Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една единствена категория за всички инструменти. Кандидатите трябва да преминат през три етапа, като изпращат свои аудио записи на живо изпълнение. Записите преминават селекция пред две различни комисии от международно ниво. По традиция, Българското национално радио изпраща всяка година най-добрите записи на даровити деца от музикалните ни училища за участие в конкурса. Първо студио на БНР дава възможност на децата да усетят сложността и отговорността на студиийния запис. Това им позволява освен да участват в конкурса, да придобият опит със записите пред микрофон, без публика и хора, които да ръкопляскат. Някои от децата се сблъскват за първи път с подобно предизвикателство. Всяко дете подготвя програма от различни пиеси с времетраенемежду 20 и 30 минути, като произведенията трябва да бъдат изпълнени от начало до край, без възможност за студийни корекции. А да дадеш всичко от себе си пред микрофона и да прехвърлиш емоцията и артистичността си в записа е една от най-сложните задачи за всеки музикант. Малките българските таланти винаги оставят ярка следа в историята на конкурса. 

През изминалата 2019 три деца от музикалното училище в София бяха отличени с награди: Първа награда взе Сион Найман, 16 г., виолончело (преподавател Даниела Черпокова), Втора награда спечели Лора Маркова, 15 г., цигулка  (преподавател Благородна Танева) и Почетен диплом получи Виктория Маркова, 14 г., арфа (преподавател Кохар Андонян). Тази година финалистите за участие в третия последен тур на конкурса са само четирима. Сред тях са две деца от Чехия – 15 годишния цигулар Даниел Матейча, 13-годишния пианист Ян Шулмайстер, и двама представители от Русия -14-годишните Александър Рублев (тромпет) и Всеволод Завидов (пиано). 

В конкурса „Концертино Прага 2020” взе участие и Ивайло Всилев - един изгряващ талант, който жъне успехи на международно ниво.Ивайло е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и изучава пиано при проф. Борислава Танева. На 12 години той вече е отличен с над 20 награди от международни конкурси и е сред единиците, одобрени след видео-подбор в „Stage4Kids” (Хамбург, Германия) и „Wunderkinder 2018” (Тоблах, Италия). През юни 2019, като специална награда от конкурса „Щелкунчик“, взима участие в XXIV Международен Фестивал „Музикален Олимп“ в Санкт Петербург. Ивайло не остава незабелязан и от двете комисии от именити музиканти в „Концертино Прага 2020”. Ивайло е отличен с Почетна грамота (специална награда за изпълнение на пиеси от Виктор Калабис) и е номиниран за участие в Южнобохемския фестивал, който ще се проведе през средата на септември. Той е и първа резерва за финалния тур на конкурса - свирене на живо с оркестър в Прага. От 54 кандидати на първи тур, Ивайло бе сред 25-те деца, които са преминали на втори тур, а след това е отличен сред най-добрите 8 участника.

Финалният тур на конкурса ще се проведе в Прага на 12 септември 2020 г.

Подробности за конкурса на: https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-now-has-its-finalists-young-musicians-czech-republic-and-russia-8197467

В. Калабис - Етюд N.2 из "Акценти", op. 26 - изп. Ивайло Василев (пиано)

С. Рахманинов - Музикален момент в ми минор, op. 16, N.4. - изп. Ивайло Василев (пиано)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

обновено на 18.05.20 в 10:02

Програмата на Симфоничния оркестър на БНР ще се излъчи на 13.03.2020 г. по "Христо Ботев"

Уважаема публика, Програмата на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 13 март ще се излъчи документално по "Христо Ботев" от 19:30 часа същия ден от Първо студио на Радиото.  Закупените билети за концерта могат да бъдат презаверени за следващия концерт на Радиосимфониците на 10 април или върнати, срещу представен касов..

обновено на 10.03.20 в 17:35

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май

Авторският концерт на Христо Йоцов се отлага за 12 май 2020 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ще отпразнува своя юбилей с концерт в Първо студио на Българското национално радио.    Той е инструменталист, педагог и автор на музика и..

публикувано на 02.03.20 в 14:09

Зашеметяваща и безупречна, младата руска цигуларка Альона Баева за първи път с Радиосимфониците

На 28 февруари Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-ярките и талантливи млади руски звезди – Альона Баева .Тя ще изпълни Концерт за цигулка на Албан Берг – едно от най-красивите и сложни цигулкови произведения на XX век. „Нейният магнетизъм, пълнотата на тона, удивително точната интонация,..

публикувано на 12.02.20 в 18:25

Приказки за малки и големи

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов представя „Приказки за малки и големи“ – концерт, с участието на талантливи деца от музикалните училища в Котел, Широка лъка, Плевен, Варна и София. Те ще изпълнят емблематични произведения от старите майстори, както и от съвременните ярки инструменталисти...

публикувано на 03.02.20 в 15:33