Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една единствена категория за всички инструменти. Кандидатите трябва да преминат през три етапа, като изпращат свои аудио записи на живо изпълнение. Записите преминават селекция пред две различни комисии от международно ниво. По традиция, Българското национално радио изпраща всяка година най-добрите записи на даровити деца от музикалните ни училища за участие в конкурса. Първо студио на БНР дава възможност на децата да усетят сложността и отговорността на студиийния запис. Това им позволява освен да участват в конкурса, да придобият опит със записите пред микрофон, без публика и хора, които да ръкопляскат. Някои от децата се сблъскват за първи път с подобно предизвикателство. Всяко дете подготвя програма от различни пиеси с времетраенемежду 20 и 30 минути, като произведенията трябва да бъдат изпълнени от начало до край, без възможност за студийни корекции. А да дадеш всичко от себе си пред микрофона и да прехвърлиш емоцията и артистичността си в записа е една от най-сложните задачи за всеки музикант. Малките българските таланти винаги оставят ярка следа в историята на конкурса. 

През изминалата 2019 три деца от музикалното училище в София бяха отличени с награди: Първа награда взе Сион Найман, 16 г., виолончело (преподавател Даниела Черпокова), Втора награда спечели Лора Маркова, 15 г., цигулка  (преподавател Благородна Танева) и Почетен диплом получи Виктория Маркова, 14 г., арфа (преподавател Кохар Андонян). Тази година финалистите за участие в третия последен тур на конкурса са само четирима. Сред тях са две деца от Чехия – 15 годишния цигулар Даниел Матейча, 13-годишния пианист Ян Шулмайстер, и двама представители от Русия -14-годишните Александър Рублев (тромпет) и Всеволод Завидов (пиано). 

В конкурса „Концертино Прага 2020” взе участие и Ивайло Всилев - един изгряващ талант, който жъне успехи на международно ниво.Ивайло е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и изучава пиано при проф. Борислава Танева. На 12 години той вече е отличен с над 20 награди от международни конкурси и е сред единиците, одобрени след видео-подбор в „Stage4Kids” (Хамбург, Германия) и „Wunderkinder 2018” (Тоблах, Италия). През юни 2019, като специална награда от конкурса „Щелкунчик“, взима участие в XXIV Международен Фестивал „Музикален Олимп“ в Санкт Петербург. Ивайло не остава незабелязан и от двете комисии от именити музиканти в „Концертино Прага 2020”. Ивайло е отличен с Почетна грамота (специална награда за изпълнение на пиеси от Виктор Калабис) и е номиниран за участие в Южнобохемския фестивал, който ще се проведе през средата на септември. Той е и първа резерва за финалния тур на конкурса - свирене на живо с оркестър в Прага. От 54 кандидати на първи тур, Ивайло бе сред 25-те деца, които са преминали на втори тур, а след това е отличен сред най-добрите 8 участника.

Финалният тур на конкурса ще се проведе в Прага на 12 септември 2020 г.

Подробности за конкурса на: https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-now-has-its-finalists-young-musicians-czech-republic-and-russia-8197467

В. Калабис - Етюд N.2 из "Акценти", op. 26 - изп. Ивайло Василев (пиано)

С. Рахманинов - Музикален момент в ми минор, op. 16, N.4. - изп. Ивайло Василев (пиано)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. „За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата..

публикувано на 18.02.21 в 18:05

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „ Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин –  бих го сравнил с мощен..

публикувано на 25.01.21 в 12:47

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52