Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дмитро Чони за първи път в България!

Изгряващата звезда, украинският пианист Дмитро Чони ще гостува за първи път в България. Дебютът му в София ще бъде със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и главния диригент Марк Кадин. Това ще бъде и първият концерт на младия изпълнител с оркестър след дългото прекъсване заради коронавируса.

„Той е извънредно завладяващ млад артист с великолепно владеене на клавишите и неустоима музикалност.“ – Норма Фишър, проф. по пиано в Лондон.

Макар и толкова млад, Чони е носител на десетки награди, между които:Първа награда и Златен медал на конкурса „Paloma O'Shea Santander International Piano Competition“ в Испания, Първи награди на Международните конкурси: „Тhe Bösendorfer USASU“ (САЩ),  Лос Анджелис (САЩ), Рим (Италия), Тукуман (Аржентина); Първа награда и Награда на публиката от „ZF-Musikpreis“ (Германия) и др. Лауреат е и на редица музикални форуми за пианисти като: Vendome prize от фестивала във Вербие (Швейцария), конкурса Феручо Бузони (Италия); Международния конкурс за пиано в памет на Владимир Хоровиц (Украйна);  Международния конкурс на езерото Джинджи, Суджоу (Китай), Конкурса Сан Маринo. Удостоен е и с престижните награди „Артуро Бенедети Микеланджели“ от Академията „Епан“ (Италия) и „Prix du Piano Bern” от Интерлакен класикс (Швейцария).

27-годишният Дмитро Чони е роден в Киев и взима първия си урок по пиано едва на четири години. Дебютният му албум е издаден от Naxos през 2020и включва произведения на Дебюси, Алберто Хинастера, Георг Лигети и Прокофиев. Албумът получава наградата „Supersonic Award“ на списание „Pizzicato” и е високо оценен от международните критици, които казват: „Кристалното свирене на Дмитро Чони вече притежава истинско величие и гениален дъх“ – Реми Франк; „Този млад мъж може да бъде един от най-изключителните пианисти на XXI век.“ – Давид Дентон.

„Дмитро използва блестящите си технически умения, за да открие значението на музиката, чувствата и духа на произведенията, които изпълнява, което прави музицирането му привлекателно за широката публика. Изпитах голяма радост да го слушам на публични концерти и конкурси“ – Павел Гилилов, известен руски пианист.

Не пропускайте да чуете изпълнението му на поетичния Концерт №3 от Бетовен на 25 септември от 19:00 часа в зала „България“. В програмата още Симфония №100 "Военна" от Йозеф Хайдн и българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова.

Концертът ще бъде вход с покани, които можете да получите от 18 септември в Рекламно-информационния център на БНР и на касата на Софийската филхармония в залата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09

Симфоничният оркестър на БНР ще гостува на "Мартенски музикални дни" през 2021 г.

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще вземе участие в 60-тото юбилейно издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в гр. Русе, който се предвижда да се проведе от 12 до 28 март 2021 г.   Международният фестивал “Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и престижни фестивали у нас. Всяка година..

публикувано на 07.12.20 в 11:28

БНР отлага концертите си през декември

Уважаема публика,  Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концертите "Вечните български..

публикувано на 26.11.20 в 15:39