Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Mr. Sax” е следващият концерт с участието на солистите на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и техните авторски пиеси и песни

Музикантите от саксофонната група на Биг Бенда на БНР ще представят авторорските им пиеси и песни в концерта  „Mr. Sax“, който ще се състои на 15 февруари (сряда) в Първо студио на БНР от 19:30 ч. с диригентАнтони Дончев.  В програмата: „Признание“ – Васил Енчев, „Родополоджи“ – Димитър Льолев, „Макккой-кой?“ – Петър Момчев, „Мастодон“ – аранж. Борис Петров - Парчето и други.

 

Петър Момчев, Васил Енчев, Димитър Льолев, Борис Петров – Парчето и Атанас Хаджиев са представители на саксофонната група на Биг Бенда на БНР, ръководен от диригента Антони Дончев. Музикантите са познати на българската публика и като солисти, участващи в многобройни проекти. Те се изявяват на международни фестивали и престижни конкурси с различни формации и създават свои авторски композиции.

Петър Момчев е водачът на саксофонната група на Биг Бенда на БНР. Той започва да учи саксофон при Анатолий Вапиров и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 1996. Музикалните му интереси и работа са насочени основно към джаза в неговите най-разнообразни аспекти – от традиционния джаз, диксиленд и суинг – до модерния джаз и авангард.

  Петър Момчев събира формации, включващи едни от най-актуалните имена от българската джаз сцена. Той си сътрудничи с Шибил Бенев, Любомир Денев, Димитър Димитров, Росен Захариев, Васил Спасов, Венци Благоев и други.

  Васил Енчев работи в Биг Бенда на БНР от 1996-та, а от 2000-та година, заема първа позиция на тенор саксофона. Васил обича да съчетава модерните изразни средства с характерните особености на джаз музиката. Той композира инструментални пиеси и песни, една от които е със заглавието „Флирт в интернет“, номинирана на конкурса „Пролет 2013“ на БНР. С инструменталната си пиеса “Speed Changes” достига до полу-финал на международния конкурс "International Songwriting Competition" (Нашвил, САЩ) и печели втора награда в международното състезание – "World Wide Music Contest" (Швейцария). В момента саксофонистът работи над издаването на първия си албум.

  Димитър Льолев е познат на българската публика като един от членовете на Биг Бенда на БНР със своя музикален облик, изграден на базата на афинитета му към фолклорната музика и джаза, които умело съчетава в своите изпълнения и композиции.  Льолев завършва АМТИИ – Пловдив с пиано и фагот, както и програмата “New York Comes To Groningen“ в консерваторията „Принц Клаус“, в която работи с именити музиканти като Ралф Питърсън, Дон Брайдън, Дейвид Беркман, Конрад Хъруиг и други. През 2005, той получава втора награда на “Lieden Jazz Stad Competition” в Лайден (Холандия) и е номиниран за нагарадата за най-изтъкнат млад изпълнител “Harten Aas jazz award“.

  През 2014 Димитър Льолев издава своя албум „Родополоджи“, съвместно с музикантите Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано), и Борис Таслев (контрабас).

 

  Борис Петров - Парчето започва да се занимава професионално със саксофон след поканата на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“, по музика на Джордж Гершуин. Борис е вдъхновен от съчетанието на принципите на симфонизма с елементите на класическия американски джаз.

  Започва да участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992. Същата година взима участие и в майсторския клас на Милчо Левиев. От 2000 година започва работата си в Биг Бенда на БНР, където в момента е и един от водещите му солисти. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР и участва в редица джаз фестивали и проекти.

  Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР от 3 години, като заема позицията на баритон саксофона. Той се изявява и на кларинет и саксофон с различни оркестри и състави. Свирил е с Младежки симфоничен оркестър – Пловдив, както и с формацията „Бацилус Балканикус Бенд“. Солист е на фестивала „София джаз пик“, джаз фестивалите в Банско и Стара Загора.

  Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и други.

  Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране, съчетавайки без проблеми многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация "Акустична версия", която още с първата си поява на европейския подиум печели Голямата награда на конкурса в Hoeilaart (Белгия) през 1985 г.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на ticketsbg.com

*Вход свободен за ученици от НМУ „Любомир Пипков“ и студенти от НМА „Панчо Владигеров“ срещу показана ученическа или студентска карта!

Повече информация за Биг Бенда на БНР можете да намерите на страницата ни във Facebook , в Instagram и на http://bnr.bg/music/page/big-bend


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
БНР

Нови условия за посещение на концертите на съставите на БНР

Уважаема публика, Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването, считано от 21.10.2021 г.  всички, които желаят да посетят концертите на музикалните състави на Българското национално радио е необходимо да предоставят валиден „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR..

публикувано на 20.10.21 в 12:46

Морето оживява в следващия концерт на Радиооркестъра

Програмата на следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР е посветена на Морето, възпявано през различните епохи от гениите в световната лирика и музикалната литература.  Морето отдавна е обект на музикално изобразяване. Независимо дали става дума за Вагнеровите бурни морета от увертюрата на „Летящият холандец“ или за спокойните води на „En..

обновено на 14.10.21 в 21:58

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя сезон

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 69-и творчески сезон днес от 19:00 часа в Първо студио на БНР. "Подготвили сме изключително интересни класически и премиерни заглавия, изпълнени от солистите на оркестъра Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Иван Цонков и Мартин Владимиров, за когото това е и..

публикувано на 14.10.21 в 08:43

Откриване на концертния сезон на Смесения хор на БНР

На 14 октомври от 19.00 часа в Централния военен клуб София ще се състои с ъвместен концерт на Смесения хор на Българското национално радио и оркестър "Симфониета "София" при Общински културен институт "Надежда" към Столична община. В програмата ще чуете  Меса До мажор оп. 86 и  Соната №14 "Лунна"-I част от Лудвиг ван Бетовен в аранжимент за..

публикувано на 13.10.21 в 17:52
Откриване на сезона

Биг бендът на БНР открива своя концертен сезон

Биг бендът на Българското национално радио  и диригентът  Антони Дончев  откриват своя концертен сезон с юбилей на виртуозния тромбонист  Георги Корназов  и премиера на специално създадената за състава сюита „Отражения“. Георги Корназов е виртуозен български тромбонист, който живее и работи извън България, но концертира в цяла Европа и отвъд..

публикувано на 12.10.21 в 10:20