Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Христов с награда „Кристална лира“ 2016

Димитър Христов бе отличен с „Кристална лира“ за цикъла концерти със солисти, инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016
Снимка: БНР

На официална церемония в Деня на народните будители Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, стана носител на наградата „Кристална лира“ 2016.

Наградата в категория „Музикален фолклор“ е за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016- „Ритъмът на Балканите“.
От 6 години той работи с вдъхновение с музикантите на БНР, които смята за „най-добрите музиканти в България“ и с твърдото си  убеждение, че „единственото, с което можем да учудим света, е българският фолклор, поднесен през дълбокото познание за симфонизъм, джаз, и поп музика. Но...ключовата дума е фолклор!“.
Лауреати в същата категория през годините са били проф. Кирил Стефанов, проф. д-р Николай Кауфман , НФА „Филип Кутев“, Оркестър за народна музика на БНР, хор „Мистерията на българските гласове“ с диригент проф. д-р Дора Христова и др. 
В 20-ото издание за отличието на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Диригент“ имаше номинация за награда и продуцентката на Оркестъра за народна музика на БНР -  Ваня Монева.
Творческите постижение на носителите на тазгодишните награди „Кристална лира“, отново са доказателство, че наследниците на Орфей по нашите земи продължават да ни омагьосват с музиката си. 

Димитър Христов е възпитаник е на СМУ „Филип Кутев“ – гр. Котел, и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив - специалности „Дирижиране“ и „Композиция“. Едва 23 годишен  започва работа като диригент на хора при ФА “Тракия”под ръководството на проф. Даниела Дженева, а от 2009  е главен диригент на ансамбъла. Преподава „Оркестрово дирижиране”, „Инструментознание” и „Пеене в народен хор” в АМТИИ от 2003 до 2006 г. Главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин” – Благоевград, композитор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград,  директор е и на международния фестивал по творчеството на Дико Илиев „Алено мушкато“ – Оряхово, създател  на  етно-формациите „Булгара” и „Дива река“.
Автор на вокално-инструментална музика за фолклорни състави като ФА „Тракия”, ФА „Пирин”, ФА „Пазарджик”, Северняшкия ансамбъл, "Ева квартет",  както  на и танцова и театрална музика за  Националният балет на Русия „Игор Моисеев”, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов”и др. От октомври 2011 г. е диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

обновено на 02.10.20 в 11:19

Дивите корени - впечатленията на един наш верен почитател

Автор:Елена Алекова  Декември е месецът, в който културните прояви за годината бележат своеобразен апогей. В първите дни на 2017-а се обръщам назад и в неволната равносметка, която се върти в главата ми от само себе си, признавам, че най-значимото събитие от всички тях е Коледният концерт под наслов „Дивите корени“ , осъществен на 20..

публикувано на 09.01.17 в 15:17

Музикалната образователна програма на националното радио срещна десетки малчугани с Оркестъра за народна музика на БНР

Десетки малчугани се срещнаха с музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР, като част от Музикалната образователна програма на националното радио. Достъпно, увлекателно и с много настроение, диригентът Димитър Христов и оркестрантите разказаха на децата за различните инструменти и фолклорни области, като демонстрираха невероятните..

публикувано на 01.11.16 в 14:19
Гъдулка

Победител в конкурса за гъдулар

След провеждане на конкурса за гъдулар на Оркестъра за народна музика на 09 юни 2016 г. и изслушване на всички кадидати, комисията избра Христина Райчева Белева. Честито!

публикувано на 10.06.16 в 12:21

Конкурс за гъдулар в Оркестъра за народна музика

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Оркестъра за народна музика на БНР със солист-оркестрант, гъдулар. Кандидатите да имат завършено висше музикално образование. Конкурсът ще се състои на 09.06.2016, от 14:00 часа, в залата на ул. "Г. С. Раковски" 108. Необходимите документи: молба и подробна автобиография   /адрес и..

публикувано на 05.05.16 в 17:24