Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дмитро Чони за първи път в България!

Изгряващата звезда, украинският пианист Дмитро Чони ще гостува за първи път в България. Дебютът му в София ще бъде със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и главния диригент Марк Кадин. Това ще бъде и първият концерт на младия изпълнител с оркестър след дългото прекъсване заради коронавируса.

„Той е извънредно завладяващ млад артист с великолепно владеене на клавишите и неустоима музикалност.“ – Норма Фишър, проф. по пиано в Лондон.

Макар и толкова млад, Чони е носител на десетки награди, между които:Първа награда и Златен медал на конкурса „Paloma O'Shea Santander International Piano Competition“ в Испания, Първи награди на Международните конкурси: „Тhe Bösendorfer USASU“ (САЩ),  Лос Анджелис (САЩ), Рим (Италия), Тукуман (Аржентина); Първа награда и Награда на публиката от „ZF-Musikpreis“ (Германия) и др. Лауреат е и на редица музикални форуми за пианисти като: Vendome prize от фестивала във Вербие (Швейцария), конкурса Феручо Бузони (Италия); Международния конкурс за пиано в памет на Владимир Хоровиц (Украйна);  Международния конкурс на езерото Джинджи, Суджоу (Китай), Конкурса Сан Маринo. Удостоен е и с престижните награди „Артуро Бенедети Микеланджели“ от Академията „Епан“ (Италия) и „Prix du Piano Bern” от Интерлакен класикс (Швейцария).

27-годишният Дмитро Чони е роден в Киев и взима първия си урок по пиано едва на четири години. Дебютният му албум е издаден от Naxos през 2020и включва произведения на Дебюси, Алберто Хинастера, Георг Лигети и Прокофиев. Албумът получава наградата „Supersonic Award“ на списание „Pizzicato” и е високо оценен от международните критици, които казват: „Кристалното свирене на Дмитро Чони вече притежава истинско величие и гениален дъх“ – Реми Франк; „Този млад мъж може да бъде един от най-изключителните пианисти на XXI век.“ – Давид Дентон.

„Дмитро използва блестящите си технически умения, за да открие значението на музиката, чувствата и духа на произведенията, които изпълнява, което прави музицирането му привлекателно за широката публика. Изпитах голяма радост да го слушам на публични концерти и конкурси“ – Павел Гилилов, известен руски пианист.

Не пропускайте да чуете изпълнението му на поетичния Концерт №3 от Бетовен на 25 септември от 19:00 часа в зала „България“. В програмата още Симфония №100 "Военна" от Йозеф Хайдн и българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова.

Концертът ще бъде вход с покани, които можете да получите от 18 септември в Рекламно-информационния център на БНР и на касата на Софийската филхармония в залата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

публикувано на 15.09.20 в 15:24

Радиосимфониците откриват новия си концертен сезон 2020/2021

Заедно да съхраним духовното! Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен  сезон 2020/2021 на 25 септември от 19:00 часа традиционно в голяма зала „България“. На диригентския пулт отново ще застане  маестро Марк Кадин - главен диригент на състава, а солист  ще бъде блестящият украински пианист Дмитро Чони..

публикувано на 08.09.20 в 12:18

БНР възстановява сумите за билетите за нереализираните си концерти от 25 август

Уважаема публика, От  25 август до 11 септември 2020 г. може да получите сумата от закупените билети за отменените поради пандемията концерти на музикалните състави на БНР, срещу предоставен билет и касов бон. Рекламно-информационният център на Националното радио (бул. „Драган Цанков“ №4) ще Ви очаква всеки делничен ден от 13.00 до..

публикувано на 21.08.20 в 14:38
Пролет 2020

Обявяване на лауреатите от конкурса Пролет 2020

Очаквайте в програмите на Българското национално радиo обявяването на лауреатите от конкурса „Пролет 2020“. В радиопредаването „Пролет 2020 – лауреати“ ще чуете песните финалисти, мнението на членовете на журито - Кирил Маричков, Етиен Леви, Стенли, Антони Дончев, Краси Куртев, Милен Кукошаров, Мирослав Иванов и носителите на награди. Водещи - Диляна..

публикувано на 30.07.20 в 16:03