Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международният конкурс „Концертино Прага 2020” обяви своите финалисти

Журито на Международния конкурс „Концертино Прага 2020” обяви резултатите от втория кръг на състезанието. Конкурсът се организира всяка година от Чешкото радио и търси своите талантливи музиканти до 16 годишна възраст. Тази година, регламентът на конкурса беше променен и участници от различни Европeйски държави, трябваше да се конкурират в една единствена категория за всички инструменти. Кандидатите трябва да преминат през три етапа, като изпращат свои аудио записи на живо изпълнение. Записите преминават селекция пред две различни комисии от международно ниво. По традиция, Българското национално радио изпраща всяка година най-добрите записи на даровити деца от музикалните ни училища за участие в конкурса. Първо студио на БНР дава възможност на децата да усетят сложността и отговорността на студиийния запис. Това им позволява освен да участват в конкурса, да придобият опит със записите пред микрофон, без публика и хора, които да ръкопляскат. Някои от децата се сблъскват за първи път с подобно предизвикателство. Всяко дете подготвя програма от различни пиеси с времетраенемежду 20 и 30 минути, като произведенията трябва да бъдат изпълнени от начало до край, без възможност за студийни корекции. А да дадеш всичко от себе си пред микрофона и да прехвърлиш емоцията и артистичността си в записа е една от най-сложните задачи за всеки музикант. Малките българските таланти винаги оставят ярка следа в историята на конкурса. 

През изминалата 2019 три деца от музикалното училище в София бяха отличени с награди: Първа награда взе Сион Найман, 16 г., виолончело (преподавател Даниела Черпокова), Втора награда спечели Лора Маркова, 15 г., цигулка  (преподавател Благородна Танева) и Почетен диплом получи Виктория Маркова, 14 г., арфа (преподавател Кохар Андонян). Тази година финалистите за участие в третия последен тур на конкурса са само четирима. Сред тях са две деца от Чехия – 15 годишния цигулар Даниел Матейча, 13-годишния пианист Ян Шулмайстер, и двама представители от Русия -14-годишните Александър Рублев (тромпет) и Всеволод Завидов (пиано). 

В конкурса „Концертино Прага 2020” взе участие и Ивайло Всилев - един изгряващ талант, който жъне успехи на международно ниво.Ивайло е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и изучава пиано при проф. Борислава Танева. На 12 години той вече е отличен с над 20 награди от международни конкурси и е сред единиците, одобрени след видео-подбор в „Stage4Kids” (Хамбург, Германия) и „Wunderkinder 2018” (Тоблах, Италия). През юни 2019, като специална награда от конкурса „Щелкунчик“, взима участие в XXIV Международен Фестивал „Музикален Олимп“ в Санкт Петербург. Ивайло не остава незабелязан и от двете комисии от именити музиканти в „Концертино Прага 2020”. Ивайло е отличен с Почетна грамота (специална награда за изпълнение на пиеси от Виктор Калабис) и е номиниран за участие в Южнобохемския фестивал, който ще се проведе през средата на септември. Той е и първа резерва за финалния тур на конкурса - свирене на живо с оркестър в Прага. От 54 кандидати на първи тур, Ивайло бе сред 25-те деца, които са преминали на втори тур, а след това е отличен сред най-добрите 8 участника.

Финалният тур на конкурса ще се проведе в Прага на 12 септември 2020 г.

Подробности за конкурса на: https://concertino.czechradio.eu/concertino-praga-now-has-its-finalists-young-musicians-czech-republic-and-russia-8197467

В. Калабис - Етюд N.2 из "Акценти", op. 26 - изп. Ивайло Василев (пиано)

С. Рахманинов - Музикален момент в ми минор, op. 16, N.4. - изп. Ивайло Василев (пиано)
ВИЖТЕ ОЩЕ

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31

Дмитро Чони за първи път в България!

Изгряващата звезда, украинският пианист Дмитро Чони ще гостува за първи път в България. Дебютът му в София ще бъде със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и главния диригент Марк Кадин. Това ще бъде и първият концерт на младия изпълнител с оркестър след дългото прекъсване заради коронавируса. „Той е извънредно завладяващ..

публикувано на 16.09.20 в 13:16

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

публикувано на 15.09.20 в 15:24

Радиосимфониците откриват новия си концертен сезон 2020/2021

Заедно да съхраним духовното! Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен  сезон 2020/2021 на 25 септември от 19:00 часа традиционно в голяма зала „България“. На диригентския пулт отново ще застане  маестро Марк Кадин - главен диригент на състава, а солист  ще бъде блестящият украински пианист Дмитро Чони..

публикувано на 08.09.20 в 12:18

БНР възстановява сумите за билетите за нереализираните си концерти от 25 август

Уважаема публика, От  25 август до 11 септември 2020 г. може да получите сумата от закупените билети за отменените поради пандемията концерти на музикалните състави на БНР, срещу предоставен билет и касов бон. Рекламно-информационният център на Националното радио (бул. „Драган Цанков“ №4) ще Ви очаква всеки делничен ден от 13.00 до..

публикувано на 21.08.20 в 14:38