Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оратория „Елиас“ – под диригентскта палка на Владимир Кираджиев

В петъка преди страстната седмица – 07 април, Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят едно от най-крупните произведения  на Феликс Менделсон-Бартолди  – Оратория „Елиас“. Специално за концерта пристига от Виена диригентът Владимир Кираджиев, който ще поведе оркестъра, хора и солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Карстен Мевес (баритон). Това е първата мащабна изява на Смесения хор на БНР с хормайстор Любомира Александрова. Концертът ще се състои в зала „България“ от 19:30 часа.

Ораторията „Елиас“, оп. 70 изобразява събития от живота на Библейския пророк Илия по Стария Завет.  Творбата е представена за първи път през 1846 година на Бирмингамския музикален фестивал.

   Владимир Кираджиев е един от предпочитаните оперни диригенти в централна и източна Европа. Роден е в Пловдив, специализира дирижиране в Лайпциг и Ваймар (Германия) при проф. Курт Мазур, както и в Сиена (Италия) при проф. Франко Ферара. В момента е преподавател по дирижиране в Университета за музика и сценично изкуство във Виена и е често канен в Берлинските оперни театри. През 2015 диригентът поставя оратория „Елиас“ с Полската филхармония „Артур Рубинщайн“ в Лодз.

   От Германия пристига един от гост-солистите на концерта – баритонът Карстен Мевес. Наред с оперната си кариера, той и певците Гиргина Гиргинова, Петя Петрова и Михаил Михайлов, посвещават голяма част от концертната си дейност на кантатно-ораториалното творчество. В репертоара на Мевес влизат Кармина Бурана на Орф, Меса в си минор на Бах, 8-мата Симфония на Малер и 9-тата Симфония на Бетовен, които му донасят световно признание.
   Гиргина Гиргинова е редовен сътрудник на Баховото общество в България и изпълнява сопрановите партии в Йоханес пасион, Матеус пасион, Меса в си минор от Бах и други.
   Петя Петрова е солист на театрите в Хамбург, Мюнхен, Берлин, Виена, Мадрид, Барселона и много други. Последните ѝ ангажименти в България са свързани със Софийската опера и балет и записи за БНР.
   Михаил Михайлов е млад изпълнител, с опит в кантатно-ораториалните произведения. Пее теноровите партии в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в Симфония № 9 на Бетовен и в „Стабат матер” от Росини. Михайлов има записи за Българската национална телевизия, Българското национално радио, TV1, както и участие в студиен запис на операта „Травиата” със Софийската филхармония.
   Любомира Александрова е диригент на Смесения хор на Българското национално радио от началото на сезон 2016/2017. Тя е работила с хора на Софийската опера и с Хора на Министерството на културата в Турция. В България е работила с диригентите Емил Табаков, Иван Филев, Недялко Недялков, Христо Игнатов, Михаил Недялков, Йордан Дафов и Лучано ди Мартино. Оратория „Елиас“ е първият грандиозен проект на диригентката  със Смесения хор на БНР, наред с амбициозната програма, която е подготвила за този концертен сезон.

Билети на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, касата на БНР на бул. „Драган Цанков“ № 4 и онлайн в мрежата на ticketsbg.com


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Победител в престижния международен конкурс „Концертино Прага 2022“ е младата българска цигуларка Диана Чаушева

         През септември 2022 се проведе 56-тото издание на международния конкурс „Концертино Прага“, Чехия.  Деца от цял свят подадоха своите звукозаписи за участие в категория солово изпълнение, а всяка година, по традиция Българското национално радио продуцира записите на талантливи деца от България, които изпраща за участие в конкурса.   Една..

публикувано на 03.10.22 в 15:11

С "Нова европейска музика" открива новия си сезон Биг бендът на БНР

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев открива 62-ия си сезон с концерт от поредицата „Нова европейска музика“ на 20 октомври, от 19.00 часа в Първо студио на БНР . Солист ще бъде младият немски саксофонист, композитор, аранжор и блестящ импровизатор Тобиас Хофман. Почитателите на съвременния джаз..

публикувано на 29.09.22 в 11:56

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в зала "България"

Една от най-забележителните и изпълнявани творби на ХХ век - Трети концерт от Сергей Прокофиев ще звучи в изпълнение на Гиорги Гигашвили и Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин на 30 септември от 19.00 часа в зала „България“. Това произведение много често и с постоянен успех присъства в концертни програми и влиза в репертоара..

публикувано на 19.09.22 в 14:21
Вокална група

Стани част от Вокална група "Радиодеца"!

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца" с момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години.  Прослушването ще се проведе  на 14 и 21 октомври 2022 г.  в 31 зала на БНР. За него децата трябва да подготвят 2 песни.  Участието в прослушването става  с предварителното записване за участие на..

публикувано на 14.09.22 в 16:44

Оркестърът за народна музика на БНР с концерт "Копаница-тропаница"

Проектът „Копаница-тропаница“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов има иновативен подход към цялото модерно течение - фолклорните танцови клубове. Още в първото си издание, в зала 3 на НДК, концертът събра над 1000 души от цяла България, които изиграха своите любими танци под жив съпровод. Това даде особена енергия..

публикувано на 06.06.22 в 14:41