, Зала №1, гр.София 1-   Димитър Огнянов Зашев – 11:00 часа 2-   Емил Иванов Захариев –   11:20 часа 3-   Марио Йорданов Пенев – 11:40 часа..

публикувано на 11.07.17 в 10:37