Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Кадин

Марк Кадин има репутацията на професионалист от най-висока класа и на един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. Дебютира със Симфоничния оркестър на Българското национално радио през 2003 г. Оттогава ги свързва трайно многогодишно сътрудничество, а от септември 2017 г. Марк Кадин е Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Още от първия им съвместен сезон, Маестрото начертава нови направления в по-нататъшното развитие на оркестъра, насочени към привличането на публика, представянето на нови програмни концепции и глобален звукозаписен план за Златния фонд на БНР. Той обича ярки и нестандартни ходове, разширява оркестровия репертоар, привличайки нови почитатели. Съчетава репертоарни „хитове“ с рядко изпълнявани шедьоври, както и произведения от съвременната класика с български премиери. През 2018 г., след дълго прекъсване, Марк Кадин инициира и организира първи международни гастроли на оркестъра в престижния фестивал World Orchestra Series в Южна Корея и в Lotte Concert Hall в Сеул. В края на миналата година той беше удостоен с награда "София" на Столична община за принос в културния живот и цялостното представяне на Симфоничния оркестър на БНР през сезон 2021/2022.

Музикалната биография на Маестрото е изпълнена и с други ярки страници. Бил е ръководител на един от най-големите регионални оркестри в Русия - Красноярския държавен симфоничен оркестър (2004-2014), където допринася за успеха и израстването на състава. Освен дирижирането на 40 симфонични програми всеки сезон, той създава Летния фестивал на открито в Красноярск и други градове в Сибирския регион, който е посетен от десетки хиляди зрители. Ръководил е оркестъра на три азиатски турнета в Южна Корея и Китай, с изпълнения в престижни концертни зали, включително Seoul Arts Center. За постиженията си Маестрото получава множество награди от министъра на културата, губернатора, кмета и парламента на Красноярския край.

Марк Кадин е бил асоцииран диригент на Руския национален оркестър (1996-2004), където освен концертите работи с Мстислав Ростропович, Михаил Плетньов, Майкъл Тилсън-Томас, Кент Нагано, Валери Гергиев, Евгени Светланов в подготовката на звукозаписи за международните лейбъли Deutsche Grammophon, Pentatone и Decca. Бил е постоянен диригент на Оркестъра на Московското радио (1994-2004), както и постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози" (1999-2003), с който изнася ежегодно около 30 концерта в Русия, осъществява европейски турнета в Швейцария, Холандия и Германия, както и концерти в Кьолнската филхармония, Тонхале, Дюселдорф и Херкулес, Мюнхен. Неговите многобройни сътрудничества с други руски оркестри включват концерти с Московския симфоничен оркестър, Руската филхармония, оркестрите от Новосибирск, Самара, Волгоград, Воронеж, Хабаровск, Омск, Иркутск, Ростов и др.

Като гост-диригент Марк Кадин работи активно и с различни симфонични оркестри в Европа, Азия и Южна Америка, като симфоничните оркестри в Рим, Копенхаген, Сингапур, Братислава, Куинсланд в Австралия, Крайстчърч в Нова Зеландия, Истанбул и Анкара, Юкатан и Bellas Artes в Мексико, Кипър, Израел, симфоничните оркестри на Парана, Ксиамен, Кьонги-до, Гавле, Лиепая, Каунас, Клайпеда, национални оркестри на Коста Рика, Салвадор, Филипини, Виетнам, а също с филхармониите на София, Македония, Моравия, „Артур Рубинщайн“, „Виенявски“ в Полша и др.

Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които: Дмитрий Хворостовский, Суми Джо, Максим Венгеров, Вадим Репин, Кристоф Барати, Михаил Плетньов, Хибла Герзмава. Виктор Третяков, Борис Березовский, Николай Луганский, Денис Мацуев, Александър Князев, Лукас Генюшас. Альона Баева, Рафаел Агире и др.

Марк Кадин е роден в Украйна, музикалното си образование получава в Москва, където завършва с отличие Руската музикална академия. Още като студент, през 1990 Марк Кадин започва кариерата си като помощник-диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия". Неговият диригентски дебют (1990) се състоя с Московския ансамбъл за съвременна музика. След редица успешни концерти, той продължава да работи с този състав, дирижирайки повече от 30 световни премиери в тясно сътрудничество с видни съвременни руски композитори като Едисон Денисов, Юри Каспаров, Владимир Тарнополски и други




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Оригинална програма с подбрани творби ще представят Радиосимфониците в концерта си на 9 декември в зала „България“. Зад диригентския пулт този път ще застане младият диригент Мартин Георгиев. Заедно с емблематичния радиооркестър той ще представи своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни". За първи път в концерта ще прозвучи "Морска песен" III,..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  ще представи Симфония №5 на  Густав Малер - е дна от великите симфонии на композитора, в която се преплитат човешките чувства и преживявания. Прочутото Adagietto (четвъртата част от симфонията), за което се говори, че е написано от Малер като музикално признание за..

публикувано на 22.11.22 в 13:00

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа.  Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на..

публикувано на 13.10.22 в 14:20

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15