Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Марк Кадин

Един от ярките руски диригенти, Марк Кадин има репутацията на професионалист от най-висока класа и на един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от септември 2017.

Роден е в Украйна в семейство с дълбоки музикални традиции. Музикалното си образование получава в Москва - в Музикално училище  „Гнесини" и в Руската музикална академия. Още като студент, през 1990 Марк Кадин започва кариерата си като помощник диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия" и на Московския ансамбъл за съвременна музика. По-късно става асистент-диригент на Оркестъра на Московското радио.

През 1996  Михаил Плетньов го кани да заеме поста на асоцииран диригент на Руския национален оркестър и до 2004 работи в тясно сътрудничество с Валери Гергиев, Мстислав Ростропович, Майкъл Тилсън-Томас, Кент Нагано, Евгени Светланов .

От 1999 до 2003, по покана на Владимир Спиваков, става постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози". С този оркестър Кадин изнася ежегодно около 30 концерта в Русия, осъществява европейски  турнета в Швейцария, Холандия и Германия, както и концерти в Кьолнската филхармония, Тонхале, Дюселдорф и Херкулес, Мюнхен.

От 2004 до 2014 Марк Кадин е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Красноярск и допринася за успеха и растежа на оркестъра.

Неговите многобройни сътрудничества с руски оркестри включват концерти с Руския национален оркестър, Московския симфоничен оркестър, Руската филхармония и оркестрите от Новосибирск, Самара, Волгоград, Воронеж, Хабаровск, Омск, Иркутск, Ростов и др.

Като гост-диригент Кадин работи активно и с различни симфонични оркестри в Европа, Азия и Южна Америка, като симфоничните оркестрите на Рим, Куинсланд, Ксиамен, Кьонги-до, Истанбул, Коста Рика, Парана, Юкатан, Кипър, Израел, Словашкото радио, а също и с филхармониите на София, Македония, Моравия и „Артур Рубинщайн.

Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които: Дмитрий Хворостовский, Суми Джо, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Виктор Третяков, Борис Березовский, Николай Луганский, Денис Мацуев, Александър Князев и др.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестранти втори цигулки

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, Втори цигулки с двама солист-оркестранти. Изискване към кандидатите: ·   образование – висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·   комуникативност. Начинът на провеждане..

публикувано на 06.08.18 в 14:42
cello виолончело 610

График за явяване на кандидатите за конкурсен изпит за солист-оркестрант в група виолончели и група валдхорни

ГРАФИК За явяване на кандидатите на конкурсен изпит за попълване на състава на СО на БНР със солист-оркестрант в групата на виолончелите, който ще се проведе на 30.04.2018 г. в първо студио на БНР: 1. Мария Станимирова Василева  10.00-10.20 ч. 2. Стилияна Богомилова Попова  10.20-10.40 ч. 3. Таньо Владимиров Кондарев  10.40-11.00 ч...

публикувано на 28.04.18 в 10:06