Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон 2019/2020

На 30 септември (понеделник), от 19:30 ч. в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен сезон под палката на Главния диригент Марк Кадин.

В първата част на концерта Радиосимфониците ще представят емблематичния Концерт за пиано и оркестър №1 на Чайковски, в изпълнение на младия руски пианист Константин Емелянов, лауреат на XVI Международен конкурс „П.И.Чайковски“.

Критиците го наричат „тиха суперзвезда“ и за него пишат: „От неговото музициране е невъзможно да се откъснеш… ”.

Възпитаник на Московската консерватория, Емелянов е лауреат на редица престижни международни конкурси, сред които: Конкурс за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц, Конкурс за пианисти, Верона, Италия, Суджоу, Китай, „Виоти“ Верчели, Италия, III Всеруски музикален конкурс и други.

Първият концерт е сред най-известните клавирни концерти в музикалната литература на 20 в.Пианистът Андрей Гаврилов споделя: „Началото на Първия Концерт на Чайковски е най-известната музика на планетата. През целия ми живот не съм срещнал нито един човек, който да не познава този мотив – от сиромах до крал.“ Първоначално Чайковски посвещава творбата си на Николай Рубинщайн – негов близък приятел, изтъкнат пианист и основател на Московската консерватория. Рубинщайн критикува  произведението, считайки го за твърде сложно и неудобно за изпълнение. Тази оценка дълбоко засяга композитора и той решава да го посвети на известния немски пианист Ханс фон Бюлов. За първи път Бюлов изпълнява оригиналната версия на Концерта на 25 октомври 1875 в Бостън. Публиката е много впечатлена от произведението и кара Бюлов да повтори финала. Самият Чайковски остава изненадан от този успех. Днес се изпълнява последната  от трите негови версии  – тази от 1888. Концертът е виртуозен и ефектен, с изключително красив, запомнящ се и завладяващ тематизъм, присъстващ и в трите му части.

Във втората част на концерта ще прозвучи често определяната като епическа, Пета симфония на Сергей Прокофиев. Премиерата ѝ е на 13 януари 1945 в Москва под диригентството на автора. Святослав Рихтер, присъства на премиерата на симфонията и споделя за композитора и неговото произведение: „В Петата симфония той (Прокофиев) отстоява в пълна степен своя гений. Заедно с това, в нея има време и история, война, патриотизъм, победа…“

Не пропускайте откриването на сезона на Радиосимфониците на 30 септември от 19:30 часа в зала „България“!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Симфоничния оркестър на БНР ще се излъчи на 13.03.2020 г. по "Христо Ботев"

Уважаема публика, Програмата на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 13 март ще се излъчи документално по "Христо Ботев" от 19:30 часа същия ден от Първо студио на Радиото.  Закупените билети за концерта могат да бъдат презаверени за следващия концерт на Радиосимфониците на 10 април или върнати, срещу представен касов..

обновено на 10.03.20 в 17:35

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май 2020 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ще отпразнува своя юбилей с концерт в Първо студио на Българското национално радио.    Той е инструменталист, педагог и автор на музика и..

публикувано на 02.03.20 в 14:09

Зашеметяваща и безупречна, младата руска цигуларка Альона Баева за първи път с Радиосимфониците

На 28 февруари Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-ярките и талантливи млади руски звезди – Альона Баева .Тя ще изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. „Нейният магнетизъм, пълнотата на тона, удивително точната интонация,..

публикувано на 12.02.20 в 18:25

Приказки за малки и големи

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов представя „Приказки за малки и големи“ – концерт, с участието на талантливи деца от музикалните училища в Котел, Широка лъка, Плевен, Варна и София. Те ще изпълнят емблематични произведения от старите майстори, както и от съвременните ярки инструменталисти...

публикувано на 03.02.20 в 15:33

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в..

публикувано на 03.02.20 в 14:15