Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме оригинални. А сега, при тази неопределена ситуация нямаме право на грешки. Мисля, че успяхме да решим тази задача.
В програмите на този сезон – четири монографични концерта, посветени на четирима композитори-титани: Бетовен, Чайковски, Шостакович и Малер. Особени събития сред тях ще бъдат българската премиера на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен и първото изпълнение в България на рядко свирената театрална музика към спектакъла „Хамлет“ и музиката от оперетата „Москва-Черьомушки“ от Шостакович. Нова музика ще звучи и в други концерти. Пуленк, Елгар, Блох, Бридж, Енеску, които рядко присъстват в афишите, ще бъдат в нашите програми. Съзвездие от български композитори – Владигеров, Стоянов, Големинов, Кюркчийски, Арнаудов, Илиевски, Табакова също са в сезона ни. С радост Ви представям и нашите гости. Победителят в последния конкурс „Чайковски“, блестящият виолончелист Златомир Фунг, вече любимият на нашата публика и невероятен руски пианист Константин Емелянов (с Третия концерт от Рахманинов), един от най-добрите китаристи в света испанецът Рафаел Агире. С нетърпение очакваме и Деляна Лазарова – победител в диригентските конкурси Siemens-Halle и NRTA, в момента главен диригент на Halle Youth Orchestra в Манчестер, авторитетният маестро Георги Димитров и много много други. Откриваме сезона на 25 септември заедно с Дмитро Чони – блестящият украински пианист, победител в последния конкурс Палома О"Ши в Сантандере ( както и носител на първи награди от още над 10 различни конкурса). В програмата – Третият концерт от Бетовен, пиесата на Добринка Табакова „Дърво и стомана“ – своеобразна остроумна енциклопедия на оркестъра (всички музикални инструменти са от дърво и метал) и Симфония 100 от Хайдн, отличаваща се за своето време с революционния дебют на групата на ударните инструменти в симфоничния оркестър.
Да сме здрави всички и ще се видим скоро!"
                                                                                                                                                              Марк Кадин

                                                                                                                                                              Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестранти втори цигулки

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, Втори цигулки с двама солист-оркестранти. Изискване към кандидатите: ·   образование – висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·   комуникативност. Начинът на провеждане..

публикувано на 06.08.18 в 14:42
cello виолончело 610

График за явяване на кандидатите за конкурсен изпит за солист-оркестрант в група виолончели и група валдхорни

ГРАФИК За явяване на кандидатите на конкурсен изпит за попълване на състава на СО на БНР със солист-оркестрант в групата на виолончелите, който ще се проведе на 30.04.2018 г. в първо студио на БНР: 1. Мария Станимирова Василева  10.00-10.20 ч. 2. Стилияна Богомилова Попова  10.20-10.40 ч. 3. Таньо Владимиров Кондарев  10.40-11.00 ч...

публикувано на 28.04.18 в 10:06

Конкурс за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант в група валдхорни

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Симфоничния оркестър със солист-оркестрант в групата на валдхорните. Конкурсът ще се проведе на 30 април 2018 г. от 12 часа в Първо студио на Радиото. Изискване за заемане на длъжността – средно или висше музикално образование. Необходимите документи: молба и..

публикувано на 26.03.18 в 14:54