Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

| обновено на 02.10.20 в 11:19

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации.

На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от най-новите си записи, реализирани през изминалия сезон. Солисти ще бъдат кавалджията от Щатния оркестър на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив Георги Добрев и певците Цветина Маринова– солистка на оркестър „Плам“ и носител на Гранд При на конкурса „С песните на Бинка Добрева“, Лина Мачева, възпитаничка на Пловдивската академия на изкуствата и солист на ФА „Тракия“ до 2017 г. и родопският изпълнител Златко Кафеджиев.

„Музика в портрети“ на 19 ноември ще ни представят виртуозът на гъдулката Пейо Пеев, дългогодишен солист на Оркестъра, талантливият китарист Петър Миланов, емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и стилният кавалджия Димитър Карамитев.

Оркестърът ще продължи успешната си поредица „Тайните на българските инструменти“ с „Изкуството на гайдата“. На 17 декември своето майсторство ще покажат Красимир Кондов, който е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, известният гайдар на Валя Балканска Петър Янев, ръководителят на Народния оркестър „Граовска младост“ Венци Андонов, Петьо Костадинов - солист на ОНМ на БНР, Костадин Атанасов - солист на НФА „Филип Кутев“, Иван Георгиев (Балки), преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Недко Царев, преподавател в НУИ „Добри Христов“, Варна, солистът на ФА „Тракия“ Радостин Русев и Божидар Симеонов, възпитаник наАМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

На 11 февруари 2021 г. в проекта „Вокално-инструментални картини“ ще гостува Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с диригент Костадин Бураджиев.

Седмото издание на най-колоритния проект на Оркестъра „Ритъмът на Балканите“ на 22 април обещава много музикални изненади и атрактивни гост-солисти.

Концертният ни сезон ще завърши на 27 май с един специален концерт Люлка се люля, посветен на 100-годишнината от рождението на един от най-големите творци във фолклорното изкуство и дългогодишен диригент на Оркестъра маестро Коста Колев, познат още като „патриарх на българския фолклор“, „класик в народната музика“, „познавач на народната песен“, „епоха за БНР“, чиято музика и до ден днешен докосва.

Не пропускайте срещите ни в Първо студио на БНР, за да се насладим заедно на красотата на българския фолклор!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28