Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в първоначалната им авторска версия. 

Професионалист от висока класа, виолончелистът Александър Сомов концертира като солов и камерен изпълнител. Той е професор в Страсбургската консерватория. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса. Завършва Guildhall School (London) със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири с Strasbourg Philharmonic, Philharmonia (London), Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия) и с повечето оркестри в България.

Удивителни съвпадения свързват съдбите и творчеството на композиторите – герои в този концерт. Така например Брамс и Чайковски са родени на една и съща дата - 7 май и със 7 години разлика. Чайковски никога не харесва музиката на Брамс, но за сметка на това цени музиката на Дворжак, с когото е  приятел дълги години (и двамата в различно време получават званието Почетен доктор в Кембриджкия университет). Благодарение на Брамс, Дворжак 5 години получава държавна стипендия, която му позволява напълно да се съсредоточи върху творчеството си. По това време е написана операта „Ванда". Премиерата на операта е през 1876 в Прага. Същата година в Москва, Чайковски започва да пише Вариации на тема рококо, а Брамс на остров Рюген в Германия завършва своята Първа симфония. Всички тези невероятни творби ще прозвучат в концертната ни програма на 7 февруари. Кулминацията на концерта ще бъде Първа симфония на Брамс – шедьовър на великия немски романтик, създаван в протежение на 15 години. 

Зад диригентския пулт ще застане Николай Лалов – многогодишен диригент на португалския оркестър Sinfonica de Cascais.

7 февруари, 19.30, зала "България"!

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ № 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09

Симфоничният оркестър на БНР ще гостува на "Мартенски музикални дни" през 2021 г.

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще вземе участие в 60-тото юбилейно издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в гр. Русе, който се предвижда да се проведе от 12 до 28 март 2021 г.   Международният фестивал “Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и престижни фестивали у нас. Всяка година..

публикувано на 07.12.20 в 11:28

БНР отлага концертите си през декември

Уважаема публика,  Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концертите "Вечните български..

публикувано на 26.11.20 в 15:39